Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inspekcija na terenu

Milanović u Gunji: Znate za onu priču o puknutoj cijevi. I to se dugo suši, a ovo puno dulje

Zoran Milanović,Anka Mrak Taritaš,Gunja
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/18
22.08.2014.
u 14:35

– Ovo što pokazuju premijeru uljepšana je verzija. Vode ga u kuće koje su uređene ili nisu stradale. Neka ga odvedu do prave sirotinje i neka vidi pravo stanje u Gunji jer on to ne zna – kazao je Hasib Voloder.

– Zadovoljan sam kako se odvijaju radovi na područjima koja su stradala u poplavama. Znate za onu priču o puknutoj cijevi. I to se dugo suši, a ovo puno dulje. To je smisao priče. Ne može preko noći. Bitno je da je dobro organizirano – rekao je premijer Zoran Milanović tijekom današnje posjete Gunji i Račinovcima, gdje je obišao OŠ i Dom zdravlja te nekoliko obiteljskih kuća koje su također u postupku obnove.

Dobio je uvjeravanja da će radovi u školi biti gotovi za dva tjedna, odnosno, do početka školske godine, dok će kraj radova na Domu zdravlja biti ipak nešto kasnije. U međuvremenu, postavljena su tri posebno prilagođena kontejnera koja će se upotrebljavati kao liječničke ordinacije.

Inzistiranje na odgovornosti

– U Njemačkoj, kada je došlo do poplava, većina kuća bila je osigurana, što kod nas nije slučaj. Hrvatska se ponaša prema standardu koji je skup i da se dogodila veća poplava, ne bismo mogli ovako. Ovo je i poruka ljudima da se osiguraju i da uz malu premiju osiguranja u budućnosti budu sigurni, rekao je Milanović dodajući i da svaka obitelj treba donijeti određene odluke, odnosno odlučiti želi li sama obnavljati svoj dom ili će pustiti državu da to napravi. Istaknuo je da i dalje nije dobio jasno objašnjenje zašto je puknuo novoizgrađeni nasip pokraj Rajeva Sela koji je prouzročio poplave te da će i dalje insistirati na odgovoru, ali i odgovornosti.

Komentirajući činjenicu da je gotovo 3000 mještana stradalih područja potpisalo prijavu koju će proslijediti DORH-u, rekao je da odvjetništvu ne treba ta prijava te da su oni dužni provesti i bez zahtjeva građana istragu ako smatraju da ima elemenata za kaznenu odgovornost. Rekao je i da zna da mještani strahuju od novih kiša jer nasip pokraj Rajeva Sela još uvijek nije saniran, ali da se ne može preko noći ništa napraviti. Rok je za sanaciju nasipa kraj listopada. Milanović je u Račinovcima posjetio i kuću obitelji Torlaković gdje je voda bila visoka gotovo tri metra. Kod njih su, u organizaciji države, danas započeli radovi na obnovi. Kako im je vodena stihija odnijela i uništila sve, supružnici Torlaković već tjednima spavaju u nekadašnjem svinjcu koji su preuredili za boravak. Mještani Račinovaca premijeru su govorili o stradanjima, ali i o stoci koja se udavila u vodama Save. Do premijera je danas došao i Hasib Voloder iz Gunje, otac sedmero djece, koji mu je iskazao svoje nezadovoljstvo dinamikom obnove.

– Ovo je strašno i nedozvoljeno sporo. Kuća mi je za rušenje, a još ništa se ne radi. Dva su tjedna do početka škole. Djeca i supruga smješteni su u Vukovaru, a ja boravim ovdje. Međutim, s početkom škole dovest ću ih ovamo pa kako nam bude, rekao je Voloder dodajući da od države nije dobio ništa osim paketa mlijeka. Tvrdi i da je u više navrata išao u općinu i tražio da dođu bageri i počnu raditi, ali da se ništa ne događa.

Prepuni žuljeva

– Ovo što pokazuju premijeru uljepšana je verzija. Vode ga u kuće koje su uređene ili nisu stradale. Neka ga odvedu do prave sirotinje i neka vidi pravo stanje u Gunji jer on to ne zna. Radim zajedno sa sinovima kojima su ruke prepune žuljeva. Dođe mi da plačem kada vidim sve to – rekao je Voloder koji je premijera doveo do kuće kako bi mu pokazao u kakvom je stanju. Pokazao mu je i ovce koje drži u ograđenom i na suncu. Od premijera i ministrice Anke Mrak Taritaš zamoljen je za malo strpljenja jer će vrlo brzo i njegova kuća doći na red. I supružnici Lukač kažu da se radi sporo, da izostaje koordinacija, da nema jasnoga plana, ali i da ne žele premijeru prići i reći što sve misle.

– On ne zna ništa od toga što se ovdje događa. Neka ga ti koji ga vode odvedu tamo gdje je najviše stradalo. Neka se i sam uvjeri kako sirotinja živi, preživljava i bori se. I mi spavamo u susjedovoj garaži i na madracima, a zima ide. Radovi na kući još uvijek nisu započeli, a ne zna se ni kada će – kažu supružnici Lukač.

>>Novih 70 kontejnera dopremljeno u Gunju

>>37 pirotehničkih tvrtki razminira minsko sumnjivo područje u Gunji
 

Komentara 28

SW
swic
11:34 22.08.2014.

Najljepsa ministrica svijeta ! Znam dace bit opomena ali zaboli me djon .

L0
luena 01
11:52 22.08.2014.

Premijer je rekao da ce inzistirati da se otkrije tko je odgovoran za sto je pukao novi nasip.... Nek se ne zauzima ,Jakovina je rekao da je saznao i zna zasto je pukao i tko je odgovoran.... Ne komuniciaju li ono medjusobno ?

PA
paco1
11:52 22.08.2014.

Njemu isto pukla cijev :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije