Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorio muzej

Milanovića iznenadili u BiH: Ovo je prvi govor koji držim s oltara crkve!

Zoran Milanović,BiH,Fojnica
Foto: Ana Popović
1/9
27.05.2014.
u 18:06

– Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio, ali nedovoljno da bih je se uopće usudio tumačiti – kazao je hrvatski premijer u Fojnici

Premijer Zoran Milanović danas je prilikom otvaranja nove zgrade muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici u BiH kazao da mu je to prvi govor koji drži u crkvi.

– Jedan od mojih prethodnika za ovom govornicom rekao je da mu je to, nakon stotina govora, prvi koji drži pred ovako visokim auditorijem, tako i ja kao političar, samo običan političar i prije svega političar, a tek onda sve drugo, pa onda i sluga svog naroda i svoje zajednice, mogu reći da nakon stotina govora, koje su mnogi preživjeli i na tome im čestitam, ovo je prvi govor koji držim u crkvi – kazao je na početku Milanović i zaradio gromoglasni pljesak okupljenih.

"Hrvatska je pokušavala gušiti BiH"

– Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio, ali nedovoljno da bih je se uopće usudio tumačiti – kazao je hrvatski premijer u Fojnici i dodao da tumačenje BiH prepušta "onima koji je žive i koji je znaju bolje od mene".

Rekao je da je za njega u posljednjih 20 godina BiH od jedne susjedne, ali mistične zemlje "koju je Hrvatska uvijek grlila i obgrljavala, a katkad malo i pokušala gušiti, ali neće to više nikada", postala zemlja nesreće, zanemarivanja, tragedije, zločina i to "u jednom ciklusu koji je bio neizdrživ". – Danas kao hrvatski premijer svoj zadatak vidim u tome da Bosna i Hercegovina vrlo brzo, ili koliko je god to brzo moguće, postane prostor slobode i sigurnosti – rekao je Milanović i dodao kako te dvije težnje, sloboda i sigurnost, su "bit ljudskog postojanja". – Bez slobode čovjek nije čovjek, a bez sigurnosti također nije čovjek. Ako dugo živi bez sigurnosti, gubi ona ključna ljudska svojstva – rekao je Milanović u svom prvom govoru s oltara crkve i dodao da je Europska unija, koju on ne želi idealizirati, "realna ljudska tvorevina koja je ipak bolja od onoga što je bilo prije".

"BiH postaje dnevni meni birokracije"

– Bosna i Hercegovina danas je država koja pomalo opet pada u zaborav i postaje dnevni meni birokracije i velikih stručnjaka te gubi šansu da se realizira kao država – poručio je premijer te dodao kako smo mi ovdje da pomognemo, ali ne u mjeri većoj nego što to narod u BiH želi.

– Ne želimo biti mentori i tutori koji će govoriti i tumačiti kako treba živjeti, nego da ova zemlja, a vjerujem da postoji takva težnja u razumu i u srcima ljudi, bude prostor slobode i sigurnosti te razumne predvidljivosti – kazao je Milanović te se osvrnuo i na katastrofalne poplave koje su pogodile regiju, "a BiH najviše".

– Pokazalo se da je ljudska solidarnost na djelu onda kada je najteže, ali to nije dovoljno. Ljudi moraju biti solidarni i prijatelji i onda kada nije teško, to se računa – poručio je Milanović i dodao da je "Hrvatska pomogla koliko je mogla" iako smo imali i svoje probleme.

"Zamolili su me da proglasim muzej otvorenim. To je pretenciozno"

– U ovakvim situacijama želimo imati jakog i stabilnog susjeda koji gaji samopoštovanje jer to olakšava i naš život – rekao je Milanović dodavši da u BiH živi mnogo Hrvata za koje ne želimo da se isele iz te države "jer nisu odlazili stoljećima".

– Ne želimo da se rasele po svijetu, mada je i to temeljna ljudska sloboda. Ljude ne možete sputati, ako im je negdje bolje nego ondje gdje jesu, otići će. Nema te sile koja će ih u tome zaustaviti. Međutim, ako im je dovoljno dobro da ostanu i grade svoj život, svoju slobodu i sigurnost, onda će ostati – kazao je Milanović zaključivši govor riječima da je taj događaj za njega bio emotivniji nego što je očekivao, a posebno se to odnosilo na pozornicu, odnosno oltar s kojeg je držao govor.

– Zamolili su me da proglasim muzej otvorenim. To je pretenciozno jer je bio otvoren toliko godina i stoljeća prije mene, nisam ja pozvan da ga otvaram – zaključio je Milanović i ipak otvorio muzej.

>>Karamarko: Vrijeme je da vlada ode. Milanović o pitanju ostavke: To bi bila izdaja!

>>Milanović je ponizio Piculu, no birači su jasno rekli koga žele

>>Milanović izgubio, sve oči uprte prema Liniću

Komentara 33

SW
swic
18:31 27.05.2014.

Boze sacuvaj ! Njemu nije mjesto za oltarom .

Avatar imotska115
imotska115
18:19 27.05.2014.

Samo Isus je bio sluga svog naroda, a ti gosp. Milanovicu i dalje lazi sam sebi.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:19 27.05.2014.

Gospodine Milanoviću da li znate da ima puno fratara (daidža) koji su protiv Hrvata i hrvatskog naroda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije