Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar poljoprivrede

Romić: Jako ću se zalagati za jasne deklaracije na uvoznoj robi

Davor Romić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.02.2016.
u 16:27

Ministar Romić pojasnio je da pod uvoz ne spada roba iz EU jer smo ulaskom u članstvo pristali na zajedničko tržište, a da čak 80 posto robe koja se tretira kao uvoz u biti dolazi iz EU gdje su pravila kontrole strašno stroga

Ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je na saborskom Odboru za poljoprivredu da već od sutra kreće sa sastancima s predstavnicima znanstveno-nastavnih institucija koji će mu pomoći pri izradi tri ključne strategije – prehrambene industrije, šumarstva i prerade drveta. Pojašnjavajući prioritete u svom ministarstvu, naglašava da je iznimno važna reforma zemljišne politike.

 - Kao znanstvenik sam radio na nekoliko projekata vezanih uz ova pitanja i mogu reći da imamo preko 750 tisuća hektara neobrađenih poljoprivrednih površina, kako državnog tako privatnog zemljišta. To treba što prije staviti u funkciju, a problem su neriješeno imovinsko-pravni odnosi – kazao je Romić te dodao da je plan Ministarstva nastaviti projekt komasacije koji je započela prošla Vlada, a za koji je u programu ruralnog razvoja raspoloživo 39 milijuna eura.

- Intenzivirat će se projekt navodnjavanja, a u programu ruralnog razvoja stvoreni su financijski preduvjeti za nastavak tog projekta, a postoji i 50 projekata koji mogu ići u realizaciju – tvrdi ministar Romić.

HDZ-ov Josip Križanić zalaže se za strožu kontrolu uvozne robe, posebice mesa. - Hrvatska uvozi ogromne količine mesa koje je bez kontrole od granice do hrenovke. Predstavlja li uvoz mesa upitne kvalitete ugrozu nacionalne sigurnosti? - zanimalo je Križanića koji traži kvalitetniju kontrolu deklaracija, dok se njegov kolega Franjo Lucić založio za zaobilaženje propisanih uvoznih kvota izmjenom zakona te tražio da se stane na put onima koji su uvozničkom politikom uništili malo seosko gospodarstvo. 

Ministar Romić pojasnio je da pod uvoz ne spada roba iz EU jer smo ulaskom u članstvo pristali na zajedničko tržište, a da čak 80 posto robe koja se tretira kao uvoz u biti dolazi iz EU gdje su pravila kontrole strašno stroga.

- Kada govorimo o kvaliteti robe, glavni postulat EU je zaštita potrošača, i sve što ulazi u Hrvatsku mora imati standarde u EU. Kontrola nikada dosta i ja ću se jako, jako zalagati za jasne deklaracije robe, primjerice, ono što se prodaje kao svježe meso ne može nikako biti nešto što je ranije bilo zamrznuto – pojašnjava Romić te najavljuje jačanje inspekcija.

>>'Treba vratiti život u ruralna područja, riješiti problem poljoprivrednog zemljišta'

>>Tko je Davor Romić, budući ministar poljoprivrede?

Komentara 2

DU
Deleted user
19:37 11.02.2016.

Jos jedan uhljeb bez vizije, volje za bilo sto, osim usebenasebeipodsebe. Fuj!

Avatar oliver 7
oliver 7
20:31 11.02.2016.

E moj ministre nista ti nemozes ..Uvozni lobiji su odavno poklopili hrvatske trejdere i domaca proizvodnja otisla u tri .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije