Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narodna koalicija

SDP-ov izborni program: Minimalac 500 kuna veći, do 2020. i 80.000 radnih mjesta

Narodna koalcija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
29.07.2016.
u 17:18

Neoporezivi dio dohotka s 2600 na 3000 kuna, lakše zapošljavanje mladih i starijih od 50, u iduće četiri godine Hrvatska među 30 vodećih po lakoći poslovanja

Uz rast industrijske proizvodnje i izvoza po prosječnoj stopi od četiri posto i uz rast produktivnosti radne snage po prosječnoj stopi od 10 posto do kraja 2020. godine stvorit ćemo novih 80.000 radnih mjesta u industriji – navodi se u programu Narodne koalicije nazvanom “Siguran smjer za Hrvatsku” koji će biti predstavljen sljedeći tjedan.

Olakšice za poduzetnike

Koalicija SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU biračima na predstojećim parlamentarnim izborima, osim novih radnih mjesta, u programu napisanom na 102 stranice, između ostalog, obećava da će povećati minimalnu plaću, a to bi moglo biti oko 500 kuna pa bi ona iznosila oko 3000 kuna neto. Obećavaju da će povećati i neoporezivi dio dohotka sa sadašnjih 2600 na 3000 kuna. Narodna koalicija obećava da će stvoriti i zakonske mogućnosti da, u slučaju smrti jednog partnera, drugi partner nastavi primati određen postotak njegove mirovine.

Glasače namjeravaju pridobiti i obećanjem da će ukinuti doprinose za zdravstvo u iznosu od tri posto za mirovine veće od 5000 kuna.

Što se gospodarstva tiče, za cilj su si postavili da u iduće četiri godine dovedu Hrvatsku među prvih 30 država na svijetu prema lakoći poslovanja. Planiraju pritom povećati vrijednost izvoza roba i usluga za najmanje 30 posto u odnosu na 2016. godinu. Smatraju da je uz aktivnu podršku države realizacija ovog cilja realna.

U programu se navodi i da će osigurati najmanje 30 milijardi kuna vrijednih ulaganja u industriju te 38 milijardi kuna u sektoru turizma. Od toga bi 50 posto uložili strani investitori koji bi za to dobili poticajne mjere.

Domaćim poduzetnicima Narodna koalicija, ako osvoji vlast, namjerava pak u sljedeće četiri godine dodijeliti više od 10 milijardi kuna nepovratnih sredstava iz fondova EU, uključujući i fondove za ruralni razvoj, čime će se potaknuti ukupne investicije od oko 35 milijardi kuna.

Novost je i da će omogućiti online osnivanje j.d.o.o., bez sudjelovanja javnog bilježnika. Poduzetnike namjeravaju osloboditi najkasnije do 2018. obveze plaćanja doprinosa Gospodarskoj i Obrtničkoj komori.

U obrazovanje i podizanje obrazovnog standarda uz pomoć fondova EU u četiri godine planiraju uložiti više od 7,5 milijardi kuna. Pri tome obećavaju i nastavak kurikularne reforme tamo gdje je stala nakon prošlih izbora. Narodna koalicija namjerava povećati izdvajanje za znanost i istraživanje sa sadašnjih 0,75 posto na dva posto BDP-a, a cilj im je povećati ukupno ulaganje u obrazovanje na šest posto BDP-a.

Studentima obećavaju 3000 novih kreveta u studentskim domovima, a srednjoškolcima sufinanciranje prijevoza od 75 posto, dok bi onim siromašnima plaćali 100 posto troškova za prijevoz.

U zdravstvu pak obećavaju isti opseg prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te smanjenje participacije za znatan dio zdravstvenih usluga, prije svega na preventivne pretrage i preglede specijalista kod kroničnih bolesti.

Za stimuliranje zapošljavanja mladih namjeravaju povećati naknade u programu stručnog osposobljavanja s 2400 na više od 3000 kuna. No stimulirali bi i zapošljavanje starijih od 50 godina za koje bi poslodavac bio oslobođen plaćanja doprinosa na plaću pet godina.

Planiraju stimulirati dragovoljno spajanje fiskalno slabijih lokalnih jedinica sa susjednima i jačanje uloge velikih gradova s više od 100.000 stanovnika. Obećavaju da će vratiti 14,5 posto izdvajanja iz dobiti od igara na sreću Hrvatske lutrije za razvoj civilnog društva, ali i da će provesti IPO HAC-ONC-a, što su htjeli i u prošlom mandatu.

>> Debata o programu trebala bi biti odmah. Pozivam HDZ da pošalje predstavnika

Komentara 130

BI
bijelocrveni
17:24 29.07.2016.

To je onaj sluzbeni, a nesluzbeni je nastavak iseljavanja hrvata, podizanje javnog duga ja jos 100 mlrd kn, omalovazavanje hrvatske tradicije i vjere i pljuvanje po svemu hrvatskom, vredjanje branitelja, fasizacija hrvata i eufemiziranje srbo-jugoslavena, ...

ST
stric15
17:31 29.07.2016.

...otkud sdp-u bilo kakav program ... oni već 74 godina djeluju kroz parole ... nemaju oni pojma o programima

FA
Fake
17:27 29.07.2016.

Ovo je Plan 21, part 2.Znači,opet veliko ništa kao i zadnji put.Osim četverogodišnje hibernacije,naravno.No na sreću,nadam se da ga neće imati kad primjeniti jer će opet uslijediti poraz partije koji ono put?1,2,3,4,5,6....nastavi niz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije