Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Bozanić:

Mi u Europi ne možemo oprati ruke od migranata

josip bozanić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
27.09.2016.
u 21:41

Nijedno društvo ne može osigurati svoju budućnost na temelju predrasuda i ideologije, rekao je kardinal Bozanić

– Europa ne može oprati ruke u susretu s migrantima – poručio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, otvarajući kao predsjednik susret Komisije za migracije Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koji je jučer započeo u Madridu pod nazivom „Izazovi milosrđa: Prihvat i integracija izbjeglica i migranata – Dijalog i ljubav“.

– Nijedno društvo ne može osigurati svoju budućnost na temeljima predrasuda i ideologije. Političke vlasti moraju izvršiti svoju dužnost i hitno provesti sve administrativne radnje u skladu s nacionalnim i međunarodnim zakonima. U ovom trenutku nema mjesta licemjerstvu i svi su pozvani surađivati. Ne može se danas u Europi samo “oprati ruke”: vlade, institucije EU i društvo općenito, vjerske zajednice – svi smo na neki način uključeni – rekao je kardinal Bozanić upozorivši na dva ekstrema koja treba izbjegavati kad je u pitanju integracija, a to su getoizacija i asimilacija.

– Sve europske zemlje ne mogu na isti način odgovoriti na ovaj izazov. Velike su ekonomske razlike između država Europske unije – rekao je kardinal Bozanić dodavši kako priljev migranata i posljedice koje s njime dolaze mijenjaju lice i izgled Europe, ali da je dužnost politike da pronađe prikladna rješenja za aktualno pitanje migracija.

– Poželjno je da državne vlasti tragaju za onim rješenjima koje uvažavaju dostojanstvo ljudske osobe, opće dobro, solidarnost i supsidijarnost – rekao je Bozanić naglašavajući kako je i Crkva pozvana reagirati na goruće izazove, izvijestivši da je u svakoj državi započeta značajna suradnja i koordinacija između državnih struktura i crkvenih udruga te da Crkva širi kulturu prihvaćanja i solidarnosti. Kardinal Bozanić kazao je kako bi fenomen migracija mogao postati velika prilika za europska društva da preispitaju vlastiti identitet i ponovno pronađu sve ljudske dimenzije.    

>> Migranti dolaze, hoće li i Hrvatska dizati zid na granici 

>> Kardinal Bozanić iz Marije Bistrice: Hodočašće nas potiče da se pomirimo s Bogom i ljudima

Komentara 22

DU
Deleted user
22:17 27.09.2016.

Neka ih udomi kod sebe na Kaptolu, a može i na Krku.

GO
gooniegoogoo
21:55 27.09.2016.

Bozaniću odi s tom glupavom ideologijom njih indoktrinirat. Budući su vrijednosti nespojive nije pitanje getoizacije ili asimilacije nego preživaljavanja.

DU
Deleted user
22:43 27.09.2016.

Predlazem da crkva udomi izbjeglice u brojne objekte u svojem vlasnistvu te se pobrine za iste, to bi bilo krscanski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije