Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednički izbori

Milanović izbjegao 11. siječnja zbog najavljene ustavne tužbe

Ivo Josipović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
20.11.2014.
u 09:23

U Josipovićevu stožeru kažu da će za blagdane (24., 25. i 26.) prekinuti promidžbene aktivnosti

Predsjednički izbori bit će održani u nedjelju 28. prosinca, a eventualni drugi krug bit će 11. siječnja. Službenu odluku Vlada će donijeti na današnjoj sjednici. Iako se upravo 11. siječnja spominjao kao najvjerojatniji datum prvog kruga izbora, doznajemo da se premijer Zoran Milanović odlučio za 28. prosinca kako bi izbjegao daljnje rasprave o datumu izbora.

“Samo neka bude fer...”

Točnije, žele se izbjeći mogući problemi ako bi netko od kandidata dovodio u pitanje ustavnost predsjedničkih izbora kad bi prvi krug bio 11. siječnja. Prema Ustavu, “izbor predsjednika Republike obavlja se najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata”. Budući da je predsjedniku Ivi Josipoviću mandat počeo 18. veljače 2010., predsjednički kandidat Milan Kujundžić tvrdio je kako će se obratiti Ustavnom sudu ako Vlada izbore raspiše za 11. siječnja. Smatra kako taj datum izlazi iz ustavnih okvira jer bi se drugi krug održao tek 25. siječnja.

– Drago mi je da je premijer Milanović ozbiljno shvatio moje upozorenje kako se izbori ne smiju održati izvan ustavnih rokova te da je razum na kraju pobijedio. Ili barem strah od posljedica – rekao je jučer Milan Kujundžić.

Upitan da komentira objavu datuma izbora, predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je on posve miran i da mu je svejedno kad će biti izbori te dodao: “Samo neka bude fer borba”.

– Predsjednik Josipović cijelo je vrijeme govorio da mu odgovara svaki datum izbora i kako odluku o datumu predsjedničkih izbora ionako donosi Vlada. Nikad nisu bile utemeljene špekulacije da je Ivo Josipović zagovarao 11. siječnja kao datum prvog kruga izbora – kaže Mladenka Šarić, glasnogovornica Josipovićeve kampanje. Iz Josipovićeva stožera doznajemo da će predsjednička kampanja biti skraćena jer će prava kampanja trajati zapravo samo do 23. prosinca.

Gastarbajteri za prvi krug

Doznajemo da predsjednik Ivo Josipović za blagdanske dane (24., 25. i 26. prosinca) ne planira nikakve velike promidžbene aktivnosti ili velike skupove. Za 28. prosinca često se govori kako će više odgovarati predsjedničkim kandidatima desnice zbog velikog broja gastarbajtera koji u to vrijeme borave u Hrvatskoj. No, po toj logici Josipović će onda biti u maloj prednosti u drugom krugu 11. siječnja.

U stožeru HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović ravnodušni su na Vladinu odluku. – Uvijek smo govorili da će, bez obzira na to kada budu izbori, pobijediti Kolinda Grabar Kitarović – rekao nam je Mladen Pavić, glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar Kitarović.

Komentara 28

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
09:34 20.11.2014.

Gastarbajteri? Nekako mi djeluje podcjenjivački, upotrebljavati ovaj izraz za ljude koji već 60 godina svojim radom i odricanjem od bilo kakvih užitaka omogućavaju preživljavanje bivše u današnje države a političarima i uhljebima poput ovih novinara još i nezasluženi život na visokoj nozi. Malo zahvalnosti i poštovanja nebi svima nedostajalo. Barem bi bio red da se i njima omogući dopisno ili online glasovanje.

TP
Tihomir Prdež
09:38 20.11.2014.

Ivo prekida kampanju za blagdane jer će previše biti zauzet odlascima u crkvu

24
24ivan
09:31 20.11.2014.

Kako se je snuždio na ovoj sliki kao da je nešto već izgubio a možda je samo negdje zašura crvenu knjižicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije