Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedica promjena u HDZ-u

Zoran Milanović zbog Andreja Plenkovića mijenja strategiju

Zoran Milanović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
27.07.2016.
u 16:45

Žarko Puhovski smatra da je šef SDP-a u opasnosti zato što novi čelnik HDZ-a očito želi smirivanje strasti u predizbornoj kampanji

Dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a poprilično je uskomešao političku scenu.

Ne samo što je Plenković odustao od suradnje s HSP-om AS, koji je bio najjači HDZ-ov partner u sada već bivšoj Domoljubnoj koaliciji, nego je, po svemu sudeći, izravno utjecao na predizbornu strategiju SDP-a.

Prava pitanja

Peđa Grbin ne slaže se s ocjenom da je SDP u problemima zato što ne može na isti način napadati Plenkovića kako je napadao Tomislava Karamarka. Znakovito je što najavljuje da će voditi pozitivnu kampanju u kojoj će govoriti o tome kako će sanirati zdravstvo, povećati zaposlenost, o problemima u obrazovanju...

– Napokon ćemo doći u priliku govoriti o stvarima koje su istinski problemi građana, a da se u to ne uvuče 1991. ili 1941. – ističe Grbin te dodaje da je SDP i prije pokušavao izbjegavati ideološke sukobe. Kao primjer navodi jednu konferenciju za novinare Zorana Milanovića. Šef SDP-a je govorio o nizu konkretnih životnih problema, ali su na kraju mediji prenijeli samo odgovor na pitanje koje se ticalo Drugog svjetskog rata. Naglašava da se ništa nije drastično promijenilo u HDZ-u dolaskom Plenkovića na vlast. Ipak priznaje da postoji razlika između Karamarka i Plenkovića te da “nikome ne pada na pamet da govori drugačije”. Nije želio komentirati posljednja istraživanja po kojima se HDZ gotovo izjednačio sa SDP-om. Analitičara Žarka Puhovskog ne iznenađuje HDZ-ov skok zato što je na prijašnjim istraživanjima pao u rupu u kojoj nije mogao ostati.

– Rekao sam da će se HDZ dizati i da će se Plenković naći u ugodnoj situaciji da dokazuje da je to njegova zasluga, što je dijelom točno. Realno, HDZ i SDP su tu negdje. Detalji će odlučivati o pobjedniku, ističe Puhovski. Prve poteze Plenkovića ocjenjuje dobrim, ali ističe da je do sada bilo sve dobro jer novi šef HDZ-a nije morao ništa ozbiljno odlučivati.

– Mene to podsjeća na onaj američki vic o čovjeku koji se bacio s nebodera i, padajući pokraj petog kata, rekao da je do sada sve bilo dobro – kaže Puhovski.

Strah od Karamarka

Međutim, sada se Plenković već nalazi u sukobu s HSP-om AS oko koalicije, ali i liberalima zbog Zlatka Hasanbegovića. Više ne može biti svima simpatičan, što je bila njegova diplomatska intencija. Mora se opredjeljivati pa će mu popularnost na jednoj strani rasti, ali na drugoj padati.

Puhovski smatra da je Milanović najviše u opasnosti zbog toga što Plenković očito želi smirivanje strasti u kampanji. SDP je do sada živio od Karamarkove retorike jer je ona zastrašivala ljude koji nisu bili za SDP, ali su zbog straha od Karamarka glasali za Milanovića.      

>>Tko je popularniji: Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

>>Evo kako stoje rejtinzi SDP-a, HDZ-a i Mosta!

Komentara 77

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
16:56 27.07.2016.

nulanović uskoro čista povijest.....i zabraniti mu ikakav doticaj sa novcem iz proračuna....neka sam svojim rukama zaradi nešto kao poduzetnik!..brzo bu gladan kak je sposoban u realnom životu

NO
Noštromo
17:16 27.07.2016.

Možda je kasno Milanoviću za strategiju jer Plenković je novi u politici. Po anketama nije ni među pet najnegativnijim političarima, a Milanović je tu vodeći.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
17:06 27.07.2016.

Milanovič je najviše u opasnosti jer nema Brawna i nema ko savjetovat..tabletice imaju učinak jedno vrijeme ali kampanja predugo traje a i od kud novci za platit Brawna... to se moglo dok smo bili na vlasti a i koštalo jee - 900000 kn da se ne zaboravi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije