Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE TKO

Među uhićenima direktori ZET-a, Plinare, Čistoće... i Bandićev vozač

Bandić i Ljubičić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
21.10.2014.
u 07:30

USKOK istražuje Milana Bandića, Slobodana 
Ljubičića Kikaša, Petra Pripuza i još 14 suradnika

U gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, usprkos tvrdnji zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek da je sve posloženo i da funkcionira, vladao je uglavnom šok zbog uhićenja i posao se sveo na rasprave što će dalje biti u gradu i na gradskoj političkoj sceni.

Milan Bandić

Nitko od gradonačelnikovih suradnika ne zna koji mu se sumnjivi poslovi pripisuju

Glavni je interes istražitelja na zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Svi uhićeni samo su dio lanca preko kojeg bi u procesu trebalo dokazati da je Bandić nezakonito radio. Nitko od suradnika gradonačelnika Milana Bandića jučer nije bio informiran koji su sumnjivi poslovi s kojima je njihov šef povezan. Sva tri slučaja koja se medijski spominju – financiranje predsjedničke kampanje, davanje posla odvoza glomaznog otpada tvrtki Petra Pripuza i zapošljavanje u Holdingu – nisu im dovoljno čvrsta da im se šef nađe u kriminalu. Za te se poslove slažu se da su odrađeni po zakonu jer Bandić i njegovi suradnici posljednjih godina, otkad su krenule povremene najave da će se uhititi Bandića, posebno paze na provođenje svakog posla. Veću su pozornost stavili na uhićenje brojnih osoba, među kojima je referent u javnoj nabavi, ali ne i šefica centralne javne nabave, te ljudi vezani sa zagrebačkim prostornim planom odnosno zamjenama zemljišta i ispravcima kojima se mijenjao GUP. Sumnje da se iza uhićenja ipak skrivaju slučajevi iz starih afera potkrepljuje im i privođenje Branka Mihaljevića čija je tvrtka Bramgrad projekt s Gradom zamijenila zemljište još prije sedam godina.

Slobodan Ljubičić

Kad se vratio u Holding, želio je sa sebe skinuti ljagu

Slobodan Ljubičić po povratku na mjesto predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga prije godinu i pol najprije je imao potrebu skinuti sa sebe sumnju da je povezan s premlaćivanjem bivšeg šefa Zagrebačkih cesti Igora Rađenovića (sada zamjenik ministra financija). Medijski ga se indirektno povezivalo s premlaćivanjem te je zbog toga on na kraju morao otići iz Holdinga. Bitno mu se bilo odmaknuti od tog slučaja da mu, kako je sam priznao, djeca ne čitaju da im je otac bio povezan s takvom stvari. I sada mu je najteže palo što su ga priveli dok je bio sa svoja dva sina, šestogodišnja blizanca. Karijeru uz Bandića počeo je vodeći Robne terminale i kao član tadašnjeg Poglavarstva za imovinskopravne poslove. Tada su se uz njega vezale afere. Potom je ustrojio Holding. Do povratka u Holding bio je savjetnik u Agrokoru.

Petar Pripuz

Kralja otpada povezivalo se sa zamjenama zemljišta

Ime Petra Pripuza često se znalo pojaviti uz poslove Grada i Holdinga, odnosno Milana Bandića i Slobodana Ljubičića. On i Ljubičić imali su i imaju tvrtke u kojima sjede iste i povezane osobe. No njihova su imena uglavnom bila povezana uz zamjene zemljišta i, kao što je slučaj sa zamjenom zemljišta u Resniku, uz njihove se projekte povezivao Agrokor ili odvjetnik Anto Nobilo, kao što je slučaj s projektom Müller breg na Črnomercu. Pripuz je svoju tvrtku C.I.O.S., koja se bavi otpadom, osnovao ranih devedesetih, a danas upravlja sa 24 povezana društva u regiji i reciklažnim dvorištima, a zapošljava više od 1300 radnika. Sada je istražiteljima navodno sumnjiv posao odvoza glomaznog otpada koji je dobila Pripuzova tvrtka Cezar nakon što je ministar Zmajlović zabranio odlaganje krupnog otpada na Jakuševcu.

Ivan Tolić

Direktora ZET-a Bandić je bio povukao i u Gredelj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Član uprave Holdinga i direktor ZET-a dugogodišnji je suradnik gradonačelnika Bandića. Tolić je prvotno bio sindikalac u HŽ-u, a Bandić ga je povukao u Gredelj. Potom ga je, prije no što je SDP Bandiću u prošlome mandatu oduzeo Holding, stavio na čelo javnog prijevoznika i u upravu Holdinga. Ostao je tamo i neko vrijeme dok je SDP vodio Holding. Potom se vratio voditi TŽV Gredelj te se na kraju lani vratio u upravu Holdinga i na čelo ZET-a.

Miro Laco

Pročelnik Ureda gradonačelnika bio je čovjek od povjerenja

Pročelnik Ureda gradonačelnika uz Bandića je bio od početka, a prije je vodio Ured za branitelje. Nezadovoljstvo u SDP-u, kojega je bio član dokad i Bandić, izazvao je kumujući na vjenčanju Mirku Norcu, kojemu je bio i svjedok na suđenju. Sinjanin Laco bio je član najužeg zapovjedništva vojske ratnog Gospića. Iako je čovjek od Bandićeva povjerenja, u posljednje se vrijeme govorilo da su se udaljili.

Ines Bravić

Samozatajna stručnjakinja za poslove s imovinom

Dugogodišnja zamjenica pročelnice za imovinskopravne poslove. Samozatajno i profesionalno godinama pred zastupnicima obrazlaže imovinskopravne predmete pa je njezino uhićenje svojevrsno iznenađenje jer su se ranije afere vezane za imovinskopravna pitanja vezala uz ime njezine bivše šefice Ninoslave Zeković. Njezino se ime našlo samo u aferi kada je Bandić dijelu zaposlenika iz imovinskopravnog ureda isplaćivao dodatne honorare za "čišćenje" zemljišta.

Vidoje Bulum

Pravno potkovan, s Bandićem ostao iako je mogao u mirovinu

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Pročelnik stručne službe gradonačelnika čovjek je od njegova izuzetnog povjerenja. Iako se poslije lokalnih izbora nagađalo da će otići u mirovinu jer ispunjava uvjete te da će njegovo mjesto zauzeti netko iz nove ekipe koju je Bandić uveo u politiku sa svojom nezavisnom listom, Bulum je ostao. Slovi za staložena i pravno potkovana čovjek na kojega se Bandić može osloniti i koji je i prije u kriznim trenucima skakao upomoć.

Miljenko Benko

Direktora Čistoće pamte po nesreći koju je izazvao pijan

U Čistoći je dugo godina na rukovodećem položaju, no tek ga je nakon osvajanja posljednjih izbora gradonačelnik Bandić odabrao za direktora Čistoće. Njegovo se ime u neugodnom kontekstu pojavilo prije pet godina kad je kao rukovoditelj održavanja Čistoće izazvao nesreću, lančani sudar, dok je vozio u pijanom stanju. Iz tvrtke su kazali da je u ponedjeljak jedno vrijeme bio zatvoren cijeli kat na kojem je njegov ured dok su istražitelji preuzimali dokumentaciju.

Željko Horvat

Strelovit uspon bivšeg šefa Zavoda za prostorno uređenje

Bio je pravnik u Zavodu za prostorno uređenje te je, nakon što je od Bandića tražio da degradira urbaniste koji nisu htjeli potpisati izmjene GUP-a, 2008. imenovan na čelo Zavoda. I to na iznenađenje svih jer je odabran da kao pravnik vodi instituciju za urbanizam. Nakon toga strelovito se penjao na ljestvici te je trenutačno posebni savjetnik gradonačelnika i koordinator gradskih upravnih tijela. Njegovi se ime vezalo se uz mnoge afere.

Zdenko Antunović

Vodio je sportske institucije, Arenu Zagreb, Cibonu

Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza i prije je vodio sportske institucije u Zagrebu. Nikad nije skrivao prijateljstvo s Bandićem. Antunović je oživio malonogometni turnir Kutija šibica, a nakon toga je preuzeo vođenje Arene Zagreb, u kojoj je organizirao brojne događaje, a tada je, gledajući unatrag, Arena imala najbolji prihod. Potom je preuzeo Cibonu te je, uz pomoć Grada i Bandića, vratio dio dugova. Afere mu se nisu vezale uz ime.

Ante Dodig

Direktor plinare bio je kandidat na Bandićevoj listi

Bio je kandidat na nezavisnoj listi Milana Bandića, a poznat je kao pomoćnik ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza u Račanovoj vladi (iz kvote HSLS-a) i član uprave Janafa. Nakon izbora prvo je bio pomoćnik u upravi Holdinga, a potom je imenovan direktorom Gradske plinare. Na čelu Plinare je kratko i do sada se nisu spominjale sumnje vezane uz njegovo ime.

Koraljka Rožanković Uremović

Javnosti nepoznata službenica iz odjela za pravne poslove

Djelatnica gradskog odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinskopravne poslove našla se na popisu osoba koje se ispituje u vezi s malverzacija gradskom imovinom. Riječ je o službenici koja nije poznata javnosti, no koja bi očito mogla znati mnogo više o sumnjivim zamjenama gradskog zemljišta.

Filip Čulo

Jedan u nizu referenata za javnu nabavu u Holdingu

Riječ je o jednom u nizu referenata u službi za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga koji je izdvojen za ispitivanje. Nije poznato na kojem je to predmetu javne nabave Čulo radio, a za koji bi ga djelatnici istražnih organa mogli teretiti da je mogao doći u sukob interesa te utjecati na to da posao dobije točno određena tvrtka.

Ivan Jurčić

Jedan od dvojice službenih vozača gradonačelnika

Jedan od dvojice službenih vozača gradonačelnika Milana Bandića uhićen je zajedno sa svojim šefom. Jurčićeva obitelj, kako doznajemo, nije od nedjelje do jučer prijepodne znala da je uhićen. Jurčić je, po dužnosti, neprestano bio uz gradonačelnika.

Ivan Markus

Prije ujedinjavanja bio je čelnik službe nabave u Holdingu

Prije ujedinjavanja javne nabave bio je direktor Službe za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga, a nakon udruživanja odjela koji se našao pod posebnom istragom ostao je zadužen za Holdingovu nabavu. Kao čelnika službe nabave najvjerojatnije ga se tereti za moguće curenje informacija i namještanje poslova.

Branko Mihaljević

Šef tvrtke Bramgrad projekt s Gradom je mijenjao zemljište

Među uhićenima je navodno i direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt. Grad je s tvrtkom surađivao u više navrata. Sporna bi mogla biti zamjena zemljišta 2012. godine kada je Grad Bramgradu dao zemljište na lokaciji Trnjanska – Slavonska, a uzeo zemljište na Žitnjaku. Vrijednost transakcije je 7,5 milijuna kuna.

Dragutin Kosić

Šef Sportskih objekata otkad su izvučeni iz Holdinga

Ravnateljem Ustanove za upravljanje sportskim objektima Kosić je postao nakon što su Sportski objekti izvučeni iz Holdinga. Kosić je već u poodmakloj dobi pa se u Skupštini u veljači povuklo pitanje nije li sa 65. godina već trebao u mirovinu. U tvrtki je od 1972. godine, a od 2006. bio je pomoćnik direktora za tehničke poslove.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

Komentara 26

DU
Deleted user
07:57 21.10.2014.

Bandić je stekao 90% svoje imovine u redovima SDP-a,znači treba ispitati porijeklo imovine te stranku u kojoj ej bio,u slučaju ne pravilnosti njega i stranku treba kazniti!

OB
Objektivno...
08:07 21.10.2014.

OK. Krenulo je sa lokalnim šerifima... A kada će sa pravosudnim šerifima? Jučer je jedan ustavotvorni političar koji je raskinuo sve sveze sa SFRJ posjetio predsjednika jednog županijskog suda na istoku Hrvatske u vrijeme kada predsjednik suda ne prima stranke!? Koja je mogla biti tema njihovog razgovora ako je sudstvo neovisno od politike? Jel i ovaj političar na slobodi dao predsjedniku suda pola sata da nešto napravi kao i njegov bivši prijatelj koji je trenutno u BiH?

DU
Deleted user
08:42 21.10.2014.

VL - a gdje vam je specijal o Mustacu/Perkovicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije