Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TISUĆU RAČUNALA NA DAR Akcija Večernjaka i Udruge 'Svi smo protiv’ - 12 računala otišlo ženama u Dalj

Mi liječimo ratne rane

tkalja.jpg
import
23.10.2005.
u 13:57

Kako bi prekinule sveopću apatiju u svojom maloj sredini, nekoliko daljskih žena početkom 2002. godine osnovalo je nevladinu udrugu GORD – Građansku organizaciju razvoja Dalja. Apatija je u cijelom hrvatskom Podunavlju posljedica još nezaliječenih ratnih rana. S obzirom na osjetljivu međuetničku “klimu”, bio je to vrlo hrabar potez daljskih žena.

Ipak, u sljedeće dvije, tri godine u brojne se projekte GORD-a uključilo 40-ak daljskih žena različitih nacionalnosti. Već su postigle značajne rezultate u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, vjerskih sloboda, razvoju lokalne zajednice i demokracije, pokretanju građanskih inicijativa, što su si i zacrtale kao svoje temeljne ciljeve. Posebnu pozornost GORD je, prema riječima izvršne direktorice Jelke Borojević, posvetio ekonomskom osnaživanju žena, ali i informatičkom opismenjavanju, čemu će ubuduće znatno pridonijeti i donacija 12 računala.

I ta je donacija dio akcije “1000 računala na dar” zagrebačke udruge “Svi smo protiv” i Večernjeg lista. – Čak 80 posto ljudi u ovom kraju je nezaposleno, pa nije čudno što su nezadovoljni, depresivni. Kao dugogodišnja prosvjetna djelatnica, uključivanjem u rad ove udruge želim takvu situaciju promijeniti, pokazati da se vlastitim zalaganjem ipak nešto može pomaknuti nabolje. Posebno me zanimalo kako pomoći djeci – kaže jedna od osnivačica GORD-a i trenutačno njegova najstarija članica, 67-godišnja Vlasta Stojaković.

Ističe da su vrata njihove udruge – koja radi svakog radnog dana u poslijepodnevnim satima, u prostorijama daljske ambulante – otvorena svima. Direktorica Borojević napominje kako u GORD-u za mlade već imaju organiziranu informatičku, odnosno multimedijalnu radionicu, a upravo rade na tome da ih u skoro vrijeme ondje poučava i licencirana osoba. Udruga je, u suradnji s lokalnom samoupravom, već uključena i u izradu suvenira za općinu Erdut, u projekt “Građani - servis lokalnoj samoupravi”, izradu strategije razvoja svoje lokalne zajednice...

– U našoj sredini mi smo nešto što ohrabruje! A da je tome doista tako, svjedoči i vrlo jak argument: GORD je upravo ovih dana osnovao dvije podružnice, u obližnjem Aljmašu i Borovu – zaključuje direktorica Borojević.


Oprave vrijednih tkalja i švelja

Jelka Borojević naglašava da su u ekonomsko osnaživanje žena krenuli različitim poduzetničkim edukacijama, od kojih je jedna vezana i uz oživljavanje tradicionalnog zanata – tkanja na ručnom stanu. – U tu svrhu od japanskog smo veleposlanstva na dar dobili deset tkalačkih stanova, tri šivaća stroja, parnu presu i parno glačalo, a i prvi su proizvodi već tu. No i ova vrijedna donacija računala zasigurno će pomoći da se naše žene i mladi, koji su ujedno najosjetljivija kategorija lokalnog stanovništva, što prije izvuku iz letargije i financijske nemoći – kaže Jelka Borojević.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije