Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milivoj Špika:

'Ministrica Šikić nas je prevarila, ne isključujem niti njezinu ostavku'

Milivoj Špika i Nada Šikić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
04.05.2016.
u 21:51

Vlast ovako konfigurirana neće se moći dugo održati, rekao je čelnik BUZ-a

Milivoj Špika, čelnik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), dijela vladajuće Domoljubne koalicije, rekao je večeras u Dnevniku Nove TV da se umirovljenici mogu osjećati prevarenima zbog mirovinske reforme te da ne isključuje mogućnost da će zbog toga zatražiti ostavku ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić.

- Naši umirovljenici koji to nisu očekivali, mogu se osjećati prevarenima. A s obzirom da mi njih zastupamo u Saboru, onda možemo reći - da. Pokušali su nas prevariti, no međutim mi nećemo podržati reformu na ovakav način kakav je predložen, budući da to nije bila ni obveza i nitko nas ne tjera - rekao je Špika, a na pitanje tko ih je prevario odgovorio je "predlagatelj".

- Ako je to ministrica Šikić, onda je ona bez prethodnog dogovora s Blokom umirovljenici zajedno izašla s tim prijedlogom, a dogovor je bio da se nikakvi prijedlozi unutar socijale i mirovinske reforme neće raditi, predlagati pred javnost, dok se to ne raspravi s Blokom umirovljenici zajedno i Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe - rekao je Špika.

Špika je rekao da će pustiti izvjesno vrijeme, ne više od mjesec dana, da vide kako će se to sve razviti prije nego što će tražiti odgovornost ministrice.

- Ukoliko budemo ustanovili da ostaje pri prvom prijedlogu 67 godina umirovljenje 2028. i ukoliko ona ne želi rješavati ovaj problem, rojala, međugeneracijske solidarnosti 4.000 ljudi, onda nije isključeno da zatražimo njezinu ostavku - rekao je Špika.

Špika je rekao da već odavno unutar Domoljubne koalicije nisu imali zajednički sastanak na kojem su svi mogli slobodno izmijeniti svoja mišljenja

- Vlast ovako konfigurirana neće se moći dugo održati, a da bi se održala komunikacija i konzultacija unutar partnera je neophodna. To je put ka uspjehu. Izostanak te komunikacije je put, zna se gdje - rekao je Špika.

- Mi nismo ušli u Domoljubnu koaliciju da bismo bili statisti. Rekli smo da želimo biti aktivni sukreatori mirovinske i socijalne politike i dok god ima nade, mi ćemo sudjelovati u tome. Ukoliko to ne bude, možemo posegnuti za onim da teatralno izađemo iz koalicije ili naprosto da u Saboru jasno i glasno kažemo da nećemo i ne podržimo neke stvari, u principu, to isto - rekao je Špika.

Hoće li taj prijelomni trenutak biti pitanje ostavke ministrice Šikić?

- Nije isključeno, nije isključeno. Ako se nastavi ovakva isključivost i ukoliko se gospođa Šikić ne potrudi malo bolje upoznati sa zakonima koji tretiraju rad i mirovinski sustav, onda ćemo morati poduzimati neke stvari. Mi nemamo vremena za nečije igre i da bi se netko naučio. Mi nemamo previše vremena, u svakom slučaju - rekao je Špika.

Ako dođe do toga, kome će poslati zahtjev za razrješenje ministrice Šikić, premijeru, Karamarku ili Petrovu?

- Ona je kadar HDZ-a, pa će to biti red da se pošalje prvenstveno gospodinu Karamarku. Ne znam koliko dugo i na koji način može funkcionirati i predsjednik Vlade, gospodin Orešković budući da način na koji to sada funkcionira, mislim da je to svima u Hrvatskoj već jasno i vidljivo da to neće ići. Dakle, tek onog trenutka kad hrvatsku Vladu bude vodio čelnik jedne ili druge najveće političke opcije, onda mi možemo smatrati da je netko od tih stranaka preuzeo odgovornost, sve do tog trenutka to su igre bez granica - rekao je Špika. Misli da ga premijer neće pitati za mišljenje, iz jednog prostog razloga – ne bi mu se svidjelo.

Rekao je da u BUZ-u imaju dovoljno strpljenja i vremena.

- Međutim nakon 100 dana naši građani počinju gubiti strpljenje, jer ovo što se vidi izvana ne izgleda dobro, a vjerujte mi, izvana izgleda još puno lošije. Dakle, ili ćemo početi raditi, ova Vlada se mora resetirati i početi funkcionirati, ona ne funkcionira ili idemo na nove izbore. Nema trećeg načina - rekao je Špika.

Komentara 11

GI
giglibigli
16:08 05.05.2016.

ali postojećim umirovljenicima bi trebalo pasati da se u mirovinu ide što kasnije i da umirovljenika bude što manje a automatski novca za mirovine više ova njihova borba da bude što više umirovljenika nije mi baš jasna

Avatar Getrib
Getrib
14:38 06.05.2016.

Ovaj Špika i njegov BUZ neka se dogovore sami sa sobom da li su u domoljubnoj koaliciji ili nisu. Prave cirkus od reformi čiji su predlagatelji.

Avatar Getrib
Getrib
14:45 06.05.2016.

Špika kaže da on i BUZ imaju vremena, valjda zato što je oko sebe okupio mlade umirovljenike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije