Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čačić u Rijeci

"Mi više ne možemo izdržati taj teret i spiralu zaduženja"

Radimir Čačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.10.2014.
u 21:22

Radimir Čačić osvrnuo se na aktualnu temu, priču oko monetizacije autocesta

Boraveći na večerašnjoj Izbornoj skupštini Narodne stranke – Reformisti u Rijeci predsjednik stranke Radimir Čačić osvrnuo se na aktualnu temu, priču oko monetizacije autocesta, napominjući kako je je on o tome govorio prije desetak godina, nakon završetka projekta.

- Odmah sam tražio da autoceste idu u monetizaciju. Danas se javlja jedna neobična ekipa ljudi i to komentira, najčešće oni koji su i doveli do ovog financijskog kolapsa u kojem se HAC nalazi. Mi smo do 2004. imali dobro postavljen, čist i stabilan financijski, tehnički i organizacijski model. Cijena je bila pet milijuna eura po kilometru, dinamika gradnje je bila sto kilometara godišnje, rok kredita prosječno je bio 20 godina i prosječna cijena kredita je bila nešto ispod jedan posto. Nakon 2004. došle su HDZ-ove vlade i sustav se u cjelini raspao, najprije se raspao na cijeni, odmah je narastao s pet na deset milijuna, rok se povećao za četiri puta, prosjek gradnje je bio 25 kilometara na godišnjoj razini, što je imalo za posljedicu nepovjerenje financijskih institucija – kazao je Čačić zaključivši kako je to rezultiralo skokom u zaduženju.

- Polovicom 2004. kada je završena dionica do Splita zaduženje je bilo 1,1 milijardu eura, nakon toga se samo jedna trećina od ukupnih autocesta izgradila, a zaduženje je četiri milijarde eura, došlo je do eksplozije troškova, do nerada, a korupcija je samo šlag na torti, rekao je Čačić dodavši kao je danas potpuno jasno da treba presjeći i reći "mi više ne možemo izdržati taj teret i spiralu zaduženja". 

Za predsjednika riječkih reformista izabran je Dragan Miljenović.

>> Čačić nakon uhićenja: S Bandićem nema koalicije, ali da s njegovim glasačima 

>> Kukuriku koalicija ima vladu, ali više nema vlasti. Je li vrijeme za izbore?

Komentara 11

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
22:28 23.10.2014.

ja trenutno gledam i slušam nekog HNS.ovog fićfirića imoram priznati da ljigavije biće već dugo nisam vidio

DH
dalibor.hren
22:18 23.10.2014.

Može li sRatko donijeti potvrdu o nekažnjavanju?

FE
FelixBoy
22:17 23.10.2014.

Ovaj laže čim zine! Cesta je došla do Splita sredinom 2005. A kad on govori o monetizaciji , onda se valja pitati zasto ? Mislim da svatko objektivan zna zasto ! Ova naša demokracija ima ozbiljni problem a to jee da sustav jednostavno nemoze demokratski na izborima eliminirati ove ljude bez moralnih vrijednosti potrebnih za državnu razinu ! Oni sami ne žele otići , čudom narod istima daje glas, a onda se svi pitamo kako je moguće !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije