Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Tomislav Tolušić u Čakovcu

'U pola godine Hrvatska je iz EU povukla koliko i cijele prošle'

Ministar Tolušić u Čakovcu
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/4
29.06.2016.
u 13:14

Cijelu 2015. godinu Hrvatska je povukla 545 milijuna eura iz EU fondova

– Cijelu 2015. godinu Hrvatska je povukla 545 milijuna eura iz EU fondova, do 2. lipnja ove godine povučeno je 506 milijuna, dakle gotovo koliko i cijele prošle godine, što znači da smo uspješni.

Cilj nam je do kraja godine povući barem milijardu eura. To što imamo tehničku Vladu ne mogu reći da usporava procese, ali moglo bi biti brže da su stvari normalnije i da je sve drukčije posloženo – rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić u Čakovcu na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Uključivo studiranje" Međimurskog veleučilišta, vrijednog devet milijuna kuna.

Dio bivše vojarne preuredit će se u studentski dom s 23 sobe, restoran, kafić, društvene prostorije i druge sadržaje. – Sve pohvale MEV-u Međimurskoj županiji, ovo je lijepa sinergija regionalne samouprave i znanstvene institucije.

Međimursko veleučilište je dobar pokazatelj kako do novca iz EU fondova, te da ne treba biti velik i imati desetke tisuće studenata da bi bili uspješni i znali kako do novca dok ga nema na nekim drugim mjestima – poručio je Tolušić.

Govoreći o energetskoj obnovi kuća i zgrada, rekao je da se ona dosad sufinancirala do iznosa od 80 posto iz nacionalnih sredstava, a od ove godine iz EU fondova. – Jedini je problem to što je tu razina potpore između 50 i 55 posto.

Natječaj je spreman, no u razgovorima s nekim drugim članicama EU shvatili smo da neke zemlje, Irska na primjer, imaju 100 posto potpore. Želimo ispregovarati da i Hrvatska dobije što veću potporu.

Smatram da je bolje da pričekamo mjesec ili dva i pokušamo ispregovarati 80 ili, daj Bože, 100 posto. To je jedini razlog zašto natječaj još nije objavljen – dodao je Tolušić. Komentirajući nadolazeće izbore za predsjednika HDZ-a, rekao je da će, tko god da bude izabran, biti odličan predsjednik.

Andrej Plenković je, rekao je, odličan kandidat. – Slažem se s Plenkovićem ili s bilo kim drugim tko zagovara te stavove, da je krajnje vrijeme da prestanemo razgovarati o ustašama i partizanima, Udbi i tajnim službama, već se trebamo baviti gospodarstvom, znanošću, obrazovanjem i europskim fondovima, te gledati u budućnost, a ne u prošlost – istaknuo je Tolušić.

U izmjenu statusa stranke ne ide se zato da se Plenkovića drži pod kontrolom. – U izmjene se ide radi daljnje demokratizacije stranke, a ne slabljenja pozicije predsjednika koji je i danas prvi među jednakima.

Ima jedan glas u Predsjedništvu i ne može sam donositi odluke – naglasio je Tolušić.

Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, rekao je u Čakovcu da su svi izbori u HDZ-u bili demokratski, a takvi će biti i ovi nadolazeći. Odgovarajući na pitanje o podršci Europskih pučana Plenkoviću, rekao je da on ima bogato iskustvo u Europskom parlamentu u kojem predstavlja i HDZ i Hrvatsku.

– Nisam iznenađen što u ovom trenutku ima jako širok krug prijatelja, vrlo utjecajnih europarlamentaraca i političara iz susjednih zemalja. Meni je potpuno logično što ima toliku potporu –
rekao je Horvat. Upozorio je na važnost usklađivanja potreba gospodarstva i upisnih kvota u školama, veleučilištima i fakultetima.

Najavio je uvođenje dualnog sustava strukovnog obrazovanja, po uzoru na Bavarsku. Pilot-projekt provest će se u Međimurskoj i Zadarskoj županiji.

Komentara 14

SW
swimm
14:34 29.06.2016.

a tko ti je biseru sve pripremio da bi ti mogao povuci lovu ha? hoces reci da si ti u ovih par mjeseci nesto radio ,poslao zahtjev,dobio odgovor i lovu....e sto lažeš,tipicno hadezeovski

OG
Oger
14:28 29.06.2016.

Tolusic - mislis da smo svi tako blesavi kao tvoji glasaci?? U pola godine povukli vise nego cijele prosle??!!! A tko je napravio projekte? Ili hoces reci da ste u roku odmah napravili projekte i u jos brzem roku -- odmah- bez pitanja i kontrole je EU sredstva stavila na raspolaganje?..To me podsjeca na tvoje samohvale na webu.

Avatar obrezani-hassan
obrezani-hassan
16:46 29.06.2016.

sama priprema projekata traje po nekoliko mjeseci,pa provjera u eu traje nekoliko mjeseci prije nego što se eu odluči dati na raspolaganje sredstva,znači sve što se povuklo u prvoj polovici 2016 je rezultat nekog tko je to radio još u 2015 a tad hdz još nije bio na vlast.no,od hdz-ovca drugo nije ni za očekivati nego da obmanjuje javnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije