Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATKO KOMADINA:

'Miloševiću je rekao ne': Za međunarodno priznanje zaslužni branitelji, Franjo Tuđman, a i Ivica Račan

komadina, picula
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
16.01.2017.
u 15:21

'Nužno je zadržati trajan spomen na poginule branitelje i zahvalnost njima'

U Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u ponedjeljak je u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održana svečana akademija u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, a župan Zlatko Komadina tom je prigodom rekao da su za obranu i priznanje zaslužni branitelji, tadašnji državni vrh, prvi predsjednik Franjo Tuđman te Ivica Račan, koji je "Slobodanu Miloševiću rekao ne".

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je u Rijeci na početku rata, "iako je bila potencijalna uništavajuća buktinja", mudrošću tadašnjih odgovornih osoba i zahvaljujući potpori stanovništva, izbjegnuta katastrofa te je grad, uz širu okolicu, postao logistička baza za obranu Hrvatske te središte za smještaj prognanika.  

Rijeka je tada pokazala jedinstvo, snagu i odlučnost u pružanju otpora, uz odaziv na mobilizaciju veći od 95 posto, dodao je.

Nužno je zadržati trajan spomen na poginule branitelje i zahvalnost njima "sve dok smo svjesni njihove žrtve i nastavljamo graditi državu i ovaj kraj na temeljima koje su postavili branitelji", istaknuo je Obersnel.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da za obranu i međunarodno priznanje Hrvatske treba odati priznanje braniteljima, tadašnjim državnim čelnicima i prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te predsjedniku SDP-a Ivici Račanu koji je, kako je rekao, "Slobodanu Miloševiću rekao ne". Međunarodnoj zajednici koja je priznala novu državu također treba odati priznanje.

No, u prošlom razdoblju od 25 godina učinjene su mnoge pogreške i nisu se uvijek donosile najmudrije političke odluke, što je zemlju usporilo u gospodarskome i društvenom razvoju, ocijenio  je župan te dodao kako se to ponajprije odnosi na procese pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva s elementima kriminala. 

 Danas ne možemo biti zadovoljni prevelikom nezaposlenošću te je obveza državnog vrha da osigura uvjete da ljudi imaju posla, a da mladi ne moraju odlaziti u iznozemstvo. Obveza svih nas je da zaustavimo siromaštvo, osiguramo gospodarski razvoj i dostojanstven život svih stanovnika, i to kao prije 25 godina kad smo pokazali jedinstvo i odlučnost, istaknuo je Komadina.

>> Bernardić: Odluku o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika donijet će gradska organizacija

Komentara 8

Avatar juricamesko
juricamesko
15:49 16.01.2017.

strasno je to kako ovi u Sdp pokusavaju iskriviti povijest i prodati nam neku svoju istinu kao da vise nema zivih sudionika svih tih zbivanja i kao da je pamcenje naroda od jedan dan.

PL
plahutar
16:55 16.01.2017.

Ovi ne mogu bez laži!Drugarice i drugovi -napustili ste Sabor kad se glasovalo o samostalnosti Hrvatske.

BE
berasv
16:32 16.01.2017.

malo sutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije