Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit eu

Milanović: Mađarska može raditi što hoće, ali Mađarska tu nije bitna, Hrvatska ima rješenje

milanović
Foto: Tomislav Krasnec
1/5
16.10.2015.
u 01:10

Premijer Orban izjavio je da će u petak poslijepodne mađarsko vijeće za nacionalnu sigurnost odlučiti o zatvaranju zelene granice s Hrvatskom, a kancelarka Merkel rekla je da nema ništa protiv suradnje Višegradske skupine u obrani mađarske granice, javlja Večernjakov novinar Tomislav Krasnec iz Bruxellesa

– Mađarska može raditi što hoće, ali Mađarska tu nije bitna, Hrvatska ima rješenje – rekao je premijer Zoran Milanović nešto iza ponoći na odlasku sa summita EU nakon kojega je mađarski premijer Viktor Orban najavio da će mađarsko vijeće za nacionalnu sigurnost danas poslijepodne odlučivati hoće li staviti u funkciju ogradu izgrađenu na zelenoj granici između Hrvatske i Mađarske. Takva odluka Mađarske mogla bi značiti da Hrvatska više ne može prema Mađarskoj usmjeravati izbjeglice i migrante koji masovno ulaze iz smjera Srbije, no premijer Milanović nije želio ulaziti u detalje i otkrivati nove smjerove.

– Hrvatska ima varijantu da zaštiti svoje interese. Dakle, to nije bitno za nas – rekao je Milanović komentirajući izjavu Viktora Orbana. Mađarski premijer je, naime, na ulasku na summit izjavio da će u petak moći donijeti konačnu odluku o zatvaranju granice prema Hrvatskoj.

– Možemo zatvoriti tu granicu u roku od sat vremena, iako je to tek drugo najbolje rješenje. Prvo najbolje rješenje je zatvaranje grčke granice i to ćemo pokušati postići večeras – rekao je Orban.

No, summit koji je završio nešto iza ponoći neće automatski donijeti i zatvaranje granice između Grčke i Turske, već je odaslao političku poruku o boljoj kontroli te granice i boljoj suradnji s Turskom u usporavanju priljeva izbjeglica, što je sve proces koji će trajati. 

Na izlasku sa summita, premijer Viktor Orban izjavio je da će se u petak poslijepodne sastati mađarsko vijeće za nacionalnu sigurnost te odlučiti o zatvaranju zelene granice s Hrvatskom. Službeni granični prijelazi ostat će otvoreni, ali ne za ono što Orban i Mađari nazivaju ilegalnom migracijom. To će, čini se, biti isti režim kao i onaj koji je Mađarska uspostavila ogradom prema Srbiji.

– To je jedna politika koja ne nailazi na razumijevanje u EU – rekao je premijer Milanović komentirajući Orbanovu politiku izgradnje ograda na južnoj mađarskoj granici. – Međutim, tako je kako je. Sad smo došli do toga da se više ne šalje vojska država Višegradske skupine na hrvatsku granicu, nego da se šalje na granicu s Vojvodinom. OK, ali pitanje je što će i tamo vojska kad je tamo zid – dodao je Milanović.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na brifingu za novinare po završetku summita odgovarala je i na pitanje o tome smatra li dobrom suradnju zemalja Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska) koje zajedničkim policijskim i vojnim snagama brane južnu mađarsku granicu.

– Nisam protiv toga – rekla je Merkel, dodavši da joj je jasno da postoji "vanjski prsten" granica EU i "unutarnji prsten" granica Schengenske zone te da je samo tražila od zemalja koje udružuju snage u obrani unutarnjeg prstena da budu otvoreni i za angažman oko vanjskog prstena.

Na pitanje koja je to druga varijanta koju Hrvatska ima za slučaj zatvaranja mađarske granice, hrvatski premijer nije želio ulaziti u detalje.

– Hrvatska uvijek ima mogućnost da gradi ogradu. To je zadnja varijanta, to ne želimo. Ono što želim poručiti je da naši građani mogu biti potpuno mirni, bez obzira  na to što me možda ne čuju što govorim – rekao je premijer Milanović, koji je zbog prehlade potpuno ostao bez glasa i čitavo vrijeme summita, kako u razgovorima s novinarima, tako i u razgovorima s Orbanom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, vidljivo se mučio sa svakom izgovorenom riječi. 

>>Orban Milanoviću: Mađarska i Češka neće slati svoje vojnike na hrvatsku granicu

Komentara 74

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
01:29 16.10.2015.

Nećeš osigurati naše granice?!? Svakakva bagra nam ulazi u zemlju! Naravno, izdajnika nije briga. Uništio je zemlju i sve bi hrvatske svetinje po jugo receptu izbrisao! Zločinac bahati, još samo malo.....onda je gotovo. I pazi se...narod ne zaboravlja!

TH
than
01:31 16.10.2015.

Hahaha. Vjerojatno je mislio na plan 21 ili kvaku 22... Pa on u cijelom mandatu nije bio sposoban odraditi plan koji je smislio , a sada ce kao nesto na brzinu ?!?!?!

DU
Deleted user
01:24 16.10.2015.

Kupuj žicu Miki!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije