Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka članicama UN-a

Ministar Kovač: Hrvatska očekuje da Arbitražni sud sam sebe ugasi

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.03.2016.
u 21:30

– Mi smo jučer obavijestili članice UN-a da je Hrvatska izašla iz Arbitražnog sporazuma koji je kompromitiran i korumpiran – izjavio je Kovač

Hrvatska očekuje da Arbitražni sud prestane s radom jer je "kompromitiran i korumpiran", izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač nakon što je sud održao novu usmenu raspravu o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu na koju se odazvala samo Slovenija

– Mi smo jučer obavijestili članice UN-a da je Hrvatska izašla iz Arbitražnog sporazuma koji je kompromitiran i korumpiran te da prestane s radom (...) očekujemo da Arbitražni sud sam sebe ugasi – izjavio je Kovač u razgovoru za Dnevnik HRT, podsjećajući da je "utjecanje Slovenije na sud bilo neetično". Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon održane rasprave u Den Haagu da je "zadovoljan slovenskim predmetom pred međunarodnim arbitrima", ocijenivši da bi se taj proces, prema mišljenu stručnjaka za međunarodno pravo, mogao nastaviti bez obzira na izlazak hrvatske strane. Što se tiče mogućeg ishoda,  izrazio  je "oprezni optimizam", ustvrdivši da "stvari idu u pravom smjeru".

Bilateralni pregovori

Hrvatski ministar Kovač pak odlučno odbacuje scenarij po kojem bi Hrvatska prihvatila moguću presudu tog suda. – Nitko ne može Hrvatsku natjerati da poštuje hipotetičku presudu suda koji se mora ugasiti – istaknuo je Kovač. Dodao je da će kolegi Erjavcu, s kojim se 22. ožujka sastaje u Ljubljani, predložiti rješavanje graničnog pitanja bilateralnim pregovorima, sukladno međunarodnom pravu. Podsjetio je da su Hrvatska i Slovenija dobri susjedi, obje su zemlje članice EU i NATO-a i sposobne su same rješavati bilateralne sporove.

Dan prije, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer i predsjednik slovenskog Državnog zbora Milan Brglez potvrdili su dijametralno suprotne stavove svojih zemalja po tom pitanju. I dok je Rainer ustvrdio da je "arbitraža za Hrvatsku prošlost" i da zagovora bilateralne pregovore, Brglez je kazao da Ljubljana želi da "Arbitražni sud završi svoj rad konačnom presudom". Hrvatska i Slovenija potpisale su pred Stalnim arbitražnim sudom arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora 2009. Jednoglasnom odlukom sabora od 29. srpnja 2015. Hrvatska je izašla iz tog sporazuma nakon što je "nedopuštenim i nelegalnim dogovaranjem ovlaštene slovenske predstavnice Simone Drenik i arbitra Jernera Sekolca Slovenija teško povrijedila arbitražni sporazum i nepovratno kontaminirala postupak".

>>Tihomir Orešković: Moja vlada se ne bavi politikom HRT-a

>>Erjavec zadovoljan nakon davanja iskaza arbitrima u Haagu

Komentara 20

DA
damascus
21:53 17.03.2016.

Ne budimo naivni, slovenci imaju svoja naselja u RH, toponime na slovenskom jeziku, ulice i sl. Pogledajte samo hrvatsku Istru, Vir. Zarađuju, iznajmljujućiu apartmane ne prijavljujući turistički prihod, varajući hrvatsku državu. Sve je to poznato. NIje ih se smjelodirtati zbogg ucjena prilikom pristupnih pregovora za ulazak u EU. A danas? Ostaje isto! Kao da je njihovo. Prigovorite im, svađaju se, imam ta iskustva. Kažu da je cijela Istra slovenska ali da ih je prodao Kardelj Hrvatima. A kada im kažete za hrvatske glagoljaške artefakte kod Soče, smrznu se i na znaju odgovor. A Hrvati niti 45. kada su možda i mogli a nisu, niti danas ne svojataju cijelu Istru. Zato svojataju Slovenci ono što nilkada nije bilo slovensko. Jer su shvatili da se od Hrvata može uzimati, uzimali su i Turci, Srbi Crnogorci, Talijani, pa zašto ne bi i oni. Zato i postoji na. primjer, Jadranski institut u Sarajevu (a ne u Mostaru), da bi se Neum dekroatizirao, i proširio (kada se steknu uvjeti) , naravno vode ga isključivo muslimani. U Neumu nema muslimana, ali biti će ih. Doći će i Vehabije. A mi ćemo samoi gledati. I dati ćemo im par kamena kako reče MIlanović. Naša politika nema i nije imala konzistentnu politiku prema svojim povijesnim teritorijima, niti sadašnjim, i čini se da ih ne zna braniti. Promjene vlasti ne bi smjele imati utjecaja na to. Mislim da bi baš za to trebalo osnovati državnu agenciju koja bi uz multidisciplinarnost stručnjaka trebala voditi brigu o hrvatskim interesima i na kopnu i na moru.

Avatar comparator
comparator
22:20 17.03.2016.

GHdje je stvarno bila granica Slovenije stvarno neznam ali mi ide na jetru taj izlaz na more koji traže jer se zna da su samo za vrijeme Juge imali nepravednu prednost koju im je dao Tito isto kao i Bosni i Hercewgovini i Crnoj Gori. Ako bi tako definirali granice onda bi Hrvatska trebala tražiti izlaz na Zemun ,Drinu i Boku Kotorsku. Ako izlaz na motre nisu imali u Jugoslaviji i nije bio definiran nemaju ga ni sada. BiH nije čak imao ni izlaz na obalu što se vidi po starim kartama .

NA
navijeke
22:42 17.03.2016.

Susjedi, željno vas iščekujemo pri ICJ. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije