Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporna fotografija

Ministar Hasanbegović: Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija!

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
10.02.2016.
u 18:22

Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, kaže Hasanbegović

I laik vidi da je to fotomontaža, rekao nam je ministar kulture Zlatko Hasanbegović na vijest da je zagrebački samostalni srpski tjednik Novosti na svom Facebooku objavio naslovnicu svog novoga broja na kojoj je objavljena fotografija za koju tvrdi da prikazuje Hasanbegovića s ustaškom kapom. Novosti tvrde da je Hasanbegović u časopisu „Nezavisna Država Hrvatska“ pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima te o „ujedinjenoj domovini od Mure, Drave i Drine pa do Jadranskog mora“.

– Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom apsolutno je autentična. Fotografija je nastala na splitskoj rivi 1996. i objavljena je u časopisu “Nezavisna država Hrvatska” koji postoji i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, pa se tu fotografiju može i tamo pogledati. A taj časopis glasilo je Hrvatskog oslobodilačkog pokreta i ime Zlatka Hasanebovića u impresumu je tog časopisa jer je on za njega pisao tekstove – kazao nam je glavni urednik Novosti Ivica Đikić.

Ministar Hasanbegović oglasio se i priopćenjem. “Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati”, stoji u priopćenju Hasanbegovića.

Od najave imenovanja povjesničara i doktora znanosti Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture dio kulturne javnosti se buni protiv toga. Neformalna udruga kulturnjaka peticijom već danima traži Hasanbegovićevu smjenu. Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca premijeru su također predali prosvjedno pismo, a Hasanbegovićevu smjenu zatražio je i Centar Simon Wiesenthal. U obranu ministra ustali su povjesničari i dio akademske zajednice, a javnu su mu podršku pružali i premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Podsjetimo, premijer Orešković jutros je ponovio kako Hasanbegović ima njegovu potporu te da su njegovi sporni komentari izvučeni izvan konteksta.

Gospodin Hasanbegović je uvjereni antifašist i povjesničar i čovjek koji je vrlo sposoban i mislim da će biti sjajan ministar kulture – rekao je Orešković.

Foto: Novosti

>> Urednik Novosti: Fotografija ministra Hasanbegovića s ustaškom kapom apsolutno je autentična

>> Orešković: Hasanbegović je uvjereni antifašist, bit će sjajan ministar kulture

Komentara 443

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
18:30 10.02.2016.

e sad lijepo dragi ministre, s ekipom na sud, oderati im kožu za klevetu i prozivanje za fašizam... a iz proračuna ni lipe... pa neka crknu kao prokleti fekal tribune!

DU
Deleted user
18:28 10.02.2016.

Ne daj se, ministre !

Avatar juricamesko
juricamesko
18:30 10.02.2016.

samo hrabro ministre ne daj da te zastraše.ako si ti ustaša puno nas za njih je ustaše.upravu je bio pokojni predsjednik kad je govorio o žutim,zelenim i crvenim vragovima koji su se prodali za Judine škude kao i o onih 20% koji nikada neće prihvatiti Hrvatsku kao svoju državu. sada neki od tih 20 % imaju svoja lica i imena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije