Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Mornar

'Kip Gospe u zadarskoj školi nije problem'

Zadar,kip Gospe,osnovna škola
Foto: Frane Šarić
1/2
23.09.2014.
u 14:40

Zbog kipa Gospe koji je postavljen u OŠ Šime Budinića, građanska inicijativa postavila je pitanje je li RH sekularna država

Kip Gospe identične Lurdskoj u osnovnoj školi ''Šime Budinića'' u Zadru nije problem, a jedini odgovoran za njeno postavljanje je ravnatelj. Rekao je to ministar Vedran Mornar u Zadru nakon što je na dan njegova posjeta zadarskom sveučilištu u lokalnom dnevniku objavljena priča o oltaru Gospe u zadarskoj osnovnoj školi postavljenom, kako tvrdi ravnatelj još prije godinu dana.

Pomoćnica ministra, Zadranka Sabina Glasovac, novinare je izvijestila da se ministarstvu nitko od roditelja nije žalio, te da im se na temu sekularne države obratio zagrebački Centar za građansku hrabrost. Ona tvrdi da postavljanje oltara u školi nije protuzakonito, te da  prosvjetna inspekcija ne može reagirati jer postavljanjem kipa nisu povrijeđeni osjećaji djece. Na upit da prokomentira postavljanje kipa ministar Mornar je rekao: ''Hrvatska je definitivno sekularna država, a vatikanski ugovori propisuju da se u školi mogu sukladno interesu pozivati vjerski obredi. Za sve što se zbiva u školi odgovoran je ravnatelj. Taj je kip na dnu hodnika i tamo je 97% djece koja idu na vjeronauk i ja mislim da to ne bi trebalo biti problem''.

U školi smo razgovarali s ravnateljem OŠ Šime Budinića, Ivanom Čularom koji je rekao da mu nije nelogično da ispred učionice za vjeronauk bude kip Gospe ako ispred učionice za matematiku može biti ploča s matematičkim pomagalima.

- Mi smo postavili kip Gospe u dogovoru sa svima, imamo dozvolu iz ministarstva i nitko se nije požalio da mu smeta. Kip je doniran, a pukom slučajnošću dar je akademske kiparice koja je moja sestra- rekao je ravnatelj Čular.

>>Vandali razbili kip Majke Božje Lurdske

 

>>Tisuće ispred kuće u Međugorju: 'Kip Gospe počeo je svijetliti'

 

Komentara 79

OP
optimistican
12:54 23.09.2014.

ove udruge zloupotrebljavaju rijec sekularizam, sekularizam nije zabrana religije nego dopistanje svojevoljnog odabira religije i toleriranje drugih religija i ateizma...ovo za sto se zalazu ove udruge zove se antiteizam koji je jedan od oblika netolerancije i diskriminacije. zalosno je da je takvim udrugama omogucen rad koji otvoreno vrijedjaju i omalovazavju ljudska prava.

DU
Deleted user
14:10 23.09.2014.

mi smo demokratsko društvo, kome gospin kip smeta može ići u školu gdje ga nema, ili da se iseli ..ima mali milion mogućnosti

PA
pandora
15:02 23.09.2014.

nisam vjerski fanatik ali kip od gospe mise jako svida i mislim da tu nema nikakav problem za ucenike jedino nekom politicaru to smeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije