Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MZL F. TUĐMAN

Međunarodnim putnicima pristojbe skuplje za 2, a domaćim za 0,50 eura

09.06.2016., Zagreb, Pleso - Novoizgradjeni terminal zagrebackog aerodroma Dr. Franjo Tudjman trebao bi biti pusten u promet u 3. mj. 2017. god. Trenutno traju zavrsni radovi na zgradi i uredjenje okolisa. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
12.12.2016.
u 00:15

Kad se potpisivao koncesijski ugovor, o povećanju cijena putničkih taksi nije bilo ni govora, a sad su one poskupjele već dvaput

Kad se u užujku iduće godine u promet pusti novi terminal zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman, putnici će skuplje plaćati aerodromske usluge. Koncesionari na Plesu, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), predvođeni francuskim tvrtkama Bouygues i Aerports de Paris, zatražili su i dobili odobrenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) za povećanje cijene putničkih pristojbi. One za međunarodne putnike bit će dva eura skuplje i iznositi 17 eura po putniku, a domaći će putnici, umjesto sedam, plaćati 7,5 eura.

Poskupljenje u aviokarti

To je već drugo povećanje cijena putničkih taksi na zagrebačkom aerodromu otkako su ga krajem 2013. preuzeli Francuzi. Samo nekoliko mjeseci nakon preuzimanja povećali su putničke pristojbe za međunarodne putnike s 10 na 15 eura, a za domaće s četiri na sedam eura. Tad su povisili i naknadu za zaštitu zračnog prometa koja se također plaća po putniku – s tri na 6,5 eura. Sve te naknade plaćaju putnici kad kupuju zrakoplovne karte koje će stoga za letove prema Zagrebu i iz Zagreba nakon otvaranja novog terminala biti skuplje nego dosad.

Prvim povećanjem cijena taksi koncesionari su si osigurali dodatne prihode na godišnjoj razini od oko devet milijuna eura. A novim poskupljenjem uprihodit će još nekoliko milijuna eura više godišnje s obzirom na to da preko Plesa godišnje prođe više od 2,5 milijuna putnika. MZLZ će ukupno u Zračnu luku Franjo Tuđman uložiti oko 330 milijuna eura, a koncesiju su potpisali na 30 godina. Povećanjem cijena putničkih pristojbi u tom razdoblju osigurali su si dodatne prihode na razini vrijednosti investicije. Koncesionari na Plesu obvezali su se doduše da će na ime koncesijske naknade po svakom putniku uplaćivati državi 1,25 eura. No kad se koncesijski ugovor potpisivao, nije bilo govora o povećanju cijena putničkih taksi. U MZLZ-u nam nisu htjeli odgovoriti koliko će ponovno poskupjeti putničke takse. Poručili su samo da će se primjenjivati nakon preseljenja na novi putnički terminal, od ožujka 2017.

– MZLZ je u pripremi otvorenja novog putničkog terminala i povezane infrastrukture korisnicima usluga zračne luke, takozvani Airport User Committee (AUC), predstavio nove usluge i izmjene u poslovanju, poput aviomostova za putnike, uz potrebno usklađivanje putničkih taksi. Nakon što je primio sva objašnjenja od operatora zračne luke, AUC se usuglasio s modificiranjem putničkih taksi – kazali su nam koncesionari ZL Franjo Tuđman. Za razliku od njih, u HACZ-u nisu izbjegli odgovor – potvrdili su nove cijene za putnike na Plesu i napomenuli da je MZLZ još 26. rujna 2016. zatražio odobrenje izmjene aerodromskog cjenika.

Rok za korisnike 60 dana

– Uvjet da MZLZ počne s primjenom odobrenih izmijenjenih cijena je da se, najkasnije 60 dana prije planirane primjene, izvijeste svi korisnici usluga – objasnili su u HACZ-u. U Agenciji kažu da su na temelju analize primljene dokumentacije, pozitivnog mišljenja Povjerenstva korisnika zračne luke te očitovanja Ministarstva prometa, utvrdili da su ispunjeni uvjeti za odobrenje zahtjeva MZLZ-a i da su 16. studenoga izdali rješenje kojim se zahtjev odobrava.

>> Zračna luka Franjo Tuđman od 2017. dobiva direktne letove za Peking

Komentara 7

TH
than
01:43 12.12.2016.

Nebitno. Moja putna taksa ce biti u jednom smjeru. Ne smeta mi niti 2 €....

Avatar Melankolija
Melankolija
07:21 12.12.2016.

Tako se to dere, a mjesecna koncesija kosta manje nego sto Modric zaradjuje u Real Madridu kad je povrijedjen.

Avatar PrexicoZG
PrexicoZG
06:58 12.12.2016.

Pokupili su jer pola uđe Francuzima , a pola Turcima koji upravljaju Mzlz-om

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije