Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanović u berlinu

'Ako ne možemo s drugima, bar da sa Srbijom pokušamo riješiti pitanje granice'

summit Berlin
Foto: DPA/PIXSELL
1/18
28.08.2014.
u 22:46

Razgovarali smo i o prometnim pravcima, o svemu pomalo, otkrio je premijer

Premijer Zoran Milanović predvodio je hrvatsko izaslanstvo na summitu zemalja zapadnog Balkana koji se pod njemačkim pokroviteljstvom zbivao u Berlinu. Novinarima je otkrio o čemu je razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel i liderima ostalih zemalja regije.

– Razgovarali smo s partnerima s tzv zapadnog Balkana, gdje smo i mi politički bili do jučer, i ja ovo ocjenjujem kao jednom jako dobrom političkom manifestacijom, na kojoj je bilo govora i o politici i o projektima. Tako smo razgovarali i o prometnim pravcima, o svemu pomalo. Dakle, ovo je na neki način jedna relaksirajuća forma, ako tako mogu reći, a toga regiji nedostaje. Kao što znate, Hrvatska nažalost do dana današnjeg ni s jednom bivšom jugoslavenskom republikom nema ugovor o granici. To vidim kao jedan od zadataka pred sobom i pred Vladom da barem pokušamo sa Srbijom, ako ne ide s drugima, doći do rješenja pitanja granice. Za to je potrebno mnogo strpljenja, katkada i kompromisa. Sa Slovenijom smo se natezali 20 godina i sad smo na arbitraži. Trebalo je to biti gotovo puno prije – kazao je premijer Milanović.

Na jednoj ste fotografiji iz ureda kancelarke Merkel vi i Vučić, držite jednu kartu i objašnjavate joj nešto. O čemu je bila riječ, je li to bio razgovor o granicama?

– Ne, to je bio razgovor o Jadransko-jonskoj autocesti (smije se).

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

O čemu ste konkretno s time u vezi razgovarali?

– Angela Merkel ne drži banku, ona nije bankar. Taj novac i te investicije nalaze se drugdje, ali dobro je ljude animirati za takve stvari jer oni o njima ne znaju ništa. Ne možete očekivati da se njemačka kancelarka bavi prometnim pravcima u JI Europi, ali to je prilika da se razgovara, da se pokaže i da se vidi što je Hrvatska sama napravila. Dakle, u ovoj grupi zemalja Hrvatska je valjda jedina koja je, uz manjim dijelom Sloveniju, uložila golemi novac u svoje autoceste i to sama platila. Plaća skupe rate kredita i danas. Nama ti prometni pravci trebaju. To ne isključuje Pelješki most koji će, ako sve bude prema planu, ići prvi, a ovo je na malo dužem štapu. Ali Jadransko-jonska autocesta je način da se hrvatske autoceste i prema sjeveru i prema jugu pune cijele godine. A to je onda novac, cestarine, na tome treba početi raditi odmah, ne samo pričati. Ali ovo ovdje nije centralno mjesto za taj razgovor, to je prije svega Bruxelles.

U deklaraciji stoji da će njemački biznis sektor davati poticaje uvozu roba sa zapadnog Balkana?

– Da, ali mi smo država članica Europske unije. To se ne odnosi na Hrvatsku, ovo su države koje su izvan režima slobodnog tržišta. Hrvatska je ovdje kao članica Europske unije.

>>'Ovo je prilika da se Njemačkoj predstavimo kao energetski lideri regije'

>>Merkel: Raspravljat ćemo o novim sankcijama Rusiji

Komentara 82

TH
than
23:04 28.08.2014.

Znaci isao je tamo da razgovara sa susjedima i kako je naveo 'o svemu pomalo' ?!?! Blago njemu kada nema pametnijeg posla...

JM
jezero-matica
23:06 28.08.2014.

Zar je toliko daleklo mora ici da mu svaka druga rjes bude Balkan I Region!

KO
Komacero
23:29 28.08.2014.

Sa agresorom nema kompromisa iako Milinovic Hrvatski komunist gora verzija cetnickog vojvode,zato se deserter sliko pored brata mu kaj je sramota i jos jedan dokaz Hrvatske nedemokracije.Milinovicu nije badava ministar za sport i skolstvo bio dizac tegova iz Banja Lukee koji nije vidio paljenje Hrvatske zastave njima toliko omrzene.Sramota koji nas veleizdajnici zastupaju nikad Hrvatski interesi nesmiju bit ko interesi Srbije,Bosne ,Crne Gore zemlje koje imaju pretenzije prema Hrvatskim teritorijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije