Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast od 2,1 posto

Ministra Marića pitali su koja je vlada zaslužna za bolju prognozu rasta BDP-a

Zdravko Marić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
04.02.2016.
u 12:57

Novinari su ga pitali koliko je ta pozitivna prognoza EK rezultat rada prošle vlasti, a koliko najava nove. – To je teško kvantificirati, sigurno ima puno veze s najavama i programom nove vlade – rekao je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najnoviju prognozu Europske komisije prema kojoj će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti za 2,1 posto, znatno brže nego što su prije prognozirali (1,4 posto BDP-a).

– Kada to usporedite sa svim ostalim članicama Unije, to je najveća korekcija rasta na više. Ova korekcija je dobra, početna osnova, međutim to nije stopa rasta s kojom se mi možemo zadovoljiti ne samo u našem mandatu nego općenito srednjem roku jer i ova vlada će učiniti sve da ubrza gospodarski rast - rekao je Marić.

Novinari su ga pitali koliko je ta pozitivna prognoza EK rezultat rada prošle vlasti, a koliko najava nove. – To je teško kvantificirati, sigurno ima mnogo veze s najavama i programom nove vlade – rekao je Marić.

Rekao je da će sljedeći tjedan imati prvi dijalog s Europskom komisijom i da će otići na prvi sastanak ministara financija država članica Unije.

Marić je ambiciozan i, kako kaže, odlučan već ove godine svesti proračunski deficit na razinu od 3 posto BDP-a bez obzira na to što EK predviđa deficit od 3,9 posto.

– Ja sam tu bio vrlo jasan, namjera nam je proračunski deficit svesti na nižu razinu. Mi već ove godine ciljamo deficit na razinu od 3 posto BDP-a. Projekcija Europske komisije od 3,9 posto napravljena je uz pretpostavku da se ne mijenjaju ikakve politike, ali mi smo tu da napravimo promjene i mjere koje će dodatno sniziti deficit. Mi želimo stabilizirati javni dug, a u nastavku mandata ići u njegovo smanjenje. Naš cilj je dovesti javni dug u 3 do 4 godine na razinu od 80 posto BDP-a – rekao je Marić.

Novinari su ga pitali hoće li ove godine u proračunu biti novaca za ispunjenje predizbornog obećanja 1000 eura po novorođenom djetetu. – To ćemo svakako razmatrati pri sastavljanju proračuna za 2016. – rekao je.

Komentirao je i svoje kolege, ministra turizma i obrazovanja, koji su rekli da se njima nema što uzeti rekavši kako je to zanimljivo pitanje i da će o tome razgovarati s kolegama, ministrima turizma i obrazovanja, ali i ostalim ministrima u idućih nekoliko dana. – Sada još ne želim izlaziti s detaljima – izjavio je Marić.

Kako je on ranije rekao da ne misli ove godine mijenjati poreznu politiku, pitali smo ga što će biti s ukidanjem poreza na dividendu ove godine, oko čega su se u pregovorima usuglasili Most i HDZ. – Ja ostajem pri svome, fokus će biti na rashodovnoj strani proračuna – zaključio je Marić.

>> Europska komisija predviđa Hrvatskoj rast BDP-a od po 2,1 posto u ovoj i u sljedećoj godini

Komentara 27

TE
teobele
13:16 04.02.2016.

Od nove vlade očekujem i veći rast, dovoljno je da povuku duplo više sredstava iz eu fondova, a to je oko 800 milijuna € i da se pokrenu investicije vrijedne milijardu eura u Hrvatskoj, rast bi nam mogao biti i 4 posto.

Avatar šokac_divani
šokac_divani
13:07 04.02.2016.

Vidim da se večernjakovi novinari ne mogu odljepiti od bivših ministara. Gospodo, novi ministar financija preziva se Marić a ne "Matić" kako navodite u naslovu članka. Noliko o kvaliteti VL-a i njegovih novinara.

CA
carlo20
13:53 04.02.2016.

Sa novom vladom budi se optimizam, dovoljno je bilo EU komisiji da korigira rast BDP-a kada su čuli da nova vlada planira povući duplo više love iz EU fondova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije