Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masterplan bolnica

Milinović: Neću sudjelovati u Varginom Savjetu dok ne doznam kriterije za izbor savjetnika

darko milinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.09.2014.
u 12:40

Savjet je, podsjetimo, imenovan 1. rujna ove godine, a danas se sastao prvi puta kako bi raspravio o prijedlogu Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016., odnosno masterplanu bolnica.

Bivši HDZ-ov ministar zdravlja Darko Milinović nije se odazvao pozivu na sjednicu Savjeta ministara zdravlja Siniše Varge jer ga, kaže, zanima prema kojim su kriterijima izabrani članovi Savjeta.

Savjet je, podsjetimo, imenovan 1. rujna ove godine, a danas se sastao prvi puta kako bi raspravio o prijedlogu Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016., odnosno masterplanu bolnica. Među savjetnicima su ministri zdravlja iz doba mandata Ivice Račana - Ana Stavljenić Rukavina i Andro Vlahušić, te Vargin prethodnik Rajko Ostojić, ali i Darko Milinović te predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić, koji se jučer nisu odazvali. Osim njih, tu su i aktualni savjetnik predsjednika RH Izet Aganović, v. d. Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, vlasnik klinike Svjetlost Niikica Gabrića, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, stručnjak za ekonomiku zdravstva Stipe Orešković, bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac te bivši ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrepa.

Darko Milinović, kaže, nije znao niti da je pozvan da bude dio Savjeta.

- Kad te netko imenuje u svoj savjet, dakle ministar, bio bi red da se nazove osoba i pita želi li biti uopće član savjeta, ali to je manje bitno, ne smijemo biti previše formalni što se toga tiče. S druge strane, dobra je inicijativa gospodina Varge za konsenzus, ali ona je dobrano zakašnjela. Taj konsenzus nema puno uspjeha u gotovo izbornoj godini. Sjetite se kad sam ja krenuo s reformom u prvoj godini svog mandata, ja sam tada pozivao SDP na minimalni konsenzus oko zdravstva i njega mislim da mora biti – objašnjava Milinović te dodaje kako su nejasni kriteriji po kojima je ministar određivao svoje savjetnike.

- Ako su to bivši ministri, onda postavljam pitanje gdje je tu Andrija Hebrang, Neven Ljubičić, Željko Reiner koji bi itekako imali što reći o zdravstvenom sustavu. Dakle, dobra, ali zakašnjela inicijativa, to je trebao napraviti Rajko Ostojić na početku svog mandata. A što se tiče konsenzusa, mislim da bi red bilo da Milanović pozove predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se dogovore koji bi to konsenzus trebao biti i koji je moguć u ovome vremenu, a onda bi mi operativci mogli raditi na tome – kaže Milinović te dodaje da jučer nije mogao doći na sastanak jer je imao drugih obaveza. Ne planira dolaziti ni ubuduće dok ne dobije odgovore na svoja pitanja.

- Koji su kriteriji, zašto sam ja pozvan, a ostali nisu? Nisu to svi bivši ministri, očito su neki kriteriji bili, a dok ne saznam koji, neću sudjelovati u tome – poručio je bivši ministar zdravlja Darko Milinović.

>>Varga: Na nekim područjima značajno smo smanjili liste čekanja

>>Vlada povukla masterplan bolnica plaćen 200.000 eura!

Komentara 4

NV
novo vriijeme
23:59 23.09.2014.

Osim časne iznimke Oreškovića ovaj savjet je vrhunac tragikomedije: dva smijenjena ministra, predsjednik povjerenstva nikad čuli da se bavi kvalitetom, svaki član ima neki rep po DORH-u od džipova do gradilišta, od dijaliza do izmišljenih banaka tkiva. I sad Milinovićć se uvrijedio što je pozvan u ovo društvo i ekipa neće dobiti koncenzus o ne napadanju. Šta su građani zgriješili bogu da im se ova vrijeđa zdravi razum.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:23 18.09.2014.

HospITal Daysi... u organizaciji tvrtke IN2 23. i 24. rujna... zar se ne radi o sukobu interesa... da firma kojia ima monopol nad informacijskim sustavom u zdravstvu organizira konferenciju kojoj je pokrovitelj sam ministar... a ujedno je i predavač...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:16 18.09.2014.

...odbor za privatizaciju zdravstva... uvijek isti eksperti... uvijek iste priče...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije