Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.08.2015. u 08:30

Ravnatelji triju lučkih uprava već su imali vize za Egipat, no otkazali su. Problem je, izgleda, što ih je trebala voditi predsjednica RH

Kada ministar Arsen Bauk odabere da će o predsjednici RH govoriti kao o "gospođi koja lijepi pločice, lovi ribu i vozi kombajn", onda je jasno da je nastoji trivijalizirati, a jasno je i da je "grez" jer se šeretskim rječnikom osvećuje predsjednici vjerojatno i stoga što je neki dan nagazila SDP-ova veterana Josipa Leku. Razumijem da između Vlade koju vodi SDP-ovac Zoran Milanović i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović postoji suparništvo, da se povremeno rabe i grublji izrazi, no ne mogu razumjeti da su dnevnopolitički sporovi važniji od nacionalnih interesa. A upravo se to dogodilo jer je, izgledno je, iz Vladinih krugova miniran put triju ravnatelja lučkih uprava na svečanost otvaranja novog pravca kroz Sueski kanal, koji Egipćani otvaraju 6. kolovoza. Razlog? Zato što ih je na put namjeravala povesti predsjednica RH.

Na svečanosti će biti brojni predsjednici i premijeri iz svijeta, jer mnogi u dogradnji novog pravca kanala staroga gotovo 150 godina vide odličnu priliku da se svjetskom tržištu predstave nacionalne luke i infrastruktura. Očekuje se, naime da će ovdje procvjetati trgovina iz Azije i Europe, a da će najbolje proći mediteranske luke, pogotovu one koje su tu "prekoputa", dakle i hrvatske luke. Sve je počelo "uredno", egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sissi pozvao je našu predsjednicu na otvaranje novog Sueza. U predsjedničkom timu odmah su prepoznali da je taj poziv prilika za hrvatsko gospodarstvo, te su predsjednici savjetovali da na Suez povede i ravnatelje triju lučkih uprava. Jer uprave su te koje odlučuju o razvoju luka, brinu se o davanju koncesija i sl. Izbor je pao na lučke uprave Rijeka, Zadar i Ploče.

Procijenjeno je da te tri luke imaju najviše šansi da uspostave kontakt u prijevozu tereta, biznisu u kojem već svi unaprijed trljaju ruke jer se očekuje porast prometa tim pravcem. Pogodnijim (kraćim) od onoga koji vodi do Rotterdama i Hamburga. Ravnatelji luka bili su oduševljeni kada im je iz Ureda predsjednice stigao poziv, organizirano je s egipatskim veleposlanstvom i ishođenje viza za delegaciju. I sve je bilo u redu do petka. Kada je stigao prvi otkaz iz Lučke uprave Zadar, a kao razlog za otkaz puta navedena je, navodno, velika gužva i preopterećenost luke zbog dolaska brojnih kruzera i turista. Organizatorima puta na Pantovčaku bila je to malo sumnjiva argumentacija, no kada je isti dan stigao i otkaz, uz isprike, iz Lučke uprave Rijeka, a iz LU Ploče nije došla potvrda (od v.d. ravnatelja), nego su rekli da će odgovoriti nakon sastanka u ponedjeljak – sumnje da netko minira put postale su jače. Iz Ureda su pokušali stupiti u kontakt s ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem, no bezuspješno. Nakon što je čula da su ravnatelji lučkih uprava otkazali ili nisu potvrdili dolazak, predsjednica je zaključila da onda ne ide ni ona, jer da "bez ravnatelja iz hrvatskih luka odlazak na Suez nema smisla, a pogotovu nema smisla da se ide samo na 'pokazivanje', radije onda uštedimo novac". Pokaže li se opravdanom sumnja da je iz Vladinih krugova minirana cijela akcija samo zato što je put organizirala predsjednica RH, te da je netko tko je nadređen ravnateljima lučkih uprava očito "ohladio" njihovo oduševljenje – to će značiti da je predizborno suparništvo važnije od interesa države. A što se ministar čija su briga i luke nije javio kad su ga zvali predsjedničini ljudi, to već mogu razumjeti. Prepao se. Da će, javi li se, Kolinda upasti i k njemu. Kao onomad Jakovini.

>> Nije se Kolinda distancirala, nego Karamarko mora odraditi svoj posao

>> HDZ Milanoviću ne vjeruje, ali će ga podržati ako otkaže Sporazum o arbitraži

Komentara 135

DU
Deleted user
09:01 02.08.2015.

bauk je ministar jer mu je ćaća bio prijatelj sa Račanom, zamislite koja je to veličina, ljudina od čovjeka......jadnik i primitivac iz nekog hebenog škoja sa Brača....pa on sada ima i kravatu....pa njega sada svi poznaju,...on misli da je neka faca......on je lijep......majko mila tko sve može biti ministar !!

VE
verakruz
09:35 02.08.2015.

Mržnja koja ne izlazi iz "ljevice" svakim danom doživljava male erupcije, kao što je jučer bila kod onog šonje krivih usta i degenskog pogleda. Kada slete sa vlasti, doživjeće imploziju od tolike mržnje, očekujem cunami srčanih udara kod kompartijaca. Nije da im želim to, ali to će tako biti.

Avatar Idler 3
Idler 3
09:38 02.08.2015.

Tzv. ministar je ministar u Vladi koja je po sposobnosti u TOP 10....al odostrag...sve dalje nakon tog je besmisleno komentirat !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije