Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje organiziranih hodočašća

Talijanske agencije tvrde: Međugorski turizam propada, a krivnju snosi papa Franjo

Međugorje
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
1/3
21.02.2017.
u 11:00

'Papa Ivan Pavao II. činio se sklon Međugorju, papa Benedikt nije se izjašnjavao, ali papa Frane je izrazito kritičan'

Hercegovačko Međugorje dugih je 36 godina bilo lokacija koju nijedan vjernik putujući Balkanom nije mogao propustiti.

Hodočasničko odredište godišnje bi posjetilo oko milijun katoličkih vjernika (i ostalih), i to prije svega talijanskih hodočasnika, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo su Talijani bili među prvima koji su krenuli na mjesto navodnih Gospinih ukazanja, a sada se njihov broj i više nego prepolovio. 

Gianni Mauro, vlasnik agencije ''Mauro'', u talijanskim je medijima objavio zatvaranje svog poslovanja koji je većim dijelom bio oslonjen na hodočasnike iz Italije.

Tvrdi kako je godišnje u Međugorje stizalo više od 200.000 Talijana, da bi se u ljeto 2016. taj broj smanjio na tek pedesetak osoba po trajektu. Za ovakav pad putnika vlasnik agencije pronalazi dva razloga. Najprije, ekonomska kriza u Italiji, ali i kritike koje je međugorskom fenomenu uputio papa Franjo, koji je u nekoliko navrata izjavio kako ''Bogorodica nije poštarica koja bi svakodnevno ostavljala poruke''.

I Rea Karninčić, vlasnica agencije ''Solo Croazia'' iz Milana, koja se više od 20 godina bavi hodočasničkim turizmom, potvrdila je kako broj hodočasnika rapidno pada u zadnje dvije godine.

– Možda ćete najbolje shvatiti koliko je Talijana išlo prema Međugorju kad vam kažem podatak da bi se jadna hodočasnička grupa nekad rasporedila u osam punih autobusa s 55 mjesta, a sada, ako se popuni i četrdesetak mjesta u jednom autobusu, možemo biti zadovoljni. Neusporedivo s nekadašnjim godinama. Moram napomenuti da su trajektima za Split putovali hodočasnici s juga Italije, a autobusima su dolazili oni sa sjevera, ali očit je pad jednih i drugih – objašnjava Karninčić.

Potvrđuje kako su upravo Papine kritike dovele do smanjenja organiziranih hodočašća i dodaje:

Papa Ivan Pavao II. činio se sklon Međugorju, papa Benedikt nije se izjašnjavao, ali papa Frane je izrazito kritičan, što djeluje na vjernike. I premda povremeno uputi izjave koje bi se mogle odnositi na Međugorje, ipak bi bilo dobro da donese svoj službeni sud jer prošle su skoro dvije godine otkad je dobio izvješće međunarodne komisije teologa o Međugorju. Tako bi i organizatori i vjernici mogli lakše prosuditi što im je raditi.

>> Tko je papinski izaslanik za Međugorje? Omiljeni Poljak proučavao je ukazanja u Ruandi

>> Kaos u Međugorju: Maskirani huligani tražili obračun s Veležovim navijačima

Komentara 22

CA
carlo20
11:36 21.02.2017.

Početkom 2015. je i New York Times imao članak o padu broja hodočasnika u Međugorju, navodno zbog pape Franje. Naravno, svi naši mediji su to prenijeli, da bi ih demantirali statistički podaci Župnog ureda Međugorje koji su u lipnju i srpnju 2015. obarali rekorde po broj podijeljenih pričesti u odnosu na 2014., 2013., slično kao i 2015. je bilo i u 2016. godini. Žao mi je mrzitelji Međugorja, ali prema podacima koje sam našao, nema nikakve propasti kako bi to htjeli pojedinci i mediji.

ZA
zamjena
13:15 21.02.2017.

Onaj koji vjeruje u to doci ce i bez papini uputa.

MR
mrki69tua
11:47 21.02.2017.

Agenti su obični klošari, htjeli bi mig od pape da znaju usmjeriti resurse. Čovjek koji je vjernik njemu je svaka Crkva ista, pa tako i ona u Međugorju ili Zagrebu, a ako želi posjetiti Međugorje, ne vidim ništa loše u tome i sam sam bio par puta tamo. A moje osobno mišljenje je i kao papino.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije