Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen gradonačelnik

Milan Bandić: Zagreb, to sam ja!

Milan Bandić,Terry Fox run
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
20.10.2014.
u 16:20

Postaje sve moćniji, umišlja si da je nepobjediv, a tada čini prvu veliku grešku. Ulazi u utrku za predsjednika, izbacuju ga iz SDP-a, a potom od Josipovića gubi izbore

Rođen je u težačkoj hercegovačkoj obitelji u studenome 1955. godine, roditelji su imali nešto zemlje, uz ostalo uzgajali su i duhan. Mnogo puta je Milan Bandić naglasio svoj težački “background”, želeći svima poručiti kako mu je rad u krvi, kako mu ništa u životu nije došlo olako, da se za sve morao pomučiti.

Perspektivni partijac

“Dok ja delam, vi još tarete krmelje”, tako se on često legitimirao.

Iako ima i brata i sestru, najčešće spominje majku Blagicu. S majkom se nekoliko puta i slikao isključivo za potrebe političkog marketinga. Ima i suprugu i kćerku, ali njih drži podalje od javnosti. Gimnaziju je završio u Grudama, a novinarima se znao pohvaliti kako nije bio bog zna kakav učenik. U Zagreb je stigao 1974. godine, upisuje Fakultet političkih znanosti, smjer: Općenarodna obrana i društvena samozaštita. Osim težačkog “backgrounda”, i ministriranja u lokalnoj crkvi, Milan Bandić koristio je svaku priliku kako bi se pohvalio da je i za vrijeme studija teško radio. Istovarivao je šećer i ugljen, radio pomoćne građevinske radove, a prvi “pravi” posao bio mu je u tvornici “Ledo”. Znao je tu i tamo podsjetiti suradnike, novinare, kao i slučajne prolaznike da je znao raditi i na “minus 25”. No, brzo je šljakersku poziciju zamijenio lagodnijim administrativnim poslovima. U tome mu sigurno nije odmoglo članstvo u Savezu komunista.

Foto: Stojan Lasić/VLM/Pixsell

Milan Bandić iznimno se rijetko u javnosti pojavljivao u društvu supruge i kćerke. Iako je bio “vruća medijska roba”, novinari i urednici to su poštovali i nisu gurali nos u njegov obiteljski život. No, iznimke je činio kada je u pitanju njegova majka. Jednom ju je i bolesnu iskoristio za politički PR... FOTO: Stojan Lasić/VL/Pixsell

Da je politika njegov životni poziv, Bandić je shvatio u svojim ranim tridesetim. Tijekom 80-ih penje se po političkoj ljestvici kao stručno-politički radnik u filijali Saveza komunista u zagrebačkoj Peščenici. Da ima dobar nos za politiku dokazao je 1990. Iako je mogao vjerojatno vrlo lako, kao i mnogi njegovi suradnici iz Saveza komunista, prijeći u HDZ i kroz “stožernu” hrvatsku stranku pokušati dalje graditi karijeru, Bandić je ostao u polupropaloj Račanovoj partiji koja se tada transformirala u socijaldemokratsku stranku. Ubrzo postaje tajnik zagrebačke organizacije SDP-a, potom ulazi u Gradsku skupštinu, a već 1997. postao je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Njegov tada još nepogrešivi nos za “čitanje znakova vremena” nanjušio je priliku, pad HDZ-a nakon smrti Franje Tuđmana spretno iskorištava i već 2000. godine na izvanrednim izborima postaje gradonačelnik Grada Zagreba. Drugi put gradonačelnikom postaje godinu kasnije na redovnim lokalnim izborima. Do danas je nanizao već pet gradonačelničkih mandata. Formalno, njegov mandat na čelu Zagreba bio je prekinut na tri godine, od 2002. do 2005. godine, nakon što je morao dati ostavku jer je javnost doznala da je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio s promilom previše nakon što je skrivio prometnu nesreću. Međutim, iako je Vlasti Pavić na vizitki pisalo “gradonačelnica Zagreba” svima je bilo jasno da Bandić i dalje apsolutno kontrolira ama baš sve u gradu.

No, moć je veliki opijum. I tako se Bandić počeo osjećati sve jačim, jačim čak i od sudbine. Svaki gradski projekt počeo je shvaćati, voditi i komunicirati kao svoj vlastiti. Poruka je shvaćena. Od tada (pa do jučer) svi koji su u Zagrebu htjeli nešto graditi, trgovati, stvarati, znali su kome se prvo trebaju javiti.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Psa Rudija obožava, grlio se s njim po podu, ljubio ga... FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Kako je rasla njegova formalna, a još više neformalna moć, tako su se počele za njega lijepiti jedna za drugom aferom. Međutim, odbijale su se od njega kao od teflona.

Potop, pa uskrsnuće

Umislivši si da je nepobjediv, čini prvu veliku grešku - Zagreb mu se čini sve manjim i manjim, on počinje gledati “preko Sljemena”, upušta se u bitku za funkciju predsjednika Republike. Zbog toga je izbačen iz SDP-a, a potom je poražen na izborima od Ive Josipovića. Kola su mu definitivno krenula nizbrdo, a dokaz tomu je i strašan poraz koji njegova lista doživljava 2011. godine na parlamentarnim izborima. No žilavi sin hercegovačkih težaka vraća se u život i na lokalnim izborima lakoćom pobjeđuje još jednom na izborima za gradonačelnika Zagreba 2013. godine. Čini se, njegovim zadnjim izborima u životu...

>>Sve o uhićenju Milana Bandića čitajte u našem specijalu

>>Bandića vratili u Poglavarstvo na pretres, uhićeni i direktori ZET-a, Čistoće...

>>Pogledajte kako je policija nakon pretresa stana odvezla Bandića u pritvor!

>>Zbog čega su uhićeni Bandić i suradnici?

Komentara 15

Avatar whitesox
whitesox
17:33 20.10.2014.

he,he,he!vi još mislite da ste se Bandića rješili na tako perfidan način!Milan Bandić to smo mi!!Milan,Milan...

DU
DubravkinPutVodiNigdje
16:47 20.10.2014.

Drži se Milane,pravi Zagrepčani su uz tebe !

AN
Android
17:03 20.10.2014.

Eno mu i papir iz printera otelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije