Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarska delegacija

Milanović u Kazahstanu: Spremni smo sudjelovati na ovom rastućem i vrlo obećavajućem tržištu

milanović
Foto: Vlada RH
1/5
27.05.2015.
u 10:51

Kazahstanski premijer Karim Massimov kazao je da su na današnjem sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima i mogućnostima gospodarske suradnje

Premijer Zoran Milanović u službenom je posjetu Republici Kazahstan gdje predvodi hrvatsku gospodarsku delegaciju sastavljenu od predstavnika hrvatskih tvrtki i poduzetnika s područja industrije, osobito prehrambene i obrambene industrije, graditeljstva, medicine, informatike i telekomunikacija, brodogradnje i turizma.

Jutros se najprije susreo s kazahstanskim predsjednikom Vlade Karimom Massimovim, nakon čega su održani bilateralni susreti izaslanstava te potpisan Usuglašeni zapisnik između Republike Hrvatske i Republike Kazahstan.

 - Drago mi mi je biti danas u Kazahstanu, uspješnoj naciji koja je prije dvadeset godina bila u nepovoljnom položaju, a čiji su rezultati danas impresivni. S nama je hrvatska gospodarska delegacija sastavljena od brojnih poduzetnika koji izražavaju velik interes za poslovanje s Kazahstanom. Mi smo članica Europske unije već dvije posljednje godine, što se podudarilo s krizom u Europskoj uniji, ali i s rastom hrvatskog izvoza i produktivnosti i mi smo spremni sudjelovati na ovom rastućem i vrlo obećavajućem tržištu. Još jednom, sretan sam što sam u ovom dijelu svijeta s hrvatskom delegacijom, i uvjeren sam da će naš posjet rezultirati ugovorima i sporazumima i nastavkom ovih plodonosnih kontakata. Nadam se da će oni biti potvrđeni i posjetom predsjednika Nazarbajeva Hrvatskoj ovoga ljeta, kazao je Milanović.

Kazahstanski premijer Karim Massimov ponovio je da su na današnjem sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima i mogućnostima gospodarske suradnje. Pozvao je hrvatske tvrtke da dođu u Kazahstan i sudjeluju u njegovom razvoju, te dodao kako će današnji Poslovni forum biti prilika da se dvije zemlje još bolje upoznaju i razumiju.

Milanović se susreo i s predsjednikom Republike Kazahstan Nursultanom Nazarbajevim, a tijekom dana sudjelovat će na Kazahstansko-hrvatskom poslovnom forumu.

U pratnji premijera Milanovića u Kazahstanu nalazi se i ministar obrane Ante Kotromanović koji se sastao sa svojim kazahstanskim kolegom, ministrom obrane Imangalijem Tasmagambetovim.

Razgovori su bili fokusirani na bilateralnu obrambenu suradnju, posebice vojnih industrija, regionalnu sigurnosnu situaciju te suradnju u okviru NATO-a.

- Hrvatska i Kazahstan imaju zajednički interes – unaprijediti odnose i intenzivirati suradnju na svim područjima, od one na području obrambene industrije, obuke i školovanja, pa sve do gospodarske suradnje“, naglasio je ministar Kotromanović.

Istaknuo je da Hrvatska kao članica NATO-a cijeni dobre odnose koje Kazahstan održava sa Savezom, te je tako i jedan od glavnih partnera u regiji Srednje Azije.

 - Kazahstan je proteklih godina privukao impresivna strana ulaganja i postao gospodarski moćan, s liderskim ambicijama u srednjoazijskoj regiji. Tome vjerojatno pridonosi i otvorenost  za međunarodno poslovanje i ulaganja. Također su pokazali da im je zanimljiva i hrvatska vojna industrija i nadam se da će naše tvrtke ovdje naći svoju priliku i realizirati neke nove poslove, naglasio je ministar Kotromanović.

>> Milanović sa 30-ak tvrtki u Kazahstanu

Komentara 15

Avatar mili99
mili99
11:10 27.05.2015.

Ljudi iz Kazahstana nisu ni svjesni da razgovaraju s politickim mrtvacem.

Avatar mili99
mili99
11:14 27.05.2015.

Milanovicu,ti si proslost. Bolje se ni ne vracaj iz Kazahstana.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
11:01 27.05.2015.

A koji su rezultati dosadašnjih posjeta Americi, Australiji, Bliskom istoku? Isti kao što će i ovo turističko putovanje uhljeba o našem trošku. Sve dok ne budu plaćali iz svog đepa ove putešestvije neće biti rezultata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije