Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lalovčev Big Brother

Evo kako će se nadzirati trošenje proračuna, naplata poreza, utaje...

11.06.2014., Zagreb - Vlada, dolazak ministra u Banske dvore. Boris Lalovac
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
Autor
Gojko Drljača
01.08.2014.
u 07:30

Lalovac šalje novac u ministarstva, a njemu se vraćaju podaci o raspolaganju i trošenju tog novca te on onda uočava problem i šalje rješenje natrag u ministarstva

Večernji list jučer je donio informaciju kako ministar financija Boris Lalovac planira uvesti porezni USKOK, odnosno osnovati Ured za velike porezne utaje. Valja znati da je i priča o poreznom USKOK-u samo jedan od dijelova mozaika koji će predstavljati novi izgled Ministarstva financija. Taj novi izgled podrazumijeva promjenu metodologije rada s poreznim obveznicima i uopće upravljanja Ministarstvom, ali i financijama cijele države.

Kako doznajemo, Boris Lalovac, među ostalim, ima izuzetna očekivanja od novog IT rješenja koje je za Ministarstvo nabavio od Microsofta. Riječ je o izuzetno naprednom informatičkom rješenju, o financijskom business intelligence paketu koji će Ministarstvo financija uvesti u novi univerzum pristupa obradi i analizi podataka koji je u svijetu poznat kao big data trend.

Foto: VLm

Start do početka rujna

Big data je inače termin koji opisuje “hvatanje”, prikupljanje, obradu, pohranu, transferiranje, analiziranje i vizualizaciju donedavno neshvatljivih količina podataka. Zahvaljujući big data konceptu moguće je na osnovi velikih serija vrlo raznovrsnih podataka razrađivati kompleksne simulacije i tražiti nove obrasce, uočavati probleme na drukčiji, napredniji način te stoga pronalaziti bolja rješenja u kraćem vremenu. Drugim riječima, nabavom Microsoftovih rješenja Lalovac će uvesti Ministarstvo financija u društvo naprednih javnih institucija i velikih svjetskih kompanija koje već koriste big data rješenja. Može se reći da će ministar Lalovac i ministri koji će ga naslijediti business intelligence rješenjima za big data obradu hrvatskog financijskog sustava dobiti novu, veliku moć. Moć koja proizlazi iz informacija. Ako se malo našalimo, mogli bismo reći da bi ministra financija lako uskoro mogli nazvati Big Brother Lalovac ili barem Big Data ministar.

Primjerice, vrlo je izgledno da će već od sredine kolovoza ili najkasnije od početka rujna Lalovac kroz business intelligence sustav Ministarstva moći pustiti svih 130 milijardi kuna po svim ministarstvima te u rekordnom roku dobiti novu analizu dugih vremenskih serija i velikih količina svih mogućih podataka koja bi lako mogla rezultirati sljedećom porukom nekima od ministara: Čuj, naš BI je pokazao da se kroz tvoje ministarstvo provlači niz nepotrebnih troškova koje ti možemo i grafički pokazati na ekranu jer zaista strše. Kako možeš reći da u tvojem ministarstvu nema prostora za uštede?

Posjet američkom IRS-u

No, novo rješenje u Ministarstvu financija trebalo bi biti i puno više od oruđa za nadzor nad troškovima. Ono bi trebalo biti i alat kompletnog nadzora kvalitete i količine rada svih djelatnika ministarstva. Primjerice, kroz novo rješenje bit će moguće neprestano praćenje pozicije poreznika uz pomoć GPS lokatora kao i ritma i kvalitete njihova rada. Bit će moguća trenutačna kontrola kvalitete rješenja koja izdaju. Ta mogućnost ponajprije će se koristiti za popravljanje odnosa s poreznim obveznicima. U tu svrhu Lalovac se već sastao s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schäeubleom kao i svojim češkim kolegom. Hrvatska, naime, pokušava prikupiti najbolje svjetske spoznaje u praksi rada s poreznim obveznicima. U tu svrhu Lalovac će posjetiti i poznati američki IRS za koji je poznato da svoju poreznu pravdu, kad su u pitanju američki porezni obveznici, utjeruje po cijelom planetu.

>> Boris Lalovac: Neću odustati od nižeg poreza na dohodak

Komentara 60

ST
stefj
08:54 01.08.2014.

Bla, bla, bal... I onda ja dođem pred par dana u poreznu i tražim potvrdu o nepostojanju poreznog duga, a birokrata mi ju ne želi dati. Zašto? Zato jer je visoki datum u mjesecu (28. 07.), a ja nisam uplatio PDV kojeg moram platiti 31. 08... To je taj novi pristup prema poduzetnicima - ako trebate neki papir od države platite porez unaprijed...

RT
rvat tuđmanovac
08:16 01.08.2014.

Mislim da je sjeverna Koreja za nas oličenje slobode. E moj Lalovac ne možete ti i Linić napljačkat koliko vam je šupalj roračun . A sad još jedna agecija koliko će nas koštati svi ti Uskoci ???

DU
Deleted user
09:06 01.08.2014.

Budi ti Big Brather u EPH, kod Todorića i takvih, sada će opet oni koji imaju malo na j.... dok se ove velike ili ne smije dirati ili im se opraštaju dugovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije