Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TEŽA POVREDA RADA'

Ministar Orepić smijenio direktoricu i cijeli Nadzorni odbor AKD-a: Takav način vođenja je bio nedopustiv!

Vlaho Orepić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
29.07.2016.
u 11:10

Rekao je i kako je razlog opoziva "teža povreda rada i discipline"

Ministar Vlaho Orepić na konferenciji za medije objavio je kako je opozvao glavnu direktoricu AKD-a Anitu Perković-Škalic.

Orepić je kazao kako želi "neposredno i objektivno informirati javnost" o nedopustivim postupcima onih kojima je povjereno upravljanje javnim dobrom.

– Većinski sam član AKD-a i kao takav opozvao sam glavnu direktoricu i Nadzorni odbor. Imenovao sam privremenu upravu do formiranja nove Vlade – kazao je Orepić. Tako će privremena direktorica biti Adela Bišćan.

Rekao je i kako je razlog opoziva "teža povreda rada i discipline".

– Imajući u vidu tu činjenicu, razlog za smjene je u ugovoru o radu opozvane glavne direktorice AKD-a, u dodatku aneksa tog ugovora, koji je pod 1 iznimno štetan za AKD, pod 2 koji je donesen mimo propisanih normi i pod 3 koji je donesen u vakuumu nakon izbora, a prije formiranja nove vlasti. 27. 11. 2015. godine. 

On je štetan po osnovnom ugovoru o radu već opozvane direktorice. Agenciju bi ove radnje koštale milijun kuna, a po odredbama novog aneksa da bi smijenili gospođu trošak je na razini dva milijuna i 235 tisuća kuna.

Smatram da donošenje ovog aneksa ugovora ima i dodatnu težinu što je doveden u periodu nakon provedenih izbora, 27. 11. 2015. Tu je najbitnije da su ta dva lista papira AKD koštala 15.750 kn što je uplaćeno uredno za tu uslugu odvjetničkom uredu. Mimo agencije koja je sposobna to odraditi. Isto to odvjetničko društvo Vladimira Terešaka je od AKD-u odvjetničke usluge u 2015. dobilo 778.208  kuna

Ovaj način vođenja trgovačkog društva smatram da je nedopustiv, nedavno smo vidjeli i druge slučajeve. Treba vidjeti ima li još takvih slučajeva. Nedopustiv pristup javnom dobru – kazao je Orepić.

Prozvao Bandića i bivše vlade

Orepić je poručio i da će do druge polovice kolovoza biti odjavljeno oko 50 tisuća lažnih prebivališta, što je problem s kojim se "nije pozabavila ni jedna ranija vlada", a predstavlja "izborni manipulativni potencijal".

Orepić je kazao da je do 26. srpnja, nakon pregleda na području cijele Hrvatske doneseno gotovo 11 tisuća odjava prebivališta te da bi ih u drugoj polovici kolovoza trebalo biti riješeno oko 50 tisuća.

"Ovo je problem s kojim su se susretale sve lijeve i desne vlade i koji nisu htjele, mogle ili željele riješiti. Pored svega ostalog ovaj problem je uistinu velik, a posebno predstavlja izborni manipulativni potencijal, jer se u pojedinim krajevima doslovno uzurpirala vlast. To se ne smije dopustiti. Za problem su znale lijeve i desne vlasti, ali moram napomenuti da je ovo problem s kojim su manipulirale i manjinske skupine, pogotovo srpska zajednica u rubnim dijelovima Hrvatske koja je također koristila ovaj problem za ostvarivanje svojih političkih ciljeva", rekao je Orepić.

Ustvrdio je i da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić "problematičan" po tom pitanju te da mu cilj nije "uređena država".

"Gospodine Bandiću, nemate pravo na to", poručio je Orepić, dodajući da Hrvatska treba biti "uređena država u kojoj će svatko imati jednaku šansu".

>> AKD pokazao račune za Costabellu – evo što je sve iz njih vidljivo

Ključne riječi

Komentara 48

ST
stefj
12:09 29.07.2016.

Ovo je samo AKD, a nek pogledaju bilo koju državnu/javnu tvrtku, situacija je još i puno gora. Nek samo vide npr. APIS (utočište političkih ljubavnica) ili FINA-u ili još hrpu toga...

ZO
Zonasumraka4
11:38 29.07.2016.

A svastika?

ZA
zagrebstari
11:20 29.07.2016.

Kaj je AKD, nepismeni novinari. objasnite skraćenicu pa onda koristite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije