Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor

Milanović obećao da neće biti otkaza u javnim tvrtkama

zoran milanović (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
01.02.2012.
u 18:45

Matijašević:
Zadovoljan sam i najavom da Vlada neće mijenjati Zakon o radu.

Sindikalni vođe zadovoljni su ishodom današnjeg sastanka u Banskim dvorima gdje su im premijer Zoran Milanović i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić obećali da neće biti otpuštanja u javnom sektoru i da se neće ići u liberalizaciju Zakona o radu.

Ništa od liberalizacije

– Zadovoljan sam što je predsjednik Vlade rekao da će biti samo racionalizacije, ali ne i otpuštanja u javnom sektoru, baš kao i najavom da se neće mijenjati Zakon o radu – rekao nam je nakon sastanka Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata.

Razumljivo je zadovoljstvo sindikalaca, pogotovo nakon što je ministar financija Slavko Linić u intervjuu za Bloomberg rekao da u veljači kreće s promjenama u javnim poduzećima koje će se “morati koncentrirati na svoje temeljno poslovanje te racionalizirati broj zaposlenih”.

– Istina je. Neće biti otpuštanja ni u državnoj upravi ni u javnim i državnim poduzećima. Troškove ćemo rezati na bonusima i prekovremenim satima. A što se Linićeve izjave tiče, moram reći da ministar nije rekao da će biti otpuštanja u javnim tvrtkama, nego je samo najavio da se u javnim poduzećima ugovori na određeno vrijeme nakon isteka više neće produživati – objasnio je naš sugovornik blizak Vladi.

Jedan od sudionika sastanka kaže da je premijer Zoran Milanović rekao da bi “otpuštanja u ovom trenutku bila sumanuta”, čime je, kaže naš sugovornik, očito otklonio mogućnost otkaza u javnim poduzećima koja je ministar financija najavio prije nekoliko dana.

Sindikalci su, doznajemo, predsjedniku Vlade i ministru rada dali do znanja da su spremni razgovarati o izmjenama sadašnje odredbe prema kojoj prava iz kolektivnog ugovora vrijede i nakon što kolektivni ugovor istekne.

Rok za kolektivne ugovore

– Nije normalno da prava iz kolektivnog ugovora traju unedogled. Predložit ćemo da se odredi točan rok do kojeg se partneri moraju dogovoriti i potpisati novi kolektivni ugovor, a u slučaju da se ne dogovore prava iz kolektivnog ugovora više neće vrijediti – rekao nam je naš izvor.

Komentara 180

DU
Deleted user
06:24 02.02.2012.

Obećanje ludom radovanje

OB
-obrisani-
19:08 01.02.2012.

milanovic:\"Nakon jela malo cu odmorit ubit oko glavu cu oborit dok ce narod vani gladan vikat kad se zbudim ja cu kukurikat\" (himna kukuriku vlade)

OB
-obrisani-
19:27 01.02.2012.

rambo svi smo mi ferenčak ! hahahahhahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije