Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripremaju se za okršaj

Ovo su Milanovićevi i Karamarkovi ključni igrači za izbore

karamarko, milanović
Foto: Pixsell
1/7
30.07.2015.
u 19:02

Dvije najveće hrvatske političke stranke pripremaju se za odlučujući boj, parlamentarne izbore, a idući će izbori biti, očekuje se, neizvjesni

Dvije najveće hrvatske političke stranke pripremaju se za odlučujući boj, parlamentarne izbore, a idući će izbori biti, očekuje se, neizvjesni. Jasno je da će SDP i HDZ stoga mobilizirati sve svoje efektive, jer da je svaki glas važan pokazuje finale izbora za predsjednika RH, kao i ovih dana završeni izbori za lokalnu vlast u Vrgorcu, gdje je pobjeda izborena sa samo osam glasova prednosti. Za stranke su u ovakvoj situaciji presudni i ključni igrači koji trebaju odraditi izbore najbolje što znaju. Procjenjujemo, dakle najvažnije “igrače” u timovima dviju stranaka, a kako se pritom odmah postavlja i pitanje kriterija, neka to bude kao i u nogometu kriterij “najkorisnijih” igrača, bez obzira na njihove stranačke funkcije. Donosimo pregled tih “igrača”, kojima su na čelu, naravno, “izbornici” Zoran Milanović i Tomislav Karamarko.

SDP-ov tim

Igor Dragovan, direktor SDP-ove kampanje za parlamentarne izbore. Njegov je posao da stranku drži na kupu, da pazi da aktivisti “lete” po terenu i da koordinira sve predizborne aktivnosti.

Boris Lalovac, ministar financija, sve će birače uvjeravati da je sposoban štititi svaku njihovu kunu, a dužnike da je on čovjek koji ih štiti od pohlepnih i moćnih bankara.

Ranko Ostojić, uživa veliko povjerenje šefa Vlade i stranke Milanovića. Imenovan je de facto drugim čovjekom SDP-ove kampanje - zadužen za koordinaciju rada na terenu u svim izbornim jedinicama.

Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i SDP-a, u kampanji će koordinirati rad Vlade, SDP-ovih saborskih zastupnika i ljudi na terenu, a zadatak joj je spriječiti šumove u komunikaciji.

Branko Grčić dobio je od šefa stranke poseban zadatak: uvjeriti građane da danas žive bolje nego 2011. I još važnije – da će svake iduće godine živjeti još bolje samo ako na izborima zaokruže SDP-ovu koaliciju.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, sigurno će puno raditi i na terenu jer je lako moguće da će ga Milanović staviti na prvo mjesto liste u 2. izbornoj jedinici.

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva i prometa, paralelno s guranjem projekta Pelješki most morat će puno raditi i na terenu jer će biti na vrhu liste u 3. izbornoj jedinici.

Arsen Bauk, Ministar uprave, morat će u kampanji puno “kopati” na terenu u Dalmaciji, u 10. izbornoj jedinici. Sigurno će biti na jednom od prva tri mjesta na listi u toj izbornoj jedinici.

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša, morat će dobro potegnuti na terenu. Pošto ima jaku bazu, bio je gradonačelnik Jastrebarskog, od njega se očekuje da iz tog kraja SDP-u donese jako puno glasova.

Željko Jovanović, koordinator 8. izborne jedinice, nema lagan zadatak – usprkos nezadovoljstvu gradonačelnika Obersnela i župana Komadine, mora održati riječki SDP na kupu i u dobroj formi.

Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, mora “rasturiti” u 1. izbornoj jedinici, očekuje stranka. Jer zagrebački SDP zakazao je na prošlim lokalnim, ali i na predsjedničkim izborima.

Aduti sedam SDP-ovih glavnih igrača “s klupe

Mirando Mrsić - Ministar rada dobro gura projekt zapošljavanja mladih, to će biti jak adut u lovu na birače

Rajko Ostojić - Od bivšeg ministra zdravlja očekuje se mnogo jer je koordinator jedne od zagrebačkih izbornih jedinica

Peđa Grbin - Uživa veliko povjerenje šefa stranke, kreće u fajt za istarske glasove

Franko Vidović - SDP-u će loviti glasove branitelja među kojima vrlo dobro kotira

Sabina Glasovac - Šefica zadarskog SDP-a ide u tešku bitku u utvrdi HDZ-a

Vedran Babić - Koordinator za drugu izbornu jedinicu

Zlatko Komadina - Popularni župan primorsko-goranski

HDZ-ov tim

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, Karamarkov je bliski, odani suradnik. Glavni je stranački logističar i “čuvar blagajne”. Njegovi medijski istupi su rijetki, no uvijek odjekuju i izazivaju veliku pozornost.

Tomislav Čuljak, politički tajnik stranke, autohtoni hadezeovac, sigurno će davati političke smjernice za kampanju, a njegova će uz Karamarkovu biti zadnja i odlučujuća

Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik i zadužen za kontakt s akademskom zajednicom, kao i sa židovskim zajednicama i Izraelom, a predsjedniku Karamarku veza s tom zemljom jest vrlo važna. i pri sastavljanju izbornih lista.

Martin Pastuović osobni je Karamarkov gospodarski savjetnik. Magistar kemije, 75-godišnji Ličanin radio je godinama u Plivi. S Karamarkom se povezao kad je on postao šef stranke. Prije je bio politički vezan uz Ružu Tomašić.

Ivana Maletić, europarlamentarka, nema konkurencije u Hrvatskoj u povlačenju novaca iz eurofondova. Za konzultacije je zovu svi lokalni i županijski lideri, ne samo HDZ-ovi nego i oni iz SDP-a i HNS-a.

Miro Kovač, međunarodni tajnik stranke, zamijenio je Ivu Davora Stiera, koji je izletio s tog mjesta nakon što je predsjednik u njega izgubio povjerenje. Zadužen je za kontakt s njemačkim partnerima CDU/CSU te s EPP-om, europučanima.

Andrej Plenković, europarlamentarac, ne uživa neku posebniju emociju u stranačkom vrhu, no njegova korisnost je njegov najbolji argument. Takvih “vunderkinda” u HDZ-u baš i nema. Suveren u medijskim istupima.

Gordan Jandroković, bivši ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, glavni zadatak obavlja kao ovlašteni tumač misli Predsjedništva stranke. Ima diplomatske vještine.

Josipa Rimac, direktorica izborne kampanje, kninska gradonačelnica, realno nema velikog utjecaja u stranci, no vrh može tvrditi da je izborni stožer “spoj iskustva i mladosti”. Veliki joj je ispit organizacija 20. obljetnice Oluje u Kninu.

Oleg Butković izborio je već drugi mandat gradonačelnika Novog Vinodolskog u Primorsko-goranskoj županiji, gdje HDZ kani osnažiti stranačke pozicije. Šef stranke u njega ima osobito veliko povjerenje.

Mladen Markač ima važnu ulogu u izbornom timu HDZ-a. Nije bježao od političkog angažmana za razliku od Ante Gotovine, a ugled i autoritet koje ima u braniteljskoj populaciji vrijedan su doprinos stranci na odlučujućim izborima.

Na HDZ-ovoj klupi za rezerve župani, general, bivši ministri

Davorin Mlakar - Bivši ministar uprave potvrđuje se kao “nasljednik Vladimira Šeksa”

Domagoj Milošević - Ističe se iskustvom s investicijama i podržavaju ga stari lavovi poput Nikice Valentića i Franje Gregurića

Ante Sanader - Skromni i u Dalmaciji vrlo cijenjeni župan

Tomislav Tolušić  Župan, Virovitičanin, iznenađuje ekonomskom logikom i dobrim vođenjem Hrvatske zajednice županija

Dražen Barišić – U drugom mandatu prvi čovjek Velike Gorice

Damir Krstičević – Umirovljeni general, uspješni biznismen i menadžer, ekspert za nacionalnu sigurnost

Ivan Šuker - Bivši ministar financija, važan u srazu s protivnicima

>> Opća mobilizacija u SDP-u: Teret kampanje vući će Ranko Ostojić i Igor Dragovan

>> Na koga računa šef HDZ-a: Važnu ulogu ima 'nevidljivi' kemičar Martin Pastuović

Komentara 73

SA
santol2
19:11 30.07.2015.

Pregaziće ih HDZ kao plitak potok.

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
19:16 30.07.2015.

HDZ zna se

KA
kajinx
19:05 30.07.2015.

Kandidati DSPartije , sigurna pobjeda HDZ-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije