Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenadio sve

Ministar zdravlja odustao od hitne procedure

Siniša Varga
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
03.07.2015.
u 09:30

Može se čuti da nema političku podršku, no Varga to demantira

Ministar zdravlja jučer je iznenadio sve odustavši od guranja hitne procedure za izmjene dvaju glavnih zakona u zdravstvu. Mrežu javnozdravstvenih ustanova, povod optužbama za privatizaciju zdravstva, neće dirati. Tako se ipak neće moći dogovarati pružanje usluga iz javnog zdravstva u privatnim poliklinikama ako nisu iskorišteni svi kapaciteti javnih ustanova. Odustaje se i od diskrecijskog prava ministra za odluku o čelnim ljudima komora.

Umjesto izmjena i dopuna, donijet će se novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a u paketu s izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ići će po redovnoj proceduri.

O razlozima zbog kojih je Siniša Varga podigao ručnu nagađa se pa se može čuti da je upitna politička podrška zakonima, s obzirom na to da nisu još sva ministarstva dala svoje mišljenje na Vargine prijedloge. Varga, međutim, tvrdi da to nije točno i da su skoro svi ministri dali pozitivno mišljenje na njegove prijedloge. Na pitanje zašto se predomislio pa ide s novim zakonom umjesto dopuna starog, kako je predlagao do jučer, kaže da je izrečen velik broj zahtjeva i primjedbi koje će prihvatiti pa je logično da je to novi zakon. Na primjedbu da je sredina ljeta neprimjereno vrijeme za javnu raspravu o ključnim zakonima, nema adekvatan odgovor jer zakone pod svaku cijenu, pa i uz kompromis, želi donijeti u svom mandatu.

– Socijalni partneri tražili su da okosnica ugovaranja za bolničke ustanove ostane javnozdravstvena mreža. Stavit ćemo i to i druge prijedloge u zakon – kaže Varga.

Sindikalistica Spomenka Avberšek navodi da je ministar i prije najavio izmjene koje to, na kraju, nisu bile pa poručuje:

– Vjerujem svemu samo kad vidim!

>> Varga ukrašava veteranske bolnice simbolikom iz rata

>> 'Čujem samo kritike bez argumenata, od reforme zdravstva ne odustajemo'

Komentara 10

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:15 03.07.2015.

Vraga jednostavno nije čovjek za vođenje imalo ozbiljne isntitucije, a kamoli ministarstva...

BR
brojevi
10:53 03.07.2015.

Politika probnim balonima ima svoju populističku vrijednost ali višestrukim ponavlanjem iste političke retorike Vlada odaje dojam pojažljivosti i lutanja u rješavanju nagomilanih problema a o sporosti ne treba posebno isticati. Mislim da se več tri godine uče državničkom poslu na račun poreznih obveznika a tako su, svekoliko pučanstvo, uvjeravali u svoje velike sposobnosti.

Avatar mirica19
mirica19
12:07 03.07.2015.

Još jednom dokazao da je to sve iznad njega..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije