Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorio Bulju

Mesić: Moje izjave iz 90-ih o NDH i ustaštvu 'pogrešni i promašeni taktički ustupci'

Stjepan Mesić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
13.02.2016.
u 12:35

Mesić ističe kako "nije brisao tragove svoje prošlosti na internetu, nije sakrivao, niti negirao ono što se dogodilo"

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić reagirao je na izjavu Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je, vezano za prozivke ministra kulture Hasanbegovića, upitao kada će se 'ispričati bivši predsjednik Mesić što je u Australiji držao govore i veličao NDH i ustaštvo' - naglasivši kako je "neistina da se propustio kritički osvrnuti na svoje izjave s početka 90-tih godina", te da ih je jasno označio kao svoje "pogrešne i promašene taktičke ustupke".

 Mostov zastupnik Bulj je jučer u Saboru na upite novinara na temelju čega vjeruje da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović uvjereni antifašist  odgovorio: "Na temelju njegovih izjava. Jučer se čovjek ispričao, što bi trebao? Svaki dan se ispričavati? Pa primjerice, kad će se ispričati bivši predsjednik RH Mesić što je u Australiji držao govore i veličao NDH i ustaštvo kada je trebala najpotrebnija biti pomirba, kad smo trebali zajedno se boriti u Domovinskom ratu, kad se nije gledalo tko su sinovi partizana i ustaša? Hoće li se i on ispričati? I dan danas je na grbači društva", rekao je Bulj.

Reagirajući danas na tu izjavu iz Ureda bivšeg predsjednika RH Mesića je priopćeno da neki,  uključujući i saborskog zastupnika Mosta, Mira Bulja, nisu moglo odoljeti napasti i pokušati ga uvući u 'aktualne kontroverze' u 'slučaju' Hasanbegović.

Mesić u priopćenju ističe kako je istina da je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao na nekim skupovima u Australiji, i da je u to vrijeme i tada, i u Hrvatskoj, dao neke izjave koje su mogle otvarati mjesta sumnji u njegovu čvrstu opredijeljenost za antifašizam. "Istina je i to da sam cjelokupnim svojim djelovanjem na položaju predsjednika Republike Hrvatske, kao i nakon isteka mandata, potvrđivao i potvrdio kako nedvojbeno smatram antifašizam temeljem današnje hrvatske države, kako visoko cijenim Narodno-oslobodilačku borbu i kako držim nužnim reafirmiranje antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja u funkciji nezaobilaznog uvjeta za izgradnju demokratske Hrvatske, zemlje ravnopravnih građana", dodaje Mesić.

Dopustio sam da budem upregnut u kola jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja

 Također navodi kako je "notorna neistina" da je propustio kritički se osvrnuti na svoje izjave s početka devedesetih godina.  "Upravo suprotno. Vrlo jasno i konkretno označio sam ih kao 'pogrešne i promašene taktičke ustupke', priznajući da sam  'dopustio da budem upregnut u kola u najmanju ruku jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja', te da sam govorio 'u funkciji ratne propagande i s pozicije stranačkog čelnika HDZ-a' ", kaže u priopćenju Mesić.

Ističe kako "nije brisao tragove svoje prošlosti na internetu, nije sakrivao, niti negirao ono što se dogodilo", te da je "svojim javnim istupanjima i djelovanjem jasno stavljao do znanja da su 'nacizam, fašizam i ustaštvo kao njihova hrvatska inačica, bili zločin kao ideja, i zločin kao realizacija te ideje' ".

>> Miro Bulj: Ministar Hasanbegović ima potporu Mosta

Komentara 93

DU
Deleted user
12:49 13.02.2016.

Hebo izjave što je sa čekovima? Kako je moguće izgubit čekove gospon Mesić?

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:48 13.02.2016.

Budući da je sada u modi fašističko četništvo po hrvatskim medijima, neka Stipe zapjeva koju s njima.

PE
perfa57
12:42 13.02.2016.

Ja ovo više ne mogu ni slušati ni čitati. Povraća mi se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije