Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestrog sud?

Medvjedicu je samo pogladio, a tretiraju ga kao kriminalca

medo
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
01.08.2014.
u 21:40

Makedonac je i novčano kažnjen sa 1500 kuna, premda je za taj prekršaj zakonom propisana kazna od 7000 do 30.000 kuna

Teško je reći što je tu nelogičnije: narediti nekome da plati (samo) 1500 kuna za prekršaj za koji su predviđene kazne od sedam tisuća do 30 tisuća kuna ili stati pred TV kamere i u isto vrijeme dok se na internetu “vrti” snimka na kojoj muškarac na pulskoj plaži punoj kupača dodiruje sredozemnu medvjedicu u mikrofon referirati policijsko priopćenje te tvrditi da je utvrđeno kako je udara.

Oman: Ne dirajte životinje

Složio se s tim nelogičnostima i Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja: – Ako postoji minimalna i maksimalna kazna, zašto je propisana ona koja je ispod minimuma? Kada je u pitanju zaštita životinja, mi već imamo blaže kazne od ostalih zemalja EU i ne vidim razlog zašto i tu minimalnu kaznu umanjiti. Ako je na internetu prikazana cjelovita snimka, nema potrebe pretjerivati s kvalifikacijom učinjenog. Važno je da se zakon provodi i da je odaslana poruka da se životinju koja je ograđena i oko koje se nalaze upozorenja da je se ne smije dirati uistinu ne smije dirati. Oznake nisu tamo reda radi – kaže Oman.

Na opaske kako se u Hrvatskoj više brine o dobrobiti životinja nego ljudi, Oman će odgovoriti da je zlostavljanje zlostavljanje:

– Imali ste primjer čovjeka koji je zaklao pse i prijetio da će isto učiniti djeci. I on je pušten. Zar treba čekati da prijetnju ostvari? – pita se.

“Hrvati malo lažu”

S druge strane, rođak Makedonca koji je uhićen zbog zlostavljanja sredozemne medvjedice i kažnjen novčano te izgonom iz Hrvatske na rok od pet godina (ilegalno je boravio kod nas) ogorčen je. – Svi su na snimci vidjeli da nije izudarao sredozemnu medvjedicu nego ju je samo pomilovao. A on je još uvijek u policiji i tretiraju ga kao najvećeg kriminalca. Prema svemu sudeći, bit će u prihvatilištu Ježevo do ponedjeljka, odakle će biti deportiran. Ako mu je istekla boravišna dozvola, neka plati kaznu, a ne da ga se ovako blati. On je miran čovjek koji obožava životinje – kaže rođak 56-godišnjeg državljanina Makedonije. Tamošnji mediji o tom su slučaju na temelju snimke zaključili da “Hrvati malo lažu”.

>> Makedonac uznemiravao sredozemnu medvjedicu pa ga protjerali iz Hrvatske

Smatrate li da je Makedonac prestrogo kažnjen za diranje sredozemne medvjedice?

Komentara 99

Avatar airbizz
airbizz
22:06 01.08.2014.

zar mi ljudi ne možemo uživati samo u pogledu na životinju,izlazak i zalazak sunca,vulkansku erupciju,...?sve što smo dotakli ili je umrlo ili umire(šume,rijeke,flora,fauna).

FI
Fieldhockey
21:53 01.08.2014.

Rekli su mu da nije dozvoljeno uznemiravanje, diranje, i on je ipak to učinio. Veći je problem što je bio jedan od ilegalaca u Hrvatskoj.

Avatar Django
Django
21:57 01.08.2014.

Pazi argumentacije - on je samo pogladio životinju pa ga sad drže u pritvoru. Treba ovom tipu objasniti da je za "glađenje životinje" izuzetno blago kažnjen, a da je u pritvoru zbog ilegalnog boravka. Zna li on da bi ga Nijemci ili Francuzi deportirali istog dana!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije