Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvaranje se očekuje 2015.

Ministar Zmajlović obišao pogon Centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Zmajlović
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
28.11.2014.
u 17:00

Marišćina je u finalnoj fazi izvedbe, trenutno se ispituje ugrađena oprema za obradu otpada i instalacije, a nakon probnoga rada, službeno otvaranje očekuje se 2015. godine

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović obišao je danas Centar za gospodarenje otpadom Marišćina.

Marišćina je u finalnoj fazi izvedbe, trenutno se ispituje ugrađena oprema za obradu otpada i instalacije, a nakon probnoga rada, službeno otvaranje se očekuje 2015. godine. Ukupna je vrijednost projekta 277 milijuna kuna, 71 posto sufinancira se sredstvima EU fondova, 5,4 posto novcem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 23,6 posto sredstvima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i tvrtke Ekoplus. 

U Centru Marišćina bit će zaposleno pedesetak ljudi, kazao je Zmajlović istakavši kako se upravo u ovome pogonu vidi što žele imati u Hrvatskoj.    

– Želimo napustiti one ružne slike odlagališta gdje se šire neugodni mirisi, gdje ptice i vjetar raznose otpad i konačno  početi gospodariti otpadom. U ovome će se postrojenju početi izdvajati   korisne komponente, a ono što je opasno i što ne smije završiti na odlagalištu na adekvatan će se način obraditi i zbrinjavati. Ovo nije jedino postrojenje u Europi, ima ih 350, ovakvih ili sličnih. Želimo na najsigurniji način gospodariti i zbrinuti otpad. Važno je i za  okolno stanovništvo, neće se širiti neugodni mirisi, posebno se vodilo računa da sve mjere za zaštitu okoliša i zdravlje ljudi budu na najvišoj mogućoj razini.  Kada krene s radom, Marišćina će biti prvi funkcionalni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. U njemu će se obrađivati otpad u skladu s najvišim standardima. U Hrvatskoj do kraja  2018. moramo sagraditi 13 takvih centara koji su važan dio cjelovitog sustava gospodarenje otpadom. Gospodarenje  otpadom je važan dio cirkularne ekonomije koji omogućuje  čišći  okoliš i otvaranje  novih  radnih  mjesta  – kazao je Zmajlović poručivši kako klasična odlagališta odlaze u prošlost.

Uvjeren je kako će planirani centri  biti sagrađeni do 2018, upravo zbog  intenziviranja svih aktivnosti.

-– Pokrenuli smo sve projekte koji su bili u slijepoj ulici, već iduće godine  imamo   šest  novih  centara  koji su spremni za apliciranje, financiranje iz  fondova, vrlo brzo nakon toga započinje se s       natječajem  za  radove.  Ta  dinamika  nam garantira da ćemo do 2018. izgraditi najveći  dio centara. Naravno, prijete nam penali, ali ovo ne radimo  zbog  penala,  nego radimo zbog nas, želimo imati čišći okoliš, želimo zadržati sve ljepote koje imamo u Hrvatskoj – kazao je Zmajlović. 

 Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  Sven Müller najavio je da će nakon Marišćine, s probnim radom krenuti i CGO Kaštijun u Istarskoj županiji.    

–  Razvijamo i druge centre, sljedećih šest će biti aplicirano za EU sredstva do polovice iduće godine, i preostalih pet je u pripremi, uspostavit ćemo sustav do kraja 2018. godine, to će za sobom povući i zatvaranje  deponija – kazao je Müller.

Do kraja 2018. u Hrvatskoj je potrebno sagraditi 13  centara za gospodarenje otpadom. Ukupna vrijednost ulaganja je procijenjena na 4,8 milijardi kuna. Ti projekti će se do 90 posto sufinancirati sredstvima iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak će osigurati jedinice lokalne samouprave.

Komentara 2

Avatar navijač
navijač
21:17 28.11.2014.

Iako je rasuo miliune kuna samo na parking , da ne spominjemo preseljenje u nove prostorije , ( a bog zna kliko još toga ima ) nikome nizašto nije odgovarao, čak šta više " nije mu pala ni dlaka ss glave" ( barem zbog toga) to je valjda moralna ljestvica SDP-a koju spominje Lepi Cane.

PI
pinkec
01:23 29.11.2014.

Ministre Zmajloviću,zasto dozvoljavate unistavanje ljekovitog i zasticenog bilja smilja, kojeg cupaju sa zilama po Pagu i ostalim Hrvatskim otocima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije