Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'studentski aktivizam'

Ministar Hasanbegović: Postoji autonomija sveučilišta, ali i sloboda studentskog aktivizma

Zlatko Hasanbegović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
27.09.2016.
u 15:25

"Trebamo se kloniti teških riječi, a čulo se s raznih strana i o 'lomljenju' kostiju", izjavio je ministar Hasanbegović odgovarajući na novinarsko pitanje o aktualnoj situaciji na zagrebačkome FF-u

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u utorak kako se treba kloniti teških riječi kada se govori o aktualnoj situaciji na Filozofskome fakultetu (FF) Sveučilišta u Zagrebu te da, s jedne strane postoji autonomija sveučilišta, a s druge strane sloboda studentskog aktivizma, u ovome slučaju jedne ideološke provenijencije.

"Trebamo se kloniti teških riječi, a čulo se s raznih strana i o 'lomljenju' kostiju", izjavio je ministar Hasanbegović odgovarajući na novinarsko pitanje o aktualnoj situaciji na zagrebačkome FF-u, konkretno vezano uz nedavnu objavu i stajališta izabranoga saborskog zastupnika Željka Glasnovića o prosvjednicima na FF-u.

 Ministar kulture bio je u Muzeju Mimari gdje je uručio Nagrade "Vicko Andrić" za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, a po završetku svečanosti odgovorio je i na nekoliko novinarskih pitanja, među kojima i o aktualnim zbivanjima na FF-u i svojoj političkoj budućnosti.

 Hasanbegović je istaknuo kako, "s jedne strane postoji autonomija sveučilišta i procedure koje jasno propisuju izbore dekana, a s druge strane, ono što je ključno, to je sloboda studentskog aktivizma, a ovo je studentski aktivizam jedne ideološke provenijencije, a sutra će se pojaviti aktivizam neke druge provenijencije". 

 "Sveučilište je bilo, a trebalo bi biti u krajnjoj liniji jedna vrsta žarišta studentskoga bunta, naravno u skladu sa zakonom i bez poziva na bilo kakvo nasilje", izjavio je ministar Hasanbegović. 

 Na novinarsko pitanje o njegovoj političkoj budućnosti, Zlatko Hasanbegović je odgovorio osmijehom.

Glasnović je u objavi, među ostalim, napisao kako na Filozofskom "društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost".

Glasnović je, među ostalim, napisao i kako su "prosvjednici manjinska banda od dvjestotinjak anarhista i boljševičkih sotonista koja blokira rad fakulteta i sprečava studij više od 7000 polaznika Filozofskog fakulteta", te poručio kako se u "u razvijenim demokracijama, kada manjina tlači većinu, to rješava pendrekom i suzavcem".

>> Ne bih glasao za izbacivanje Kolarić, a Trump se u debati ponašao kao Hasanbegović

Komentara 22

FE
federer17
16:09 27.09.2016.

Ajmo ministre po novi mandat.Hrvatska je uz tebe

MS
mare_split
16:26 27.09.2016.

'... u ovome slučaju jedne ideološke provenijencije.', ili, 'prevedeno' na hrvatski - crvene, zauvijek poražene ideološke gluposti! Bravo g. Hasanbegoviću: u malo riječi sve o nasilnicima i 'lomljenju'! Možda je još samo trebalo dodati 'nešto' o poruci 'ISIL-umjetnika'?!

DU
Deleted user
15:36 27.09.2016.

Najbolji monistar kojeg je Hrvatska ikada imala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije