Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD

Pupovac pozvao odbore da saslušaju Orepića: 'Mora s nama podijeliti svoje spoznaje'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.12.2016.
u 11:21

– Najveća ugroza jest ova vrsta komunikacije između predstavnika Vlade i Suda – drži Pupovac

Saborski zastupnici danas su progovorili i o javnom pozivu Vlahe Orepića da cijeli Ustavni sud podnese kolektivnu ostavku te o njegovoj tezi da je Ustavni sud najveća ugroza za nacionalnu sigurnost.

SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da se činjenicom da ministar unutarnjih poslova iznosi takve optužbe treba pozabaviti i Sabor, točnije, odbori za nacionalnu sigurnost te Ustav.

– Neka saslušaju Orepića koji mora s nama podijeliti spoznaje koje ima, a o kojima mi ne znamo ništa. Ako je to u domeni kaznenog progona, neka prijavi što zna, jer ćemo inače imati sukob dviju institucija, što nije uobičajeno ni dopustivo – rekao je Pupovac te dodao kako Orepić možda nije pogriješio u sadržaju optužbi, ali jest u načinu.

– Najveća ugroza jest ova vrsta komunikacije između predstavnika Vlade i Suda – drži Pupovac.

SDP-ov Peđa Grbin dodaje kako ministar Orepić nije imao primjedbu na jednu osobu, već je u pitanje doveo integritet rada čitave institucije, a onda optužio i čitavo pravosuđe za korumpiranost.

– To kaže ministar koji nije pokrenuo nikakav postupak, ne radi svoj posao, sakrio se u mišju rupu kada je trebalo ići u Jasenovac i maknuti ploču s pozdravom ''Za dom spremni''. Ministre ili radite svoj posao, pokrenite postupak, uklonite osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnost ili podnesite ostavku, trećeg nema – poručio je Grbin.

Mostov Maro Kristić Grbina je samo kratko pitao je li, kada je glasovao za imenovanje deset ustavnih sudaca u lipnju ove godine, glasovao za gospodina Dolovića ili Davorina Mlakara. Podsjetimo, bivši HDZ-ovac, danas ustavni sudac Mlakar priznao je da se lažno predstavljao kao Dolović u jednoj banci od koje je navodno dobio mito.

Zastupnici su nakon stanki glasovali o raspravljanim točkama, ali i o proširenju dnevnog reda. HDZ se usprotivio da se u hitnu proceduru šalju SDP-ov prijedlog Zakona o minimalnoj plaći te Mostov zakon kojim žele zamrznuti plaće državnim dužnosnicima. Istu primjedbu imali su i HNS-ovci.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je kako je njegova stranka u hitnu proceduru uputila Zakon o minimalnoj plaći jer najmanje 50 tisuća ljudi radi za minimalnu plaću.

– Zbog niske plaće koju primaju ugroženo im je elementarno ljudsko dostojanstvo. Jedini način da to ispravimo jest ovaj zakon, na osnovi kojeg bi dobili 286 kuna više u prvoj godini, a u drugoj godini sličan iznos. Prihvatljivo nam je ograničenje plaća dužnosnika, ali podržite naš prijedlog – rekao je Bernardić Mostu te dodao kako je danas poslao otvoreno pismo Boži Petrovu u kojem ga poziva na sastanak i zajednički dogovor o ključnim temama za razvoj Hrvatske.

Na kraju se glasovalo o tome slažu li se zastupnici da ti zakoni u proceduru uđu po hitnom postupku, ali na kraju ni jedan prijedlog nije dobio potrebnu većinu za to.  

>> 'Tko je narušio dignitet Ustavnog suda? Orepić ili osobe koje se lažno predstavljaju u javnim ustanovama'

Komentara 15

DH
dalibor.hren
11:56 09.12.2016.

Pupavče, makni srpsku zastavu iz hrvatskog Vukovara!!!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
11:59 09.12.2016.

Drug zastavnik jednostavno nije komponentan za posao koji obavlja . Obrazovanje provincijskog body bildera, kumovi koji ga brane nisu nimalo bolji.

Avatar 123456
123456
12:08 09.12.2016.

Jeste li čuli Plenkoviću Kitareović i ostale institucije RH kaj veli gubernator, a kaj zahtijeva četnički vojvoda tomo, jeste li čuli - odmah na izvršenje!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije