Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINODA

Crkva smišlja kako Evanđelje navijestiti intelektualcima

Martina Tolić, Denis Barić, Mijo Gorski, Valentina Mandarić, Borna Puškarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
10.12.2016.
u 20:43

Održava se 2. sinoda Zagrebačke nadbiskupije – raspravlja se o konkretnim problemima s kojima se suočava crkva i rješenjima

Odgovarajući na pitanje što je to Sinoda, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski na današnjoj konferenciji za medije, na 2. sinodi Zagrebačke nadbiskupije, rekao je da je to kao da se Crkva nalazi pred ogledalom.

Sinoda kao ogledalo

– A ogledalo je Isus Krist, dokumenti Crkve, i želimo se u njima vidjeti kakvi jesmo, jer se u ogledalo čovjek ne može sakriti, već je takav kakav jest. Mi gledamo izazove i tražimo zajednička rješenja – slikovito je opisao rad Sinode pomoćni biskup Mijo Gorski, naglašavajući kako je to veliki posao za koji se ne zna što će na kraju, za godinu dana, donijeti.

Usporedio ju je s Drugim vatikanskim saborom za koji se mislilo da će trajati nekoliko mjeseci, a trajao je pet godina i ništa od onoga što je bilo unaprijed napisano za zaključke nije realizirano, nego nešto posve novo.

Na dva dana sinodalnog zasjedanja, čini se, vladala je velika gužva, pa je od 130 intervenata sudionika do danas poslije podne odrađeno samo 72, kako je rekla s. Blaženka Valentina Mandarić, voditeljica prvog tematskog područja „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“.

– Razgovaralo se o konkretnim pitanjima; kako, primjerice, suvremenim intelektualcima naviještati Evanđelje, kako to činiti umjetnicima, kako se odnositi s medijima i na koji način oni mogu poslužiti promociji Evanđelja kao spasonosne poruke, osobito internet i novi mediji.

Rasprave su zahvatile sva područja života i djelovanja – rekao je na konferenciji za novinare biskup Gorski.

Formacija i informacija

Pomoćni biskup zagrebački naglasio je i temu odnosa župne kateheze i školskog vjeronauka, da ono što se događa u župi bude formacija vjernika, a ne samo priprava za prvu pričest i krizmu. A u dosadašnjoj je praksi to najčešće bio slučaj.

– Župna kateheza je potrebna svim uzrastima, no otvara se i potreba za župnim katehetama, koji moraju biti formirane osobe te da se župni vjeronauk i onaj u školi ne preklapaju, nego da budu različiti, jer se u župi radi o formaciji, a u školi u informaciji vjernika – rekla je Martina Tolić, vjeroučiteljica koja također sudjeluje na sinodi.     

>> Novi brak za Crkvu je život u preljubu i smrtni grijeh

Komentara 10

NI
Nini istrijan
14:37 11.12.2016.

Crkva se u sadasnjem vremenu bori za opstanak i mora pronaci nove metode za svoj opstanak.Njen polozaj danas nije kao onaj u srednjem vijeku kada su bili faktor sile i mogli brutalnim metodama da "pridobiju" vjernike. Sjetimo se samo kakoo je prosao jedan genije kao Galileo Galilei koji je osudjen na dozivotni kucni pritvor jer su ga natjerali da se odrekne heliocentricne teze ili Giordana Bruna koji je gore prosao jer se nije odrekao svoje tvrdnje da je Zemlja okrugla.Njega su stavili naravno na lomacu a da bi pokazali "humanost" stavili su mu vrecicu baruta oko vrata da mu skrate muke. Koliko znam nisam cuo da su ti stvarni mucenici proglaseni Blazenima ili svecima.Crkva je bila i ostala pateticna tvorevina !!

SO
sokreta
07:24 11.12.2016.

oprostit cete vi meni na izrazu, ali sve sta crkveni vjerodostojnici imaju za reci...meni je to uvreda. odbijam zivjeti po necijem diktatu, posebno po diktatu crkve. vjera i crkva nisu jedan te isti pojam.

Avatar MarkoNBB
MarkoNBB
22:20 12.12.2016.

Smješni ste. To se nikada neće dogoditi. Riječi intelekutalac i vjernik u 21. stoljeću ne idu skupa ni pod razno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije