Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon nereda u Francuskoj

Među uhićenim izgrednicima i dvojica vrhunskih sportaša

17.06.2016., stadion Geoffroy-Guichard, Saint-Etienne, Francuska - UEFA EURO 2016., 2. kolo, skupina D, Ceska - Hrvatska. S tribina na kojima su bili hrvatski navijaci na teren su bacene baklje, nakon cega je izbila i tucnjava medju dijelom gledatelja. Ph
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
28.06.2016.
u 22:30

“Izazivanje nereda” svugdje je kažnjivo, pa i u Francuskoj, s tim da je nevažno što kod njih nije bilo kaznenog progona. Progon je moguć u RH

– Zbog izazivanja nereda na utakmici u Saint-Etienneu proveli smo istragu nad četrnaest osoba, od kojih smo trinaest kazneno prijavili, a uhitili njih deset. Tri su nam osobe još uvijek nedostupne – kazao je u utorak tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je potvrdio da je među uhićenima i jedan profesionalni vaterpolist.

Čekaju papire iz Francuske

Ministar Orepić nije želio potvrditi o kome je riječ jer je kriminalističko istraživanje još u tijeku, ali prema neslužbenim informacijama, riječ je o Jerku Mariniću Kragiću, vaterpolistu koji trenutačno igra u jednom talijanskom klubu, a 2010. s hrvatskom je reprezentacijom osvojio zlato na juniorskom svjetskom prvenstvu u Šibeniku. Marinić Kragić tvrdi da nije sudjelovao u neredima niti ih je poticao, već upravo suprotno, da se branio i pokušavao smiriti izgrednike.

Unatoč tome, određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, baš kao i još trojici mladića iz Splita koje se sumnjiči za izazivanje nereda. Protiv petog mladića koji je priveden jučer do 15 sati još nije bio podnesen zahtjev za istražni zatvor. Kako neslužbeno doznajemo, razlog je bio taj što su se još čekali papiri iz Francuske. Inače, po članku 14. hrvatskog Kaznenog zakona hrvatski državljani mogu biti procesuirani za kazneno djelo počinjeno u inozemstvu jedino ako je to kazneno djelo kažnjivo i prema zakonu države u kojoj je počinjeno. Pri tomu je nevažno što u Francuskoj nije došlo do kaznenog progona jer svaka država suvereno odlučuje jesu li ispunjeni uvjeti i je li oportuno nekoga progoniti. Bitan je hrvatski činjenični opis i francuski opis kaznenog djela.

Što se tiče četvorice mladića kojima je u nedjelju određen istražni zatvor, uz jamčevine od 40.000 do 60.000 kuna, na tu su se odluku žalili i DORH i odvjetnici osumnjičenika. DORH-u je sporna odluka da se istražni pritvor zamijeni jamstvom, a odvjetnici smatraju da nema elemenata ni za kazneni postupak ni za pritvor jer mladići ranije nisu bili kažnjavani.

Mladiće se tereti da su na stadionu u Saint-Etienneu “izazivali nered”. To kazneno djelo čini “tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje” i za to mu prijeti do tri godine zatvora. Međutim, njih se tereti i za teži oblik tog kaznenog djela koji postoji ako se to čini “iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili ako dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili dovede do znatne imovinske štete”, za što je onda kazna od šest mjeseci do pet godina.

– Ako to djelo u Francuskoj nije kazneno, nego prekršajno, onda naši odvjetnici imaju apsolutno pravo kad prigovaraju oko osnovanosti uvjeta za određivanje istražnog zatvora. Tužitelj zadužen za slučaj navijača iz Saint-Etiennea trebao bi pribaviti francuski kazneni zakon i zatim sam provjeriti postoji li podudarnost u elementima bića kaznenog djela ili ne. Iskreno se nadam da je to učinio jer bismo u suprotnom mogli, gledano s pravnog aspekta, imati nezgodnu situaciju – kaže pak odvjetnik Branko Šerić.

U francuskom kaznenom zakonu (Code pénal) imaju kazneno djelo nasilja, koje je temeljni element našeg kaznenog djela “izazivanja nereda”. I u Francuskoj se to kazneno djelo razlikuje ovisno o posljedicama pa je i kod njih u najblažem obliku kažnjivo do tri godine zatvora i do 45.000 eura, između 15-ak okolnosti i kad u nasilju sudjeluje više osoba, ili kad je počinjeno s umišljajem. Ako su dvije okolnosti prisutne, kazna je do pet godina i do 75.000 eura.

Dvije verzije priče

Uz Jerka Marinića Rogića uhićen je još jedan sportaš i bivši košarkaš – Osječanin Aleksandar Hin (27). Određen mu je istražni zatvor i 50.000 kuna jamstva.

– Postoji osnovana sumnja da se 27-godišnjak pridružio većem broju osoba koje su na teren ubacile više bengalki i jedan topovski udar. Fizički su potom nasrnuli na druge navijače ugrozivši tako javni red i potičući time mnoštvo na nerede i nasilje – piše u priopćenju osječkog Županijskog državnog odvjetništva.

Aleksandar Hin, koji se dragovoljno predao u ruke policije, inače nema policijski dosje pa mu je istražni zatvor određen samo zbog bojazni da bi mogao utjecati na dvojicu očevidaca, također Osječana, no oni su nedostupni pravosuđu. Sudac istrage stoga nije prihvatio zahtjev da mu se odredi istražni zatvor i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

– Žalit ćemo se na rješenje o istražnom zatvoru. Moj je branjenik sportaš, nije kažnjavan, ima stalan posao, pomaže invalidima i nije član nijedne navijačke skupine. Krivnja mu je samo što je bio na toj tribini – kaže njegov odvjetnik.

– Naši su dečki krenuli prema onima koji su pravili nerede, a kako je jedan Osječanin imao crnu kapuljaču, napala ih je ekipa iz Livna pa su nastradali ni krivi ni dužni – kaže jedan osječki navijač.

Komentara 170

JK
ja-kan
22:52 28.06.2016.

Čuj, imao slučajno na tribini crnu kapuljaču usred ljeta, ha, ha, ha...

MA
...Marsijanac
23:20 28.06.2016.

+30 C a bagra sa kapuljacama ( slucajno) na stadionu .Ma kome vi solite pamet!

DU
Deleted user
23:35 28.06.2016.

Nema elemenata za kazneni postupak jer nisu ranije kažnjavani? Hahaha. Bravo odvjetnici, pa uvijek postoji prvi put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije