Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Hajdaš Dončić:

'Molim građane da bez emocija podrže IPO model'

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Reuters/PIXSELL
22.04.2015.
u 17:04

Očekujemo oko 1,3 milijardi eura svježeg kapitala koji ide isključivo za smanjivanje obveza HAC-a i Autoceste Rijeka – Zagreb, koje iznose 4,3 milijarde eura, kaže ministar

– Nagovijestio sam da će doći do povećanja trošarina ukoliko ne dođe do koncesije autocesta. Molim javnost da bez emocija podrži plan monetizacije i inicijalne ponude dionica, jer će se njime jednokratno smanjiti javni dug i deficit – poručio je u Varaždinu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Vlada će za tjedan ili dva izaći s prijedlogom zakona o modelu IPO-a.  

– Očekujemo oko 1,3 milijardi eura svježeg kapitala koji ide isključivo za smanjivanje obveza HAC-a i Autoceste Rijeka – Zagreb, koje iznose 4,3 milijarde eura – dodao je. U vlasništvu države ostat će 49 posto, a 51 posto ponudit će se na tržištu kapitala.

– Očekujemo i mirovinske fondove, građane i druge koji će ulagati u poduzeće HAC-ONC koje će se isključivo baviti naplatom i održavanjem, a autoceste će ostati trajno javno dobro u vlasništvu HAC-a, koji će ujedno biti i suvlasnik tog poduzeća – istaknuo je Hajdaš Dončić.

>> Hajdaš Dončić: Vlada ne odustaje od projekta monetizacije javnog duga HAC-a i ARZ-a

Komentara 8

TH
than
17:45 22.04.2015.

Ako se nakon IPO-a nesto radikalno ne promjeni u poslovanju biti ce to samo baceni novci. A sto, ako kupe mirovinski fondovi ? Oni niti ne drze gotovinu, pogotovo ne toliku da stoji, dakle mogli bi kupiti obveznicama drzave. I gdje su tu pare za vracanje ? Jedino da se drzava zaduzi za toliko. I onda smo dobili sto ? Sada nisu zaduzene autoceste, vec drzava, a za javni dug je potpuno nebitno tko je zaduzen. Jedino su mirovinci dobili vruc krumpir da sredjuju, jer ako ne srede odose pare. Mogu mirovinski fondovi i prodati te dionice, samo tko ce kupiti to smece i po kojoj cijeni.

ST
strsljen2013
17:50 22.04.2015.

Ja podržavam: da se ukinu sve institucije Sabor, vlada, predsjednik, sudovi, županije i općine. Da se na 10 godina iznajmi tim ekonomskih stručnjaka i sudaca iz Njemačke, Švedske ili Danske i plati za njihov RAD. Zamislite ako bi Hrvatska u to vrijeme napredovala i vratila dugove? Da li bi nam se opet isplatilo iznajmiti "te institucije"?

KO
Korisniche
22:14 22.04.2015.

Mooolim???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije