Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70. obljetnica Jasenovca

Milanović na komemoraciji, Irinej služi liturgiju sutra

04.05.2014., Jasenovac - Komemoracija u znak sjecanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatocenika iz koncetracijskog logora Jasenovac. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
21.04.2015.
u 09:26

Pokrovitelj Ministarstvo kulture, posljednji dogovor - sutra

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer hrvatske Vlade Zoran Milanović i ministri hrvatske Vlade trebali bi ove godine biti na komemoraciji na Spomen-području u Jasenovcu, na 70. obljetnicu proboja jasenovačkih logoraša. Riječ je o dva datuma. U srijedu 22. travnja u jasenovačkoj pravoslavnoj crkvi liturgiju će s desetak episkopa Srpske pravoslavne crkve predvoditi patrijarh SPC-a Irinej.

– Naše obilježavanje nema nikakve veze s državnom komemoracijom – kažu nam u Eparhiji slavonskoj dodajući da će crkveni program početi u utorak večernjom liturgijom u Mlaki, nedaleko od Jasenovca.

Premda se govorilo da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ove godine doći na obje komemoracije, i u Jasenovac i u Bleiburg, službenu potvrdu Ureda predsjednice još nismo dobili.

Više glazbe i govornika

– Još nije gotov program komemoracije. Budući da je on pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, posljednji dogovor imamo u srijedu. Zasad znamo samo to da će biti više glazbe i veći broj govornika, da će nastupiti Zbor Hrvatske radiotelevizije i glumac Vili Matula, a sve ostale detalje doznat ćemo 22. travnja – rekla nam je Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-parka Jasenovac.

Iz Vlade doznajemo da će na komemoraciji u nedjelju sigurno biti premijer Zoran Milanović s nekolicinom ministara, čija se imena još ne znaju.

Svojevrsnu zabunu izazvala je jučer najava programa Hrvatske radiotelevizije, koja će izravno prenositi državnu komemoraciju. Na internetskim stranicama HRT-a bilo je objavljeno da će se komemoracija prenositi u srijedu u 10.30 sati, a ne u nedjelju 26. travnja, kao što je trebalo biti najavljeno. Zbog toga je bilo upita hoće li se patrijarh SPC-a Irinej susresti s vodstvom hrvatske države jer je proizlazilo kako je liturgija neposredno prije državne komemoracije.

– To su sasvim dva odvojena događaja i patrijarh se neće ni s kime susretati jer je riječ isključivo o crkvenom događaju – rekli su nam jučer u Eparhiji slavonskoj.

Po običaju – mjesni župnik

Na državnoj komemoraciji valja očekivati mjesnog župnika, kao što je običaj, jer njega iz godine u godinu delegira Katolička crkva ne šaljući na komemoraciju nikoga od biskupa.

Komentara 43

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:40 21.04.2015.

Kad vidim da će se negdje pojaviti Milanović, odmah izgubim interes...

ZA
zanry
12:25 21.04.2015.

jadne zrtve, ne ponovilo se nikada vise, tko god ubije drugog covijeka ne zasluzuje zivjeti.

CR
Crocop82
10:36 21.04.2015.

Simon Wiesenthal istrazio 73.000 zrtava u Jadenovcu: 30.000 srba, Hrvata, zidova i roma oststak!!! Vise je pobijeno djece i zena na kriznom putu nego u cijelom ww2 na podruciju NDH!!! Dve ostalo je titina i cetnicka propaganda!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije