Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u banskim dvorima

Milanović s poslodavcima bez Linića i Vrdoljaka

HUP i Zoran Milanović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
16.04.2014.
u 11:46

Od premijera su se mogle čuti rečenice koje pokazuju fatalistički stav prema krizi, kažu sudionici sastanka pa navode da je premijer veći interes pokazao samo prema temama vezanima uz privatno obrazovanje i razvoj zelene energije

Od sastanka premijera Zorana Milanovića i predstavnika HUP-a ostalo je nekoliko “politički korektnih izjava” i dojam dijela poslodavaca da je premijer jednostavno nije dovoljno zainteresiran za gospodarstvo.

Skrenuo u ćirilicu

Govore tako ljudi koji su s premijerom Milanovićem sjedili puna dva sata u Banskim dvorima i pokušavali nametnuti teme vezane uz oporavak gospodarstva. Iznenadila ih je i činjenica da je premijer na sastanak došao bez ministra financija Slavka Linića i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.Od premijera su se mogle čuti rečenice koje pokazuju fatalistički stav prema krizi, kažu sudionici sastanka pa navode da je premijer veći interes pokazao samo prema temama vezanima uz privatno obrazovanje i razvoj zelene energije. O previsokom poreznom opterećenju, argumentima zašto ne bi bilo dobro uvoditi dodatne namete ICT industriji ili pak prijedlozima reformi Milanović nije detaljno diskutirao. U priopćenju koje je stiglo iz Vlade stoji da je premijer naglasio da je potrebno vrijeme da bi se rezultati reformi i promjena u sustavu počeli osjećati.

– Hrvatskoj je u posljednjih 20 godina uništena industrija, a godine su rasta potrošene na krive stvari, što se sada ispravlja, ali za što će trebati vremena – rekao je Milanović. Međutim Milanovića, kažu naši izvori, puno više zanima politička borba s HDZ-om i sraz lijeve i desne opcije, a u jednom dijelu razgovora Milanović je pred poduzetnicima raspravljao i o referendumu “o ćirilici”. Iza zatvorenih vrata, čini se, odvijao se sastanak koji neće promijeniti smjer gospodarske politike niti dovesti do ikakva zaokreta u politici Vlade Zorana Milanovića.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

(Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Mali manevarski prostor

Iako nije imao revolucionarne rezultate, sastanak s poslodavcima ipak je novi početak komunikacije koja je bila prekinuta dulje od godinu dana. Nakon sastanka predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, na pitanje je li Milanović svjestan koju poruku šalje poslodavcima kada usred godine povećava poreze, izjavio je da su Vladi sve objasnili, ali da je “trenutačno manevarski prostor kojim Vlada raspolaže vrlo ograničen”.

– Dotakli smo pitanje prekomjernog deficita i programa koji Vlada priprema i koji je u pregovorima s Europskom komisijom, ali nismo to konkretno rješavali. Mislim da smo i mi i Vlada svjesni da je porezno opterećenje gospodarstva i građana vrlo visoko, ali da se to također ne može riješiti u kratkom roku. A što se tiče prekomjernog deficita, to će biti na Vladi i Saboru u idućim tjednima i mjesecima, ali nakon konzultacija s Komisijom – poručio je Mudrinić i dodao da su premijeru dali materijale te da se nada da će ih i proučiti. A u tim materijalima premijeru su podastrli mjere koje su prezentirali Europskoj komisiji, odnosno Olliju Rehnu, i hrvatskoj javnosti. Riječ je o skupu reformi koje podrazumijevaju rasterećenje gospodarstva kroz manje poreze, znatno manju državnu potrošnju, teritorijalnu reformu te smanjenje mase plaća u državi od 10%, kao i znatne uštede na materijalnim rashodima. Mjere, tvrde HUP-ovci, jamče oporavak gospodarstva i rast zaposlenosti u srednjem roku.

>> Milanović: Godine gospodarskog rasta potrošene su na krive stvari

Komentara 7

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
13:22 16.04.2014.

On s poslodavcima razgovara o onome o čemu može razgovarati... o ideologiji. Ne zna Zoki o ekonomiji i financijama, ne znaju doduše ni oni koji mu u njegovoj vladi brinu o tim resorima. Nije on kriv, krivi su oni što su ga birali.

BA
balic
12:24 16.04.2014.

On sa poslodavcima razgovara o cirilici, blago njemu kad nema drugih /vecih problema u vrijeme najvece krize i nezaposlenosti u zemlji ..a mozda i sanja na cirilici ko bi ga zna ..

AD
ana.dalic.1
15:11 16.04.2014.

Pametnjakovic. Uvijek bio jak na rijecima. A svojom koalicijom je pokazao kako on to radi..vrhunski. Cestitam gospon premijer..usrali ste i sefa..i stanicu. I kilometar pruge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije