Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Kujundžić:

'Migranti su bili u ozbiljnom stanju - pothlađeni, nisu jeli pet dana, a neki su povraćali...'

Milna Kujundžić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
18.12.2016.
u 13:50

- Njihovo osnovni medicinski problem bila je intoksikacija ugljik monoksidom, dehdriranost, izgladnjelost i loše kliničko stanje - kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Timovi hitne medicinske službe zbrinuli su u više bolnica 42 unesrećenih migranata pronađenih u kombiju kod Novske. Jedanaestero u Općoj bolnici "Ivo Pedišić“ u Sisku, 17 u općoj bolnicI u Novoj Gradiški, osam u KB Dubrava te po tri u OB „dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu i Općoj bolnici u Pakracu.

- Na pedijatriji novogradiške bolnice nalaze se dvoje maloljetnika čiju dob nastojimo utvrditi. Razlog zbrinjavanja svih unesrećenih je otrovanje uzrokovano nedostatkom kisika i izrazita pothlađenost zbog čega su bili u vrlo lošem zdravstvenom stanju, a neki i bez svijesti - kažu u Ministartsvu zdravstva.

Nakon prve dojave policije u 19,35 sati na mjestu događaja u vrlo kratkom roku izašla su 22 tima hitne medicinske službe i to 5 Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, 13 iz Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, 3 Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije te 1 iz Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Do 22 sata svi unesrećeni bili su medicinski zbrinuti i predani na daljnje bolničko liječenje.

Tijekom današnjeg dana veći dio unesrećenih osoba bit će otpušten iz bolnice, a manji dio će ostati u narednim satima pod kontrolom u bolnici. Djelatnici zdravstvenog sustava još su jednom profesionalno odgovorili na kriznu situaciju prije svega zahvaljujući iskustvu koje imaju u ovakvoj vrsti zbrinjavanja, zaključuju u Ministartsvu.

- Njihovo osnovni medicinski problem bila je intoksikacija ugljik monoksidom, dehdriranost, izgladnjelost i loše kliničko stanje - kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić i dodao:

- U stalnom smo kontaktu s ravnateljima ustanova i šefovima odjela gdje su pacijenti smješteni i nitko nije u životnoj opasnosti, a većina će biti otpuštena, odnosno preuzet će ih policija, dok će troje-četvero ostati nekoliko dana na dodatoj opservaciji i liječenju. Neki su pronađeni bez svijesti a neki su povraćali, pojedini su bili jače pothlađeni i primili veću koncentraciju plina, ali će se kroz vrlo kratko vrijeme oporaviti.

- Radi se o jednom vrlo ozbiljnom medicinskom stanju i dobro je da su pronađeni i zbirnuti. Moralo ih se liječiti kisikom, nadoknadom elektrolita i utopljavanjem. Navodno pet dana nisu ništa jeli. Pokazalo se da sustav izvrsno funkcionira i ovo je prigoda za pohvaliti sve ljude koji su u tome sudjelovali, gdje su Hrvati opet pokazali svoju humanost i bez ikakve zadrške pomogli onima koji su u nevolji - zaključio je Kujundžić.

Komentara 15

KA
kajinx
13:56 18.12.2016.

Sretan im put nazad odakle su došli!

Avatar croatxl
croatxl
14:18 18.12.2016.

Bravo ministre,boim se da ni blizu tako nebi trcali za spas Hrvata,sposobni ste nema sta.

TO
Tomec
13:57 18.12.2016.

Trosimo lovu na te muslimane, trebali su samo zakljucati kombi i potpaliti ga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije