Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet iraku

Irački ministar obrane Kotromanoviću zahvalio na načinu kako Hrvatska tretira izbjeglice

kotromanović
Foto: MORH
1/2
04.10.2015.
u 13:26

Irački ministar obrane zahvalio se ministru Kotromanoviću i hrvatskom izaslanstvu na dolasku u Irak

Na poziv ministra obrane Republike Irak, a u svrhu jačanja daljnje suradnje Republike Hrvatske i Republike Irak, ministar obrane RH Ante Kotromanović sa izaslanstvom, od 1. do 4. listopada 2015. boravi u službenom posjetu Republici Irak.

U okviru službenog posjeta ministar Kotromanović susreo se sa svojim iračkim kolegom, ministrom obrane Khaled Al Obeidijem te razmijenio stavove o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Iraku i okružju, trenutnim sigurnosnim izazovima poput rastućeg radikalizma i terorizma koji imaju značajne implikacije na regionalnu ali i globalnu sigurnost te perspektivi daljnjeg razvoja bilateralne suradnje dviju država s naglaskom na području obrane i sigurnosti. 

Irački ministar obrane zahvalio se ministru Kotromanoviću i hrvatskom izaslanstvu na dolasku u Irak i naglasio da posjet u ovo teško vrijeme Iračanima puno znači jer  pokazuje da nisu sami. Hrvatska se pokazala kao prijateljska država koja razumije svu kompleksnost i ozbiljnost sigurnosne situacije u Iraku. Oba ministra istaknula su i ozbiljnost problema fenomena stranih boraca i izbjegličke krize. Također, ministar Al Obeidi je posebno istaknuo i zahvalio na humanom načinu na koji je Hrvatska prihvatila izbjeglice, koje dolaze i s teritorija Iraka. Takvu gestu Hrvatske, Irak gleda sa posebnom naklonjenošću.

Ministar Kotromanović  istaknuo je kako Republika Hrvatska  kao članica NATO i  EU podupire aktivnosti  i napore vlade Iraka u uspostavi mira, stabilnosti, te izgradnji demokratskih institucija u zemlji. Naglasio je kako se jedino politika temeljena na vjerskom i etničkom konsenzusu uz uvažavanje svih vezanih prava, te uz konstruktivnu potporu međunarodne zajednice, može na efikasan način suočiti sa stanjem izazvanim pojavom i ekspanzijom ISIL-a i drugih terorističkih organizacija.

Ministar Kotromanović iskazao je zabrinutost zbog tragičnih sukoba u Iraku te izrazio žaljenje zbog velikih ljudskih žrtava i razaranja. Napomenuo je da sukob u Iraku zbog svoje kompleksnosti te humanitarne, odnosno izbjegličke katastrofe golemih razmjera, utječe ne samo na sigurnost Iraka i Bliskog istoka, nego i na globalnu sigurnost.

Naglasio  je kako je i sama Hrvatska odnedavno suočena s izbjegličkim valom te da će kao dio Globalne koalicije, u granicama svojih mogućnosti, nastaviti pridonositi naporima međunarodne zajednice usmjerenim na onemogućavanje ISIL-a i radikalizma, te otklanjanja ili ublažavanja tragičnih posljedica do kojih takvo djelovanje dovodi.

Ministri su se složili kako su obje države predane dugoročnom partnerstvu sa željom nastavka suradnje na svim područjima od obostranog interesa.

Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo poslovnim projektima koje hrvatske tvrtke iz sektora obrambene industrije, ali i ostalih grana gospodarstva ostvaruju na iračkom tržištu.

U pogledu obrambene suradnje RH je spremna pružiti svu moguću podršku jačanja iračkih snaga sigurnosti kako bi se mogle učinkovito suprotstaviti sigurnosnim izazovima u svojoj državi.

Ministar Kotromanović se tijekom svog boravka u Iraku susreo i s načelnikom Glavnog stožera Otman Al Ganimyem, potpredsjednikom Republike Irak, predsjednikom Parlamenta, zapovjednikom dobrovoljačkih jedinica, ministrom za protuterorističko djelovanje  i predstavnicima policije. Ministr Kotromanović održao je i poseban sastanak sa koalicijskim zapovjednicima U Bagdadu koji rade na obuci iračkih snaga sigurnosti. 

>> Kotromanović: Nema prostora histeriji i panici. Organizirani smo i znamo što nam je činiti

 

Komentara 15

24
24ivan
13:55 04.10.2015.

Baš me zanima na kojem jeziku mu je zahvalio kad ni ova dugajsa nezna engleski a i Hrvatski slabo priča

Avatar majmunranko
majmunranko
14:08 04.10.2015.

Valjda se išao raspitati kako je to živjeti u državi s 500 tisuća džihadista u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća, tek toliko, da stekne dragocjeno iskustvo o tome što nas čeka za dva mjeseca.

RI
Rizlman
15:56 04.10.2015.

Irački ministar obrane za razliku od hrvatskog ministra obrane garant ima više od zavšenih sedam razreda osnovne škole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije