Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar financija u Bruxsellesu

Marić na prvom Ecofinu: Proračun usvajamo 10. ožujka

ministar marić
Foto: Vijeće EU
1/3
12.02.2016.
u 17:37

Istaknuo je da su dva glavna temelja ekonomske politike hrvatske vlade – gospodarski rast i sređivanje javnih financija.

U sljedeća dva tjedna imat ćemo konturu proračuna jer ćemo usvojiti smjernice ekonomske i fiskalne politike, a za 10. ožujka planiramo da Vlada donese proračun – rekao je novi ministar financija Zdravko Marić u Bruxellesu nakon susreta s europskim povjerenikom za gospodarstvo i financije Pierreom Moscovicijem. Marić je Francuzu Moscoviciju “u kratkim crtama izložio naše ideje” o tome kako će taj hrvatski proračun za 2016. izgledati.

– Razgovarali smo o dva temelja naše politike: gospodarskom rastu s jedne, a s druge strane naporima da se stabilizira javni dug – rekao je ministar Marić novinarima u Bruxellesu.

Ne otkriva detalje

– Povjerenik Moscovici dao je svoju podršku da se poduzmu određeni koraci koji su i strukturne prirode. To je jako dobra poruka, sigurno da je i Europska komisija zadovoljna onim što je čula, ali i željno iščekuje izvršenje tih mjera o kojima smo razgovarali – dodao je novi ministar financija. Novinarima nije otkrivao detalje tih mjera, već je javnost zamolio za strpljenje dok ne objavi prijedlog proračuna, a to će biti nakon što se prvo na Vladi usvoje smjernice ekonomske i fiskalne politike. Dodao je kako će se novim proračunom Hrvatska u naporima oko smanjenja deficita "približiti razini od 3 posto", što je opreznija formulacija od ranije korištene "ispod 3 posto".

Ministar Marić jučer je prvi put sudjelovao na sastanku Ecofina, Vijeća ministara ekonomije i financija EU, a sastanak upoznavanja s Moscovicijem imao je bilateralno na marginama Ecofina. Sastanak s političkim dužnosnikom Europske komisije važan je i zbog toga što EK priprema novo izvješće o Hrvatskoj koje će objaviti 24. veljače, a u kojem se očekuje da će prevladavati ocjena o “ograničenom napretku” u ispunjavanju prošlogodišnjih šest specifičnih preporuka koje je Hrvatskoj dala EU.

Ograničeni napredak

Jedna od njih bila je da se obeshrabri rani odlazak u mirovinu te da se riješe fiskalni rizici u zdravstvenom sustavu. Komisija sada tvrdi da “potencijalno gomilanje obveza zdravstvenog sektora može opteretiti proračun”, što znači da ne smatra da su fiskalni rizici u zdravstvu riješeni, a bivša vlada lani nije dodatno radila na obeshrabrivanju ranih odlazaka u mirovinu jer je, prema riječima bivšeg ministra Miranda Mrsića, zakon o tome donijela 2014. i čekala je da se vidi učinak tog zakona. Mrsić je Komisiji obrazlagao i da najavljivanje novih kazni za rano umirovljenje može potaknuti brzi val umirovljenja onih koji bi željeli izbjeći nove kazne pa i zbog tog argumenta nije ispunjavao preporuku iz EU.

“Ograničeni napredak” ocjena je koja čeka Hrvatsku i oko preporuke kojom je EU tražila da se racionalizira sustav državnih agencija. Bivša je Vlada prije godinu dana obećavala Komisiji da će smanjiti broj agencija za 11, a nova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović sada tvrdi da je tražila izvješće o tom spajanju i da su samo četiri agencije spojene u dvije.

– Dozvolite da Komisija prvo izađe s tim izvještajem pa ćemo komentirati, ali sigurno je da imamo vrlo jasnu viziju o tome što trebamo napraviti – poručio je jučer ministar Marić.

>>Marić: Porezna transparentna u vezi oporezivanja inozemnih mirovina

>>Susreli se Orešković i Deroose. Marić i Vujčić otkrili o čemu su razgovarali

Komentara 4

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:45 12.02.2016.

Prognoziram. Ove godine pokušaj orjunaša i udbaša da preuzmu vlast. Nakon toga se narod diže i čisti državu od parazita. Tek tada možemo naprijed. Što prije to bolje.

TO
tolitol
17:57 12.02.2016.

Nema više onako kako je bilo dosad. Inače propadamo.

Avatar hdz1848
hdz1848
17:19 12.02.2016.

Prognoziram. Ove godine deficit 4.5% uz 3 rebalansa proračuna. Iduće 7% deficita. Sankcije Brisela. Rasulo. Demonstracije i prijevremeni izbori s padom BDP-a od 2% kako to već bude kada nas domoljubi vode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije