Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pirangate

Vlada i oporba složne: Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma!

zoran milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
27.07.2015.
u 12:53

Slovenski premijer Miro Cerar: Hrvatska ne može sama odlučiti da izlazi iz sporazuma, Milanović: Može i hoće!

Premijer Zoran Milanović objavio je danas nakon sastanka s predsjednicima saborskih Klubova zastupnika kako Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom zbog skandala s Piranskom zaljevom, a koji je otkrio Večernji list.

Odluka je to predsjednika Klubova zastupnika i Vlade, a koju treba potvrditi Sabor u kojem je zakazana sjednica za srijedu.

– Sastanak je bio kratak, u suglasju, svi mislimo isto, Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru, mora ga raskinuti, to će biti molba Vlade prema Saboru, očekujem veliku podršku, nadam se jednoglasnu – kazao je premijer.

– Došlo je do grubog kršenja odredaba ugovora, ne možemo drukčije nego ovako. Ne vjerujem da će to loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose, članica smo EU, došlo je do ozbiljnog incidenta, moramo van – kazao je Milanović.

Dodaje kako se dogodila pogreška u postupku koja postupak poništava.

Nije želio komentirati treba li slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podnijeti ostavku.

– Arbitražni sud nalazi se u neugodnoj situaciji, možda ni krivi ni dužni, to je nešto na što nemam odgovor. Ne znam kako se oni trenutačno osjećaju – dodao je.

Nakon objave da Hrvatska izlazi iz sporazuma, slovenski premijer Miro Cerar izjavio je kako to Hrvatska ne može sama odlučiti.

– Može i hoće! – kratko je rekao premijer. Dodao je kako se ovako nešto nikada u povijesti Arbitražnog suda dogodilo.

Sve stranke složne

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije sastanka izrazio je zadovoljstvo jer je došlo do sastanka koji je bio, kaže, njegov prijedlog.

– Mislim da u ovom trenutku moramo biti u konsenzusu zbog toga što je doista nacionalni, državni interes ugrožen pokušajem da se na prevaru oduzme dio teritorija Hrvatske. Očekujem da ćemo imati konsenzus, djelovati zajednički i da ćemo donijeti odluke da to bude što prije. Naš je prijedlog izlazak iz Sporazuma o arbitraži i to što prije, a Vlada će morati naći način kako da to izvede – kazao je Karamarko.

Bivša premijerka Jadranka Kosor očekuje konstruktivan sastanak koji, smatra, nitko ne bi smio koristiti za svoje interese. I HDSSB-ov Josip Salapić zaziva raskid Sporazuma koji, kaže, ugrožava Hrvatske nacionalne interese.

– Mi ćemo inzistirati da Sabor donese takvu odluku, a poslije da se postupak vrati na početak. Dobrosusjedski odnosi sa Slovenijom su bitni, ali štititi hrvatske nacionalne interese svakako je prioritet – tvrdi Salapić koji je pohvalio ovakav sastanak koji bi, vjeruje, trebao rezultirati nacionalnim konsenzusom.
Predsjednik Kluba nezavisnih ljevičara Branko Vukšić misli da su nam "Slovenci napravili uslugu".

– Ono što je bilo loše napravljeno 2010. godine sad se popravlja i sad se Hrvatska ima priliku izvući iz jednog Arbitražnog sporazuma u koji nije trebala ni ući – smatra Vukšić.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt očekuje da će se na sastanku razmotriti koraci koji će se predstaviti pred međunarodnim Arbitražnim sudom.

– Za sada uopće nije dvojben izlazak iz ovog spora na Arbitražnom sudu, raskid Arbitražnog sporazuma. Za nas je pitanje što nakon toga, odnosno koje će to biti hrvatske inicijative prema kojima ćemo postupati. Predlažemo i uvođenje Gospodarskog sporazuma nakon ovoga – poručila je Škare Ožbolt prije sastanka.

Koliko će sastanak trajati teško je predvidjeti jer je to prvi ovakav sastanak na kojemu su se okupile sve parlamentarne stranke, odnosno predsjednici Klubova zastupnika, ali i zato što je riječ o ozbiljnoj temi. Nakon sastanka premijer Zoran Milanović najavio je konferenciju za novinare.

>> Ustrajemo da se bezuvjetno i trenutačno stavi izvan snage Sporazum o arbitraži!

Komentara 211

AN
Android
09:41 27.07.2015.

Ako ne odbacite arbitražu - selite iz Hrvatske!

DU
Deleted user
10:18 27.07.2015.

Ova arbitraža je maslo postsanaderovskog HDZ-a gdje je napravljena jedna od najvećih sramota RH - bili smo spremni ustupiti ozemlje i more mimo međunarodnog prava, nasjeli smo na slov. ucjenu i bilo bi zgodno da HDZ "otvori" debatu govornicima poput Jandrokovića, koji je iz ureda otpravio ak. Rudolfa kao šmrkavca iz vrtića, kad ga ovaj pokušao upozoriti na pogibelji te i takve arbitraže po hrv. granice. Sjetite se onih scena mudrice-dvojkašice Kosor u kardinal crvenoj haljini kako guguće s Pahorom po srednjovj. dvorcima, svi mediji raspalili po naslovnicama njenu inovativnost i ledolomstvo, a u Sloveniji komentari tipa : Mala je dala! Iz dajnika koji bi prodali i majčin grob za ostati na vlasti nikad neće manjkati u Hrvatskoj, ali nadajmo se da ova epizoda s arbitražom znači da tako nešto nikad više neće pasti na pamet ni jednoj drž. garnituri.

MS
mare_split
09:55 27.07.2015.

Ne postoji nikakva alternativa jasno izrečenom NE arbitraži! Da vidimo, ima li Zoka jajca za nešto jasno, odlučno i za RH korisno? ... Nadam se i mislim kako već danas treba to odaslati na adresu EU arbitražnih poldaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije