Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. svibanj

Međunarodni praznik rada: Gladni graha, ali i pravde

1. maj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
01.05.2016.
u 18:59

Praznik rada čestitao je i premijer kazavši da želi stvoriti državu koja štiti najugroženije

Još jedan Međunarodni praznik rada obilježen je simbolično u Hrvatskoj, u kojoj su radnici odavno izgubili volju za velike proslave i za javno pokazivanje bunta, uobičajenog na zapadu. Oko dvije tisuće prosvjednika, a toliko su tiskali i majica, okupili su u Zagrebu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pod sloganom “Ljude ispred profita”. Sindikalist Krešimir Sever poručio je: “Neka bude jasno vlasti i oporbi da smo gladni ne samo graha nego i socijalne pravednosti.”

Premijer Tihomir Orešković čestitao je uime Vlade građanima Praznik rada, kazavši da žele stvoriti pravednu socijalnu državu, koja štiti najugroženije građane. Političari sve češće zaboravljaju da su temelji socijalne države stalnost radnog mjesta, dostupnost obrazovanja i liječenja svim građanima pod jednakim uvjetima, a ne njezino svođenje na socijalnu pomoć. Prosvjed pod nazivom “Kapital napada, radnice i radnici, vrijeme je za otpor” s tristotinjak prosvjednika na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana organizirali su sindikati Tehnos – Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske.

>> Je li prikladno čestitati praznik rada društvu koje ima 380.000 nezaposlenih?

>> Praznik rada u Splitu i Osijeku: Dok su jedni uživali u porcijama graha, drugi su prosvjedovali uz kišu

Komentara 24

BA
bakulušić
19:25 01.05.2016.

Sve ovo nema veze sa radnicima i radničkom klasom. Ovdje nema predstavnika radnika nego samo predstavnika činovnika (državnih službenika, jer samo oni imaju sindikate koji brinu o božićnici i uskrsnici), raznih platformaša, samozvanih antifašista i takozvanih ljevičara. Smućaj pa prolij!

LU
luli
19:27 01.05.2016.

zašto se ne snimi širi kadar nego iz blizine da se čini da ima ljudi na skupovima, sdp-ovskim satelitima poput mate kapovića i sličnih...

Avatar Obama
Obama
19:15 01.05.2016.

Sad će se pobuniti "hrvatski antifašisti" zašto se slavi praznik koji se slavio u Hitlerovoj Njemačkoj i Pavelićevoj NDH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije