Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ah, ta statistika

Ministar Mrsić: Zaposlenih je 60.000 više nego što je objavio DZS!

Mirando Mrsić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.03.2015.
u 13:45

Ministar kaže da se podaci HZMO-a razlikuju od onih koje nudui DZS

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić upozorio je da u statističkim podacima o broju zaposlenih osoba koje je objavio Državni zavod za statistiku nedostaje 60.000 ljudi!

- Gledajući odnos umirovljenika i osiguranih osoba, nama je relevantan podatak koji ima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a njegovi se podaci od onih koje je iznio DZS razlikuju za 60.000 osoba. Ovaj tjedan sjest ćemo s DZS-om i vidjeti zašto tih 60.000 osoba koje su radnom odnosu nije registirirano i kod njih - najavio je ministar Mrsić.

Podsjetimo, DZS je objavio da je u siječnju 2015. godine Hrvatska imala 1,29 milijuna zaposlenih. Ministar je u Prelogu i Čakovcu govorio i o mjeri "Garancija za mlade". Mladoj osobi u roku od četiri mjeseca od prijave u HZZ ponudit će se zaposlenje, naukovanje, vježbeništvo ili dodatno obrazovanje.

- Izmjenama zakona o doprinosima na plaću omogućili smo poslodavcima da će, ako zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme do njenog 30. rođendana, biti oslobođeni plaćanja doprinosa na plaću bruto II., pa će plaćati 17,2 posto manje kroz pet godina. Na neto plaću od 5000 kuna to je 1800 kuna mjesečno - rekao je ministar Mrsić.

Nezaposlenost mladih od 15 do 25 godina iznosila je preko 50 posto, a posljednji podaci kreću se oko 41 do 42 posto. - Broj nezaposlenih je na vrhuncu zbog sezonske krivulje zapošljavanja, i sad će početi padati - istaknuo je ministar Mrsić. Vezano uz "odljev mozgova", rekao je da je toga bilo i prije, a pogotovo sad kad su otvorene granice.

>>Ministar Mrsić: Zaposlenih je 60.000 više nego što je objavio DZS!

>>Mrsić i HUP potpisali sporazum o suradnji na promociji i provedbi Garancije za mlade

Komentara 15

DU
Deleted user
14:09 02.03.2015.

Covjek koji zivi sa konstantnim iluzijama i smatra hrvatsko stanovnistvo neinteligentno da bi shavilo pravu istinu o stanju u Hrvatskoj!

Avatar mili99
mili99
14:12 02.03.2015.

Vladajući su definitivno izgubili kompas. Vrijeme je da odete nesposobnjakovići!

DG
dgtec
14:15 02.03.2015.

Koliko je radno aktivnih i školovanih ljudi otišlo iz Hrvatske toliko se smanjio broj nezaposlenih. Njihova politika potjerati u iseljeništvo još 300 000 tako da na zavodu za zapošljavanje ostane svega par ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije