Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka arbitražnog suda

Milanović: 'Formalno izlazimo iz postupka. Neka se oni igraju dalje s tom igračkom.' Pusić: 'Nas odluke suda više ne obvezuju'

Milanović Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
30.06.2016.
u 19:15

Milanović je kazao i da se Hrvatska nadala da će postupak biti čist, ali da to nije bio slučaj i da je sada gotov.

Šef SDP-a Zoran Milanović danas se ispred sjedišta stranke osvrnuo se na odluku Arbitražnog suda u Haggu o nastavljanju arbitraže u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Kazao je da ga takva odluka nije iznenadila i da ju je očekivao.

-Na taj način štite svoju vjerodostojnost koja je bila okrnjena. Netko u sudu je radio nešto što nije smio. Taj postupak je gotov, mi sudjelovati nećemo. Mislim da tako svi u Hrvatskoj misle. Odluka koju donesu, neka je drže za sebe jer nas ne obvezuje i nećemo se po njoj ponašati- kazao je Milanović.

Dodao je i da se Hrvatska nadala da će postupak biti čist, ali da to nije bio slučaj i da je sada gotov.

-Formalno izlazimo iz postupka. Odluka Sabora je donesena. To je bilateralni ugovor. Ušli smo u dobroj vjeri, a izašli kad smo utvrdili da s druge stane nema dobre vjere što je priznalo i dvoje Slovenaca kad su dali ostavku- izjavio je Milanović.

-Mislim da bi zadatak suda bio da arbitrira o graničnom pitanju, a ne o etici. O tome je arbitrirao Hrvatski sabor. Odnosno mi. Neka se oni igraju dalje s tom igračkom- poručio je Milanović.

Na upit novinara je li se Slovenija očitovala i kada se može očekivati raskid ugovora Milanović je kazao da da oni nisu vodili državu zadnjih šest mjeseci. -Tako da nemam nikakve informacije što je radila ova Vlada. Vjerojatno ništa, ali ako jesu dobro da jesu. Nisam upoznat, kad pobjedimo, a vjerujem da hoćemo to ćemo nastaviti jer mi smo taj postupak priveli kraju što se tiče Hrvatske- kazao je.

Odluku Arbitražnog suda komentirala je i HNS-ova zastupnica Vesna Pusić koja je u vrijeme raskidanja arbitraže bila ministrica vanjskih poslova. -Što se Hrvatske tiče mi smo od trenutka kad smo konstatirali kršenje arbitražnog sporazuma od strane Slovenije zaključili da je kontaminiran materijal na temelju kojeg je međunarodni sud morao donijeti odluku. Odlučili smo izaći i pokrenuli smo postupak izlaska- rekla je Pusić.

Zbog toga ne vidi kako se arbitražni postupak može nastaviti ukoliko obje strane u njemu ne sudjeluju, a Hrvatska više ne sudjeluje. -Nas odluke suda više ne obvezuju- rekla je Pusić. 

Dodala je da je Hrvatska i dalje spremna tražiti alternativne načine rješavanja spora oko granice.- Ali ova konkretna arbitraža za nas ne postoji, završena je i njezine odluke nas ne obvezuju- istaknula je Pusić. Podsjetila je da je Hrvatska svojedobno obavijestila međunarodnu arbitražu o svojoj odluci izlaska iz arbitražnog postupka zbog kršenja Sporazuma od strane Slovenije. -Kako i onda, tako i danas smatramo da je kršenjem Sporazuma o arbitraži do te mjere kontaminiran materijal temeljem kojeg Arbitražni sud treba donijeti odluku da se arbitraža ne može nastaviti. O toj svojoj odluci Hrvatska je obavijestila sve nadležne institucije te je pokrenula postupak izlaska iz arbitraže- zaključila je.

Situaciju s arbitražnim sporom između Hrvatske i Slovenije prokomentirala je i Jadranka Kosor. -Svojom odlukom kojom konstatira slovenske povrede, ali nastavlja s radom, Arbitražni sud je dodatno urušio svaku vjerodostojnost- napisala je Kosor na Twitteru. 

Komentara 56

PA
pavel1001
19:36 30.06.2016.

sta ti je predizborna kampanja hehehe kako prozirno...

KA
kasio
19:42 30.06.2016.

evo dezerter napokon brani granice hrvatske !

DU
Deleted user
19:27 30.06.2016.

Pazi ovo, Partija i Pusićeva da brane hrvatske interese... je li došla apokalipsa, ili sam nešto propustio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije