Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj franak

Lalovac: Banke odugovlače, za otkup stanova mislio sam da se šale

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.04.2015.
u 08:13

Predstavnici Franka napustili su radnu skupinu i zatražili Vujčićevu ostavku

Napuštamo radnu skupinu zbog neozbiljnosti njezinih sudionika; HNB nije dostavio podatke koje smo tražili, Ministarstvo financija odugovlači pregovore, banke još nisu ponudile model konverzije, a nema ni međusobne komunikacije između ministarstava pa u medijima izlazi prijedlog ministra Marasa o kojem se nikad nije razgovaralo na radnoj skupini – poručio je na konferenciji za novinare Udruge Franak njihov predstavnik Ivan Kontrec.

Dužnici su dodatno zaoštrili zahtjevom za ostavku guvernera Borisa Vujčića i najavom prvog masovnog prosvjeda 25. travnja.

Konverzija u euro

Smeta im i odlazak pomoćnice ministra Žane Pedić u Svjetsku banku, smatraju to dokazom da je radila za banke, a ne za građane. Ministar Lalovac ne smatra, međutim, da postoje problemi s pregovorima.

– Odlazak Žane Pedić neće omesti pregovore o švicarskom franku jer iza pronalaženja rješenja stoje ministar i premijer – kaže ministar Lalovac te dodaje da je legitimno pravo udruge izraziti nezadovoljstvo, no da je on uvijek otvoren za razgovor s njima. – Čekamo rješenje, no banke se još nisu javile, odugovlači se s rješavanjem problema. Čekamo ozbiljne prijedloge banaka, a ne onakve poput državnog otkupa stanova, za što sam mislio na početku da je šala – otvoren je Lalovac. Napominje da je konverzija u euro otvorena opcija koju podržavaju HNB i Ministarstvo: – To ne bismo zakonski riješili, nego bi svatko imao mogućnost odabrati želi li konverziju. Već smo ponudili bankama kompenzaciju kroz porezne olakšice.

Rade na rješenju

Direktor HUB-a Zoran Bohaček tvrdi pak da Franak nije ponudio ništa konstruktivno, nego pet “nerealnih zahtjeva”, a da oni nastavljaju raditi na rješenju.

– Uvjereni samo da ćemo naći rješenje koje mora uključivati socijalnu komponentu i podjelu troškova te biti dobrovoljno. Stalno smo u komunikaciji s ministarstvima i HNB-om, čim rješenje bude spremno, objavit ćemo ga javnosti – ističe Bohaček. Iz HNB-a na naš upit odvraćaju da središnja banka u pregovorima u radnoj skupini sudjeluje na tehničkoj razini te na zahtjev analizira pojedine prijedloge koje iznose stranke u pregovorima i sagledava njihove implikacije na sustav.

– Pokušaje da se odgovornost za prekid u iznalaženju dogovora između dužnika i banaka u okviru radne skupine prebaci na HNB smatramo potpuno neutemeljenima.

U tom smislu nikada nismo bili strana u pregovorima niti nam zakon omogućava da to budemo – poručuju iz HNB-a te dodaju i da su udruzi dostavili sve podatke kojima raspolažu. O zahtjevu za guvernerovu ostavku nisu se izjasnili.

>> Franak napušta radnu skupinu, traže Vujčićevu ostavku i kreću u masovne prosvjede

Komentara 48

PL
plotto
08:40 01.04.2015.

mikrogrizzly - ti si zdušno stao u odbranu stranih banaka.A što je NBH,ako ne mjenjačnica i filijala stranih centara moći ? Napirlitani fićfirićfić Vujčić,inače intimus hrvatskih tajkuna,glumi guvernera.Mađarska ima guvernera,a Hrvatska ima poltrona.Zato i jesmo bili par stoljeća pod Mađarima,a ne oni pod nama.A kad trkeljašo o bankma,onda pogledaj par filmica o gangsterima sa Wall Streeta da bi uopće shvatio taj retardirni,koruptivni i kriminlani mentalitet.Kad te tvoja država ne štiti od takvih,onda ti niti ne treba država.

CH
Challenger
08:33 01.04.2015.

Što hitnije podrezati krila bankama! Dosta je pljačke Hrvata! Hitno ograničiti kamate na max 5-6% na sve kredite i minuse!

PL
plotto
08:33 01.04.2015.

Pročitajte višePrikaži manje Odgovori · Za pregovore sa bankama,treba uvesti mađarski model.No za to treba imati časnu i odgovornu Vladu,koja će voditi brigu o interesima građana i države. Stranke koje su rasprodale hrvatske banke,sanirane novcem poreznih obveznika za manje oda za manje od 1/10 novca uloženog u sanaciju,nikad neće voditi brigu o hrvatskim građanima i državi.Mađarska je bila u puno goroj situaciji odf RH,uciienjena od gangstera iz MMF-a no premijer Orban ih je isplatio I pokazao put izlaznih vrata.Nakon toge je smiienio isto tako slinavog guvernera mađarske narodne banke,kao što je naš poltron i ljigavac Vujčić,te postavioguverner koji ć služiti interesima Mađara,a ne kriminalnog banlarskog kartela.Kasnije je disciplinirao banke sa uvođenjem poreza na ekstra dobit I kao zadnje mjere,mađarska država ulazi u portfelje banaka I imat će utjecaj na njihovo poslovanje odnosno banke će morati više voditi poslovnu politiku u interesu mađarske privrede I građana.Zna se kod nas što banke financiraju Isključivo potrošnju,a nikako proizvodnju.Kome uopće trebaju takve banke ,koje služe isključivo za punjenje džepova lihvarskih bandita.Mađarska je pravi put,ali mi nemamo takve političare,pa neće slinavi Karamarko kao i Milanović,spašavati građane,kojima su namijenili sudbinu ovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije