Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka petero djece

Prodrmala birokraciju: Mijenjat će zakon da se lijek može nadoplatiti

Lovorka Hančić
Foto: Obiteljski album
1/6
21.09.2014.
u 08:14

Majka petero djece mora piti generički lijek od kojeg ima teške nuspojave. Zbog štednje joj ne daju original - Glivec

HZZO će izmijeniti Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kako bi pacijenti mogli nadoplatiti lijek na koji su navikli ili koji im je njihov liječnik prepisao, a bolničko ga povjerenstvo nije prihvatilo zbog malih bolničkih budžeta, otkriva Tatjana Prenđa-Trupec, v. d. ravnateljica HZZO-a.

Takva će zakonska mogućnost otkloniti apsurd u slučajevima poput onoga Zagrepčanke Lovorke Hančić, čije je svjedočanstvo u petak potreslo javnost.

Ta je majka petero djece prisiljena piti generički lijek od kojeg ima teške nuspojave, a ne daju joj originalni (Glivec) koji joj je prethodno koristio, i to zato što je skuplji.

Razlika u cijeni je četiri tisuće kuna i Hančići su molili da je sami nadoplate, ali nije im dopušteno.

Bili generici ili originali, sve lijekove s A liste pacijenti ne mogu nadoplatiti jer zakon propisuje da sve te lijekove u cijelosti pokriva HZZO.

Kako to rade u Norveškoj

– To ćemo mijenjati u idućih nekoliko mjeseci, vidjet ćemo još da li tako da bude jedna lista lijekova ili da se i lijekovi koji se sad ne mogu, ubuduće mogu nadoplatiti, kao što se mogu nadoplatiti lijekovi s B liste – kaže T. Prenđa-Trupec.

Glivec je lijek s A liste koji pacijentima inače propisuje bolnica – liječnik ga predloži, a bolničko povjerenstvo za lijekove ga potom odobri ili ne. S obzirom na to da su bolnički budžeti nedostatni i prenapregnuti, najčešće se ide na jeftiniju paralelu odnosno generički lijek, koji je, stalno se ponavlja, istog sastava i djelovanja i nema razloga da ga se ne koristi – osim ako kod pacijenta ne izaziva neke nuspojave ili ako ne postoje neke kontraindikacije, a one se moraju prijaviti.

– U Norveškoj, primjerice, obveza je liječnika da propisuje najjeftiniji lijek, dok je kod nas to samo preporuka, a pacijent ima mogućnost doplatiti lijek i to je onda puno učinkovitiji sustav – zaključuje Prenđa-Trupec.

Birokratski stav KBC-a Zagreb, koji tvrdi da trenutačno nijedan njihov pacijent s indikacijom za imatinib ne prima originalni lijek Glivec već određenu paralelu te da pravila vrijede jednako za sve, teško je shvatiti i nameće pitanje liječničke etike.

Bilo bi zanimljivo čuti što bi o tom pravilu zaključila Hrvatska liječnička komora, čiji predsjednik dr. Hrvoje Minigo već dugo govori da se pacijentima mora omogućiti nadoplata lijeka.

Zamjenski nisu isti

– Generički lijekovi imaju istu aktivnu supstancu kao original, ali ne može se reći da su 100 posto isti jer imaju i druge supstance i u iznimnim slučajevima na njih se može razviti preosjetljivost. Liječnik bi trebao moći propisati lijek koji je najbolji za pacijenta – poručio je dr. Hrvoje Minigo.

Komentara 23

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:55 21.09.2014.

Bravo za tebe hrabra majko....Napokon da se i naša uspavana birokracija probudila iz (tko zna kojega) zimskog sna i donijela za tebe (i ostale) pravičnu odluku.....Treba se nadati da će ta izmjena zakona ići po kratkom postupku..

L0
luena 01
08:47 21.09.2014.

Absurdna zemlja absurdnih zkona i jos ti kazu kako imamo sredjen zdravstevni sistem ,da smo medju najboljima... a oni,oni umjesto da pomognu pacijentu cine sve da nas je manje... Na cijem maslu je ovaj zakon izglasan i donesen,tko je donio ovakve zakone... Ostojic je zonglirao sa listom lijekova ,placanjem i nadoplatom,skidanjem ljekova sa liste.... Zdravlje je najvece bogatstvo svakog covjek a kod nas rade da se jos vise narusi... absurdna zemlja absurdnih zakona absurdnih ljudi koji odlucuju o biti il ne biti ...

TT
tik tak
09:58 21.09.2014.

Ova hrabra žena zaslužuje naše poštovanje jer se uspjela izboriti za sebe i za druge ljude s takvom bolešcu uz milost drugarice Tatjane!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije