Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Mi želimo odmah reagirati na Šešelja, Josipovićeva akcija je sporovoznija'

Naslovnica
Foto: VL
1/2
24.11.2014.
u 00:01

Ne može se ministar Dačić praviti nevješt pitajući se „tko je Šešelj“ i hineći da ne čuje i ne vidi te pritom zaboravljati ratne zločine, smatra Plenković

Andrej Plenković, HDZ-ov eurozastupnik, uoči intervjua u šali mi je pustio četvrtu epizodu Malog mista “Ko je više da?”, u kojoj se protagonisti hvale i natječu tko je više pridonio obrani “mista” u ratu. Tako nekako mu se i čini “nadmetanje” s predsjednikom Josipovićem tko je prvi reagirao u slučaju pomahnitalog Vojislava Šešelja. Plenković je objasnio da je ipak on prvi pokrenuo postupak za hitnu rezoluciju o – Šešelju u Parlamentu EU.

Vojislav Šešelj, otkad je pušten iz Haaga, divlja po Beogradu i zaziva ratnu ideologiju. Pokrenuli ste priču oko hitne rezolucije, a istodobno i predsjednik Josipović šalje pismo u Parlament. Možete li razjasniti te dvije inicijative?

Riječ je o dvije različite akcije. Zastupnici Europske pučke stranke (EPP – HDZ/HSS) žele čvrsto i brzo reagirati na Šešeljeve provokacije, šutnju Beograda, propust Haaškog suda, ali i na mlaki stav hrvatskih vlasti. Kao potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a, na sastanku 17. studenoga otvorio sam temu optuženog ratnog zločinca Šešelja. Upozorio sam na njegovu ratnohuškačku retoriku i ponašanje nakon što ga je Haaški sud privremeno pustio na slobodu. Zatražio sam očitovanje Komisije, Vijeća i Europskog parlamenta. Nakon toga sam uz potporu HDZ/HSS-ovih zastupnika 18. studenoga u u Klubu EPP-a pokrenuo postupak za usvajanje hitne rezolucije, temeljem čl. 135. Poslovnika EP-a, na temu „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja“. Inicijativu su podržali i brojni zastupnici EPP-a iz drugih država. Rezolucija o Šešelju uvrštena je kao jedna od samo tri hitne rezolucije na dnevni red plenarne sjednice EP-a 27. studenog u Strasbourgu. Cilj je vrlo precizno osuditi Šešeljevo ponašanje – i to odmah. Europski parlament ne smije prešutjeti Šešeljevo ponovno zazivanje ratne ideologije i projekta „Velike Srbije”.

A što je s Josipovićevom inicijativom?

Predsjednik Josipović svim našim zastupnicima u EP-u dostavio je pismo koje je uputio predsjedniku Haaškog suda Meronu i zatražio da se pokrene inicijativa na osnovi čl. 133. i 136. Poslovnika EP-a o raspravi koja bi vodila izradi „Deklaracije EP-a o potrebi nastavka politike širenja EU na načelima demokracije i odgovornosti država za sprečavanje politika koje vode novim sukobima i rušenju demokratskih standarda“. Tu je inicijativu prihvatio Tonino Picula (SDP) i on će zatražiti raspravu o usvajanju te rezolucije. I ta je inicijativa legitimna, može se podržati, ali je dugoročnija u proceduri dolaska na dnevni red EP.

Cijeli intervju s Andrejem Plenkovićem, HDZ-ovim zastupnikom u EU parlamentu, pročitajte u izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

>> Šešelj se pojavio kao jedan luđački element u regiji

>> Jadranka Kosor nezadovoljna mlakim reakcijama na Šešelja, traži donošenje Deklaracije

Foto: VLm

Komentara 35

Avatar navijač
navijač
22:15 23.11.2014.

Josipovićeva politika je za Hrvatsku neovisnost pogubna kao i Šešeljeva!

LE
Lenovo34
22:08 23.11.2014.

Što je napravljeno u mandatu 5 godina? Premalo rezultata, krivi smjer.

CR
crvenipopivan
22:42 23.11.2014.

Bravo Plenkoviću, takve političare Hrvatska treba Bravo još jednom, tako se štiti interes Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije